fbpixel

Search icon
Search
«Παρίσι-Αθήνα: Η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας»: Σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης στο Λούβρο που γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση
ARTS & CULTURE

«Παρίσι-Αθήνα: Η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας»: Σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης στο Λούβρο που γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση σηματοδοτούν μια σειρά από εορτασμούς που τιμούν τη χώρα μας, τον πολιτισμό της, αλλά και τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν, στους οποίους οφείλουμε αυτό που είμαστε σήμερα. Με αφορμή την έπετειο αυτήν, λοιπόν, μια έκθεση που θα λάβει χώρα στο Παρίσι γίνεται η αφορμή για να βρεθεί για ακόμα μια φορά η Ελλάδα μας στο επίκεντρο.

Υπό την επιμέλεια του προέδρου-διευθυντή του Λούβρου, Jean-Luc Martinez, η έκθεση με τίτλο «Παρίσι-Αθήνα: Η γέννηση της σύγχρονης εποχής (1675-1919)» γιορτάζει παράλληλα τα 200 χρόνια της απόκτησης της Αφροδίτης της Μήλου, που αποτελεί ένα από τα πιο προβεβλημένα εκθέματα του μουσείου. Πάνω απ' όλα, το Λούβρο θέλει να προβάλει τις σχέσεις της Ελλάδας με την ευρωπαϊκή και τη γαλλική κουλτούρα, ειδικά μέσω των αρχαιολογικών θεσμών, όπως η Γαλλική Σχολή Αθηνών που δημιουργήθηκε το 1846. 

Η έκθεση θα είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουν οι επισκέπτες μια Ελλάδα που είναι άγνωστη στους περισσοτέρους. Μια Ελλάδα βυζαντινή, ορθόδοξη αλλά και αστική, μακριά από την πολυσυζητημένη κλασική αρχαιότητα και τα κλισέ του μεταγενέστερου εξωτισμού. Πιο συγκεκριμένα, το Λούβρο δανείστηκε 44 έργα από το Βυζαντινό Μουσείο, το Χριστιανικό Μουσείο και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, Ηλείας, Φωκίδος, Λάρισας, Καστοριάς, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Κέρκυρας και Ζακύνθου. Μάλιστα, τρία επιπλέον έργα που θα εκτεθούν προέρχονται από το Μουσείο Μπενάκη και εννέα από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών.

parisi-athina-ekthesi-louvro.jpg


Η έκθεση θα είναι ανοιχτή προς το κοινό από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου του 2022, ενώ τα εγκαίνιά της  θα πραγματοποιηθούν σήμερα. Με αφορμή αυτό το γεγονός, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρεθεί στο Παρίσι. Στις 14:00 -ώρα Ελλάδος- ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay, στην έδρα του οργανισμού, ενώ στις 20:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron θα εγκαινιάσουν από κοινού την πολυαναμενόμενη έκθεση στο Λούβρο. Μετά εγκαίνια, οι δύο ηγέτες θα έχουν δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Μάλιστα, οι δυο τους εκεί θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχολεί τόσο την Ελλάδα όσο και τη Γαλλία. Η σημερινή τους συνάντηση έρχεται σε συνέχεια συχνών συναντήσεων που είχαν το τελευταίο διάστημα. Πριν λίγες ημέρες, ο Πρόεδρος της Γαλλίας ήταν στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED στην Αθήνα, ενώ θυμόμαστε και η συνάντησή τους σε γεύμα που παρέθεσε ο κ. Macron για τους προσκεκλημένους του στη Μασσαλία, στο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης με αφορμή τη γαλλική πρωτοβουλία «Μεσόγειος, υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», όπου ο πρωθυπουργός απηύθυνε ομιλία.

mitsotakismacroneusummit2020-thepresident-696x464.jpg


Να πούμε στο σημείο αυτό πως η έκθεση θα παρουσιαστεί στους χώρους περιοδικών εκθέσεων των Αιθουσών Napoléon, με κεντρικό στόχο την ανάδειξη των σχέσεων Αθήνας και Παρισιού που ήδη αναφέραμε, από την εποχή των πρώτων πρέσβεων, στα τέλη του 17ου αιώνα, μέχρι τις εκθέσεις των μοντέρνων Ελλήνων καλλιτεχνών της ομάδας «Τέχνη στο Παρίσι», στις αρχές του 20ού αιώνα. 

Θα εκτεθούν έργα από τις απαρχές της φραγκικής παρουσίας στον ελλαδικό χώρο μετά τη Δ΄ Σταυροφορία, από την περίοδο μετά την κατάλυση της βυζαντινής αυτοκρατορίας, από την ίδρυση ξένων αρχαιολογικών σχολών στην Ελλάδα κι από τις ανασκαφές των Γάλλων αρχαιολόγων στη Δήλο, στους Δελφούς και στην Ακρόπολη.

shutterstock-673786636.jpg


Στο σύνολό της, στην έκθεση μπορεί κανείς να ανακαλύψει 356 έργα που εκτός από την Ελλάδα προέρχονται και από το ίδιο το Λούβρο, τα Κρατικά Μουσεία του Βερολίνου, το Βρετανικό Μουσείο, καθώς και άλλα γαλλικά μουσεία και πινακοθήκες. Τέλος, να πούμε πως την αφίσα της έκθεσης επιλέχθηκε το έργο του Ιάκωβου Ρίζου (Αθήνα 1846-Παρίσι 1926), «Αθηναϊκή βραδιά», που απέσπασε έπαινο στην Καλλιτεχνική Έκθεση της Αθήνας το 1899 και αργυρό μετάλλιο στην Παγκόσμια Έκθεση του 1900 στο Παρίσι.

Don't miss!