Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κάτι ξεχωριστό για κάθε αθλητή. Η συμμετοχή σε αυτούς αποτελεί ύψιστη τιμή κι η προετοιμασία είναι σκληρή, ενώ απαιτείται σωματική και πνευματική ισορροπία για να ανταπεξέλθει κανείς σε όλη αυτή τη διαδικασία. Για την Άννα Ντουντουνάκη, ήταν ένα μεγάλο όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Πρώτα βρέθηκε στο Ρίο το 2016 κι ακολούθησε το Τόκιο. Αυτή τη φορά ο πήχης ανέβηκε. Η ελληνίδα κολυμβήτρια κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν μπροστά της κι έδωσε τη δική της μάχη. Βρέθηκε έξι δέκατα του δευτερολέπτου μακριά από μία σπουδαία πρόκριση, αλλά κλήθηκε να βιώσει την σκληρή πλευρά του αθλητισμού. Ξέσπασε, έκλαψε όμως το σίγουρο είναι πως θα επιστρέψει πιο δυνατή, γιατί το μέλλον είναι μπροστά της.
Συγκλονιστική κατάθεση ψυχής
Μία ανάσα από το θαύμα
“Χαίρομαι που τη στιγμή που έπρεπε, μπόρεσα να κάνω το καλύτερο που μπορούσα. Πιστεύω ότι έδωσα ό,τι περισσότερο είχα σε αυτήν την κούρσα. Χαίρομαι που έκανα ένα πανελλήνιο ρεκόρ στον ημιτελικό. Στεναχωριέμαι που αυτό δεν ήταν αρκετό για λίγο για να μπω στην οκτάδα, αλλά σίγουρα δεν μπορώ να είμαι αχάριστη”. Τα πρώτα της λόγια αποτυπώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα συναισθήματά της κι ακολουθεί το μεγάλο ξέσπασμα. Χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά της, συνεχίζει:
«Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Ξεκίνησε η Ολυμπιακή προετοιμασία με δύο στόχους, ένα μετάλλιο στο ευρωπαϊκό και οκτάδα στην Ολυμπιάδα. Πέτυχα τον έναν και με το παραπάνω, έχασα τον άλλον. Έτσι είναι, αυτά έχει η ζωή. Χαίρομαι που τουλάχιστον και στα δύο έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό την ώρα που έπρεπε». Η Άννα πάλεψε για να εξασφαλίσει το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό στα 100 μ. πεταλούδα και παρά το γεγονός ότι έκανε πανελλήνιο ρεκόρ στα ημιτελικά, έξι δέκατα του δευτερολέπτου της στέρησαν την πρόκριση. Κορυφαίοι αθλητές της έστειλαν τα δικά τους μηνύματα κι έδωσαν με το… καλημέρα το σύνθημα, με φόντο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, όπου σίγουρα θα βρεθεί. Στα 25 της, είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τα όριά της κι άγγιξε το θαύμα. Σε τέσσερα χρόνια, θα επιστρέψει πιο δυνατή και πιο ώριμη, για να πάρει αυτό που δικαιωματικά αξίζει.
Μονόδρομος η κορυφή
Γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1995 κι η κολύμβηση μπήκε πολύ γρήγορα στη ζωή της, όταν ήταν μόλις πέντε ετών. Κανείς, ούτε η ίδια, δεν φανταζόταν τότε πως περίπου 15 χρόνια αργότερα θα εκπροσωπούσε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, στην κλασική κολύμβηση! Αγωνίστηκε στα 100 μ. πεταλούδα γυναικών και τερμάτισε στην 17η θέση με χρόνο 58.27 δευτερόλεπτα, επίδοση που συνιστούσε εθνικό ρεκόρ. Αποκλείστηκε από τα ημιτελικά, όμως με την εικόνα της, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα με φόντο τη συνέχεια. Το 2019 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. πεταλούδα στο Ευρωπαϊκό 25άρας πισίνας, ενώ τον Μάιο του 2021 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 50άρας πισίνας με νέο πανελλήνιο ρεκόρ, 57.37. Κάπως έτσι, έγινε η πρώτη Ελληνίδα κολυμβήτρια που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κι έδειξε πιο έτοιμη από ποτέ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Χανιώτισσα πρωταθλήτρια Ευρώπης, έκανε έναν σπουδαίο αγώνα σε μία σειρά με κορυφαίες κολυμβήτριες και με χρόνο 57:25, έκανε την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών για την Ελλάδα, όμως δεν μπόρεσε να τη συνδυάσει με την πρόκριση που τόσο πολύ ήθελε. Το ταξίδι στο Τόκιο είχε πικρό φινάλε για την ίδια, αλλά για μία ακόμη φορά, έκανε τη δική της, σπουδαία προσπάθεια κι έδειξε ότι είναι φτιαγμένη για μεγάλα πράγματα.
Σκληρή δουλειά σε όλα τα επίπεδα
Έχει μάθει από πολύ μικρή να παλεύει σκληρά, να δίνει το 100% του εαυτού της και να στοχεύει στην κορυφή. Αυτή είναι η νοοτροπία της, αυτός είναι ο τρόπος σκέψης της. Η Άννα δεν συμβιβάζεται με το μέτριο. Δίνει τις μάχες της στην πισίνα, προπονείται σκληρά και την ίδια στιγμή, αφιερώνει όσο χρόνο της απομένει στο διάβασμα. Μικρότερη, ήταν άριστη μαθήτρια και στη συνέχεια, τελείωσε τη Νομική στην Αθήνα, βαδίζοντας στα χνάρια της μητέρας της. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό στο University of London Commercial and Corporate Law, ενώ μιλάει άπταιστα και τρεις ξένες γλώσσες. Υπάρχει όμως και συνέχεια...
Σπουδάζει στην ΑΣΟΕΕ, Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων και παράλληλα, κάνει κι ένα διδακτορικό πάνω στοΑθλητικό Δίκαιο και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η Ελληνίδα αθλήτρια γνωρίζει καλά πως υπάρχει ζωή και μετά τον αθλητισμό και προσπαθεί συνεχώς να βελτιώνεται και να εξελίσσεται, όσο δύσκολο κι αν είναι να τα συνδυάσει όλα. Αποτελεί το απόλυτο παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους και βάζει τον πήχη συνεχώς πιο ψηλά, δοκιμάζοντας τα όριά της. Η Άννα Ντουντουνάκη μας συγκλόνισε όλους με το κλάμα της και μας έδειξε την άλλη της πλευρά. Αφέθηκε, ξέσπασε κι ετοιμάζεται για τη συνέχεια. Άλλωστε, δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη πλήρως την παρουσία της στο Τόκιο. Θα συμμετάσχει στη μικτή σκυταλοδρομία 4x100 μ. με τους Απόστολο Χρήστου, Κώστα Μερετσόλια και Νόρα Δράκου και θα παλέψει κι εκεί, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά θα έχει και την τύχη με το μέρος της.