fbpixel

Search icon
Search
Αναγνωρίστε τα λάθη σας και μετατρέψτε τα σε μαθήματα ζωής
PSYCHOLOGY

Αναγνωρίστε τα λάθη σας και μετατρέψτε τα σε μαθήματα ζωής

5 βήματα που θα αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητά σας


Στις μέρες μας, περιτριγυριζόμαστε καθημερινά από πολλές και διαφορετικές καταστάσεις, η καθεμία με τις δικές της απαιτήσεις. Είναι αρκετά λογικό και επόμενο, κάποια στιγμή να πάρουμε μια απόφαση, η οποία σε δεύτερο χρόνο να φανεί λανθασμένη, ακόμη και αν πρόκειται για ένα μικρό λάθος που συνέβη από απροσεξία. Όταν το αντιληφθούμε, τότε θα πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, ψάχνοντας μια λύση που θα μπορούσε να διορθώσει την κατάσταση. Αυτό που θα μπορέσουμε να κερδίσουμε από το λάθος μας είναι να συνειδητοποιήσουμε που αστοχήσαμε.

 Αναγνωρίζοντας αυτήν την κατάσταση, θα βοηθήσουμε τον εαυτό μας, ώστε να μην το επαναλάβει στο μέλλον. Κάτι που χρειάζεται να ξεκαθαριστεί, προτού προχωρήσουμε, είναι ότι «λάθος» και «αποτυχία» είναι δύο άρδην διαφορετικά πράγματα. Η αποτυχία είναι το αποτέλεσμα μιας λανθασμένης δράσης, ενώ το λάθος είναι μια λανθασμένη πράξη, η οποία ωστόσο, μπορεί και να διορθωθεί.

caroline.jpg
Image source: @carolinedemaigret
Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε τα πέντε βήματα που θα σας αποτρέψουν από επόμενα λάθη σας

Βήμα πρώτο: Αναγνωρίζουμε τα σημεία που φταίξαμε

Το πιο δύσκολο και καθοριστικό βήμα είναι να εντοπίσουμε το σημείο που σφάλαμε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από το να επιρρίπτουμε τις ευθύνες μόνο στους άλλους. Το σημαντικότερο step, λοιπόν, για να μπορέσουμε να μάθουμε από το λάθος μας είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να αναλάβουμε πλήρως το μερίδιο των ευθυνών που μας αναλογεί, καθώς και τον ρόλο που διαδραματίσαμε για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Όσο άβολο και αν είναι ορισμένες φορές να πείτε «Ναι, έκανα λάθος», συνάμα είναι και απελευθερωτικό, δίνοντάς σας ταυτόχρονα τη δυνατότητα να αλλάξετε και να διαχειριστείτε με καλύτερο τρόπο μια επόμενη δυσκολία.

Βήμα δεύτερο: Επαναπλαισιώνουμε το λάθος μας

Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε ένα λάθος καθορίζει άμεσα τον τρόπο που θα αντιδράσουμε απέναντι σε αυτό, αλλά και τις κινήσεις στις οποίες θα προβούμε, για να το διαχειριστούμε. Η ζυγαριά σίγουρα κλίνει περισσότερο στο να βλέπετε την αρνητική πλευρά, νιώθοντας απογοητευμένοι από τον εαυτό σας. Όταν όμως προσπαθήσετε να ξαναδείτε το λάθος σας, από διαφορετική οπτική και με θετικότερη ματιά θα δείτε ότι αποτέλεσε ένα έναυσμα για να μάθετε και να μετατρέψετε τον εαυτό σας σ’ ένα ανθεκτικότερο και περισσότερο πεπειραμένο άτομο.

122143708-638497400174331-2899924822799610395-n-2.jpg
Image source: @monikh

Ρωτήστε, λοιπόν, τον εαυτό σας 3 απλά πράγματα:

  1. Τι πήγε πραγματικά λάθος;
  2. Τι θα μπορούσα να κάνω καλύτερα αν μου ξανασυμβεί παρόμοια κατάσταση;
  3. Τι μου δίδαξε το συγκεκριμένο λάθος;

Σημειώστε και διαβάστε αργότερα τις απαντήσεις σας. Είναι σίγουρο ότι θα μπορέσετε να σκεφτείτε πιο λογικά και ήρεμα την κατάσταση, καταρρίπτοντας τα εμπόδια που προκαλούσε ή συναισθηματική σας φόρτιση και ένταση.

Βήμα τρίτο: Φτιάχνουμε ένα πλάνο

Το να βρίσκεστε σε κατάσταση απογοήτευσης και άρνησης, σίγουρα δε θα βοηθήσει. Αυτό που μπορείτε να εφαρμόσετε είναι η δημιουργία ενός πλάνου καταγράφοντας τα σημεία που έγιναν λάθος, τους αντίστοιχους χειρισμούς, τους παράγοντες που συνέβαλαν, τα μέσα που επηρέασαν την κατάσταση. Η συγκεκριμένη κίνηση θα συμβάλλει στην αποφυγή παρόμοιου λάθους στο μέλλον. Θα χρειαστεί να είστε αναλυτικοί αλλά και ευέλικτοι καθώς το πλάνο μπορεί μετέπειτα να επιδέχεται αλλαγές. Αργότερα, παρακολουθήστε την πρόοδό σας, όντας έτοιμοι να «λογοδοτήσετε» στον εαυτό σας.

Βήμα τέταρτο: Εφαρμόζουμε στην πράξη όσα μάθαμε από τα λάθη μας

Το συνηθέστερο φαινόμενο είναι οι εργασιακές πιέσεις οι οποίες μπορούν να σας επιστρέψουν σε παλαιότερες και συνηθισμένες συμπεριφορές για εσάς, όταν κάτι δεν πάει καλά. Συγκεκριμένα, θα νιώθετε ότι βρίσκεστε σε κατάσταση άρνησης και απογοήτευσης για όσα συμβαίνουν γύρω σας, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζετε τον εαυτό σας σε έναν φαύλο κύκλο, μηδενίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα προηγούμενα τρία βήματα. Η πράξη είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τη θεωρία.

Για να αποφύγετε την παραπάνω κατάσταση θα χρειαστεί να οπλιστείτε με πειθαρχία και να έχετε πάντα στο μυαλό σας το κίνητρο σας, ώστε να μην αφήσετε τον εαυτό σας ή την ομάδα σας να επιστρέψει σε μια ανεπιθύμητη κατάσταση. Προσδιορίστε, λοιπόν, τις δεξιότητες, τις γνώσεις, τους πόρους ή τα μέσα τα οποία θα σας εμποδίσουν να επαναλάβετε παρόμοιο σφάλμα.

Βήμα πέμπτο: Αξιολογούμε την πρόοδό μας με το PDCA plan

Ίσως χρειαστεί να αφιερώσετε αρκετό χρόνο, έως ότου μάθετε να εφαρμόζετε στην πράξη όσα έχετε αποκομίσει από προηγούμενα λάθη σας. Σε αυτήν την περίπτωση μία καλή πρόταση είναι η λίστα Plan-Do-Check-Act, με το ακρωνύμιο PDCA. Είναι μια μέθοδος που συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων, εφαρμόζοντας λύσεις με μεθοδικό και αυστηρό τρόπο. Το PDCA είναι αποτελεσματικό επιχειρηματικό εργαλείο. Ωστόσο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και για να βελτιώσετε την προσωπική σας απόδοση.

shutterstock-1154841559.jpg

Plan: Προσδιορίστε ποια πράγματα σας κρατούν πίσω και σκεφτείτε πώς θέλετε να προχωρήσετε. Δείτε τις βασικές αιτίες και θέστε στόχους για να αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά τα εμπόδια.

Do: Όταν προσδιορίσετε τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθείτε, δοκιμάστε διαφορετικές μεθόδους μέχρις ότου ανακαλύψετε την κατάλληλη που θα σας οδηγήσει στα αποτελέσματα που θέλετε.

Check: Ελέγξτε τακτικά την πρόοδό σας, προσαρμόστε τη συμπεριφορά σας αναλόγως και λάβετε υπόψιν τις συνέπειες κάθε ενέργειάς σας.

Act: Εφαρμόστε ό,τι λειτουργεί και συνεχίστε να δοκιμάζετε το πλάνο για ό,τι δεν λειτουργεί.