fbpixel

Search icon
Search
«Άρωμα Ελλάδας» στα εγκαίνια της έκθεσης στο Λούβρο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση: Oι υψηλοί προσκεκλημένοι
ARTS & CULTURE

«Άρωμα Ελλάδας» στα εγκαίνια της έκθεσης στο Λούβρο για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση: Oι υψηλοί προσκεκλημένοι

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron


O Πρωθυπουργός της χώρας μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινίασε εχθές το βράδυ, από κοινού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron, την έκθεση τέχνης Paris – Athènes, Naissance de la Grèce moderne 1675 ‐ 1919 (Παρίσι – Αθήνα, η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675 ‐ 1919), στο Μουσείο του Λούβρου.

Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση σηματοδοτούν μια σειρά από εορτασμούς που τιμούν τη χώρα μας, τον πολιτισμό της, αλλά και τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν, στους οποίους οφείλουμε αυτό που είμαστε σήμερα. Με αφορμή την έπετειο αυτήν, λοιπόν, μια έκθεση που θα λάβει χώρα στο Παρίσι γίνεται η αφορμή για να βρεθεί για ακόμα μια φορά η Ελλάδα μας στο επίκεντρο.

shutterstock-285313739.jpg


Υπό την επιμέλεια του προέδρου-διευθυντή του Λούβρου, Jean-Luc Martinez, η έκθεση γιορτάζει παράλληλα τα 200 χρόνια της απόκτησης της Αφροδίτης της Μήλου, που αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα εκθέματα του μουσείου. Πάνω απ' όλα, το Λούβρο θέλει να προβάλει τις σχέσεις της Ελλάδας με την ευρωπαϊκή και τη γαλλική κουλτούρα, ειδικά μέσω των αρχαιολογικών θεσμών, όπως η Γαλλική Σχολή Αθηνών που δημιουργήθηκε το 1846.

Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «το νέο κεφάλαιο της σχέσης Γαλλίας-Ελλάδας ίσως έχει σχέση με τη συνεργασία για την οποία και εγώ και ο Macron μαχόμαστε».

«Είναι πραγματική χαρά, κυρίες και κύριοι, που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα στο Λούβρο όπου εγκαινιάζεται μια πολύ ιδιαίτερη, πολυεπίπεδη έκθεση για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Είναι, όντως, αλήθεια ότι όταν οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι πιθανότητές να εξασφαλίσουν την ελευθερία τους ήταν περιορισμένες. Πολεμούσαν κόντρα στις πιθανότητες. Και αν δεν υπήρχε η συνεισφορά των ξένων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, η δημιουργία του πρώτου έθνους-κράτους στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

61521898280000a609a721c9.jpeg
Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, Κυριάκος Μητσοτάκης, Emmanuel Macron, Brigitte Trogneux-Macron


O Γάλλος Πρόεδρος, από την πλευρά, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η σχέση Ελλάδας-Γαλλίας είναι «μια ιστορία αγάπης. Για τη Γαλλία, ήταν αυτονόητο ότι θα προσέφερε τη στήριξή της για τον Αγώνα για Ανεξαρτησία της Ελλάδος, ότι θα στηρίζαμε την Ελλάδα σε κάθε της βήμα, καθώς η Ελλάδα είναι η εστία του πολιτισμού. Από αυτόν τον πολιτισμό αντλούμε τις ρίζες μας, τη φαντασία μας, αλλά και τα σημεία αναφοράς μας, είτε είναι καλλιτεχνικά, είτε φιλοσοφικά και άλλα».

«Πιστεύω πως μας συγκινεί όλους το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, έργα τέχνης δημιουργήθηκαν γι’ αυτό το σκοπό και πωλήθηκαν σε δημοπρασίες για τη χρηματοδότηση του Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Και είναι όντως ενδεικτικό, θεωρώ, ότι ίσως ο πιο εμβληματικός πίνακας που κινητοποίησε την κοινή γνώμη για να στηρίξει τον αγώνα των Ελλήνων, "Η Σφαγή της Χίου", έχει πλέον αποκατασταθεί στα αρχικά του χρώματα, με τρόπο εξαιρετικό. Και μπορείτε πλέον να το δείτε στο Μουσείο του Λούβρου», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

61521861200000f2088cf1b8.jpeg


Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε πως στα εγκαίνια της έκθεσης παρόντες ήταν η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η αντιδήμαρχος Αθηναίων Α. Ροκοφύλλου κ.ά. Μετά τα εγκαίνια, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν χαιρέτησε θερμά όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Μιλώντας γεμάτος υπερηφάνεια για την Ελλάδα μας, ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφέρει τα εξής από την ομιλία του: «Αυτά τα 200 χρόνια απεικονίζουν την περίπλοκη ιστορία της δημιουργίας του ελληνικού έθνους-κράτους και τη συνεχή πάλη των ανθρώπων που θεωρούσαν εαυτούς “φύλακες” ενός από τους σημαντικότερους αρχαίους πολιτισμούς του κόσμου. Πάσχιζαν να διατηρήσουν, με τη δημιουργία της νεοσύστατης χώρας τους, το πνεύμα του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, ο οποίος κράτησε τον Ελληνισμό και το Ελληνικό Πνεύμα ζωντανό στα δύσκολα χρόνια της οθωμανικής κατοχής. Συμφιλίωσαν αυτές τις ιστορικές καταβολές με την επιθυμία της δημιουργίας ενός πραγματικά σύγχρονου ευρωπαϊκού έθνους- κράτους. Και νομίζω ότι είναι ακριβώς η πολυπλοκότητα αυτού του ταξιδιού, αυτού του ταξιδιού 200 ετών, που αντικατοπτρίζεται τόσο λαμπρά σε αυτή την υπέροχη έκθεση».

615218402800005b0aa721c8.jpeg


«Τολμώ, όμως, να πω ότι γιορτάζουμε επίσης τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας μας σε μια άλλη απολύτως κρίσιμη περίοδο, όταν εμφανίζονται νέες προκλήσεις, με πιο σημαντική αυτή της Κλιματικής Αλλαγής, όταν πάλι η συλλογική αντίδραση είναι απολύτως απαραίτητη. Και ίσως το επόμενο κεφάλαιο της ελληνικής Ιστορίας, το επόμενο κεφάλαιο της γαλλικής Ιστορίας θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά μας να προσθέσουμε στις εθνικές μας ταυτότητες, οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσα από δύσκολους αγώνες, ένα επιπλέον στρώμα. Και αυτό είναι η ευρωπαϊκή ταυτότητα για την οποία αγωνίζομαι συνεχώς τόσο εγώ όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος»,
είπε για το κλείσιμο.

H έκθεση θα είναι ανοιχτή προς το κοινό από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου του 2022.

Ωστόσο, πριν από αυτό, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, στην έδρα του οργανισμού στο Παρίσι. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν το έργο και οι προτεραιότητες της UNESCO για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας στα πεδία της εκπαίδευσης, των επιστημών και του πολιτισμού και οι αναγκαίες δράσεις για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλους, ειδικά λόγω και των συνεπειών που επέφερε η πανδημία στη λειτουργία των σχολείων ανά τον κόσμο. Ακόμα, συζήτησαν την πρωτοβουλία της Ελλάδας να αναλάβει την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

img-2621.jpg
Κυριάκος Μητσοτάκης, Audrey Azoulay, Μαριάννα Βαρδινογιάννη


Επίσης, έγινε λόγος για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τεμένη από την Τουρκία. Ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε τη στάση που τήρησε η UNESCO στο ζήτημα και ζήτησε, στο μεταξύ, τη συνέχιση των προσπαθειών που γίνονται στο πλαίσιο της UNESCO για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα που βρέθηκαν εκεί, αυτά ήταν τα εξής: η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO Μαρία Διαμαντοπούλου, ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος Νίκος Στεργιούλας και η Πρέσβειρα Καλης Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ευχαρίστησε την επικεφαλής της UNESCO για τη συνεχή στήριξη του εγχειρήματος από τον οργανισμό κι επισήμανε ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το φετινό καλοκαίρι, προσκάλεσε την Audrey Azoulay να λάβει μέρος στη διάσκεψη κορυφής που προγραμματίζει η Ελλάδα για το θέμα αυτό, το 2022.

img-2689.jpg


Φωτογραφίες: Associated Press, elpida.org

Κεντρική Φωτογραφία: Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, Κυριάκος Μητσοτάκης, Emmanuel Macron, Brigitte Macron