Η Άννα Ντουντουνάκη μας εξέπληξε όλους όταν κατετάγη 5η πριν μερικές εβδομάδες στον τελικό των 100 μέτρων πεταλούδας - τον πρώτο της τελικό σε παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Ντόχα. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1995 και ξεκίνησε στα Χανιά, σε ηλικία πέντε ετών, να ασχολείται με τη κολύμβηση, ξεκινώντας από τη συγχρονισμένη. Σχεδόν 15 χρόνια αργότερα, συμμετείχε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Ρίο. Αγωνιζόμενη στα 100 μέτρα πεταλούδα γυναικών, τερμάτισε 17η, με χρόνο 58.27 δευτερόλεπτα, καταρρίπτοντας το εθνικό ρεκόρ. Το 2019, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ. πεταλούδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, στη Γλασκώβη. Ήταν το πρώτο μετάλλιο Ελληνίδας αθλήτριας στην ιστορία σε πανευρωπαϊκό 25άρας πισίνας. Οι αθλητικές επιτυχίες της συνδυάζονται με την ακαδημαϊκή πορεία, καθώς τελείωσε με άριστα τη Νομική Σχολή στην Αθήνα και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στο University of London Commercial and Corporate Law. Παράλληλα, η ίδια είναι λάτρης του πιάνου και γνωρίζει τρεις ξένες γλώσσες.
Ποια είναι η γυναίκα-πρότυπο που σάς εμπνέει;
Η γυναίκα-πρότυπο που με ενέπνεε και με εμπνέει μέχρι σήμερα είναι η μαμά μου, καθώς στα δικά μου μάτια είναι έξυπνη, δυναμική, ανεξάρτητη, πετυχημένη και με αυτοπεποίθηση και από παιδί τη θαύμαζα. Σίγουρα στην πορεία των χρόνων υπήρξαν κι άλλες σπουδαίες γυναίκες από τις οποίες εμπνεύστηκα και έμαθα πράγματα, αλλά αυτό νομίζω ότι δεν αρκεί για να αποτελέσουν πρότυπα, καθώς θεωρώ ότι θα πρέπει να γνωρίζεις κάποιον καλά και από πολλές πλευρές του εαυτού του για να φτάσει να αποτελεί πρότυπο.
Είναι δυσκολότερο για μια γυναίκα να προσαρμοστεί στον ανταγωνιστικό χώρο του αθλητισμού; Τι προκλήσεις έχετε συναντήσει εσείς.
Νομίζω μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον χώρο του αθλητισμού είναι ο συνδυασμός αθλητισμού, εκπαίδευσης, εργασίας και οικογένειας, που είναι πολύ δύσκολος και δεν υποστηρίζεται, με αποτέλεσμα ο γυναικείος αθλητισμός στην Ελλάδα να περιορίζεται στις σχολικές ηλικίες με λίγες εξαιρέσεις. Η στήριξη της οικογένειάς μου διαχρονικά, καθώς και η συνεχής προσπάθεια που κατέβαλα τόσο στις σπουδές μου όσο και στον πρωταθλητισμό, συνέβαλαν στο να αντιμετωπίσω με επιτυχία τέτοιες προκλήσεις μέχρι στιγμής.
Πώς μπήκε στη ζωή σας ο αθλητισμός; Και πώς θα θέλατε να δείτε τον χώρο του αθλητισμού να εξελίσσεται στην Ελλάδα;
Ο αθλητισμός μπήκε στη ζωή μου με προτροπή των γονιών μου, καθώς επειδή είμαι μοναχοπαίδι, θεώρησαν ότι μέσα από αυτόν θα μπορέσω να κοινωνικοποιηθώ. Στην αρχή δοκίμασα πολλά αθλήματα (τένις, μπαλέτο, ρυθμική κ.ά.) αλλά τελικά με «κέρδισε» η καλλιτεχνική κολύμβηση με την οποία ασχολήθηκα μέχρι τα 15 μου. Μετά αποφάσισα να ξεκινήσω την κλασική κολύμβηση την οποία αγάπησα από την πρώτη στιγμή και με την οποία ασχολούμαι μέχρι σήμερα.
Θα ήθελα να δω τον αθλητισμό να αποτελεί προτεραιότητα και βασικό πυλώνα της πολιτείας μας, καθώς αποτελεί θεμελιώδες κομμάτι της παιδείας. Να αποκτήσουμε ως χώρα σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και να δώσουμε κίνητρα για να ασχοληθεί ο κόσμος περισσότερο με κάτι τόσο πολύπλευρα ωφέλιμο για όλους μας όπως είναι ο αθλητισμός.
Ποιο θεωρείτε το “a-ha moment” σας. Τη στιγμή που «έσπασε η γυάλινη οροφή» και οδηγηθήκατε στην επιτυχία;
Νομίζω η στιγμή αυτή ήταν στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 25αρας πισίνας στη Γλασκόβη το 2019, όπου κέρδισα το πρώτο μου ευρωπαϊκό μετάλλιο. Νιώθω ότι τότε άνοιξε ο δρόμος για όλα όσα ακολούθησαν, άλλαξα επίπεδο κολυμβητικά, πίστεψα πολύ στον εαυτό μου και άρχισα να θέτω υψηλότερους στόχους.
Social media: Ποια είναι η σχέση σας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και κατά πόσο πλέον επηρεάζουν τη ζωή των σύγχρονων γυναικών;
Νομίζω ότι αν τα social media δεν ήταν τόσο αναγκαία στη σύγχρονη εποχή -από επαγγελματικής απόψεως- θα προτιμούσα να μην έχω τίποτα πέρα από το Facebook που με εξυπηρετεί κυρίως λόγω του Μessenger το οποίο χρησιμοποιώ για να επικοινωνώ με φίλους. Παρόλα αυτά προσπαθώ να κάνω λελογισμένη χρήση του Ιnstagram το οποίο έφτιαξα το 2019 καθαρά λόγω της κολύμβησης. Νιώθω ότι πλέον τα social media επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των σύγχρονων γυναικών, αφού πέρα από το ότι έχουν οδηγήσει όλους μας στο να περνάμε πολλές ώρες μπροστά από μία οθόνη ακόμα και όταν δεν είμαστε μόνοι, προβάλουν πολλών ειδών πρότυπα τα οποία πολλές φορές δεν είναι υγιή. Από την άλλη πλευρά, έχουν καταφέρει να αποτελούν σημαντικό εργαλείο δουλειάς για αρκετούς ανθρώπους, καθώς συμβάλουν στην ιδιαίτερα ελκυστική προβολή του έργου τους και παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες. Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι αν κάποιος μπορεί να κρατήσει μια ισορροπία και να «φιλτράρει» την πληθώρα πληροφοριών που δέχεται μπορεί να πάρει αρκετά θετικά στοιχεία από τα social media.
Ποια είναι η επόμενη μέρα για εσάς κι ένα μήνυμα που θα θέλατε να περάσετε στις γυναίκες και τα κορίτσια του σήμερα;
Ο βασικότερος στόχος μου για φέτος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι και προσπαθώ να δίνω κάθε μέρα τον καλύτερό μου εαυτό γι' αυτό τον σκοπό. Αυτό που έχω μάθει από τον πρωταθλητισμό και το μήνυμα που θα ήθελα να περάσω στις γυναίκες και τα κορίτσια του σήμερα είναι ότι τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν έρχεται εύκολα, αλλά χρειάζεται πολλή δουλειά, υπομονή, επιμονή, πίστη στον εαυτό μας και στην καθημερινή μας προσπάθεια, καθώς και να μην τα παρατάμε στις δύσκολες στιγμές, αλλά να βρίσκουμε τη δύναμη να συνεχίζουμε και να προσπαθούμε ακόμα περισσότερο για να πετύχουμε τους στόχους μας.