Γιατί είναι τόσο σφιχτό το δαχτυλίδι μου σήμερα; Πώς πήρα 3 κιλά μέσα σε μια νύχτα; Γιατί δεν μου κάνουν τα παπούτσια μου; Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι ότι πιθανότατα φταίει η κατακράτηση νερού! Σκεφτείτε ότι έως και το 60% του ανθρώπινου ενήλικου σώματος αποτελείται από νερό και η κατακράτησή του είναι όταν αυτό συγκρατεί επιπλέον, περιττά υγρά.
Ας ρίξουμε όμως ματιά στις συνήθεις αιτίες του ενοχλητικού αυτού φαινόμενου που λέγεται κατακράτηση.
Πολλά πράγματα μπορούν να την προκαλέσουν, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων καταστάσεων υγείας. Ωστόσο, είναι σύνηθες οι περισσότεροι άνθρωποι να εμφανίζουν κατακράτηση νερού ανά περιόδους.
Ορισμένοι λόγοι περιλαμβάνουν:
- Αφυδάτωση
- Παχυσαρκία
- Αλλαγές στη διατροφή ή υποσιτισμός
- Αρτηριακή πίεση
- Δυσλειτουργία του ήπατος ή των νεφρών
- Ορμονικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης και της εμμήνου ρύσεως
- Φάρμακα όπως στεροειδή και αντισυλληπτικά
- Αλλεργίες
Το περιστασιακό πρήξιμο δεν αποτελεί φυσικά λόγο ανησυχίας, αλλά η σοβαρή ή χρόνια κατακράτηση μπορεί να υποδηλώνει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα.
Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν μερικές φορές παρατηρείτε πρήξιμο στο πρόσωπο ή σε άλλες περιοχές του σώματος είναι απλώς αποτέλεσμα της υπερβολικής ποσότητας νατρίου στη διατροφή σας. Παρόλα αυτά, μόνο ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει αν η κατακράτηση νερού είναι ανησυχητική (υποδεικνύοντας προβλήματα στην καρδιά, το συκώτι ή τα νεφρά) και απλώς ενοχλητική και προσωρινή.
Αν λοιπόν, έχετε αποκλείσει κάποιο πρόβλημα υγείας ή πάθηση, τότε ακολουθούν ορισμένες ιδέες που μπορείτε να σκεφτείτε να κάνετε ώστε να ανακουφιστείτε.
1. Δοκιμάστε μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Οι απλές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά. Ξεκινήστε εξετάζοντας τους κρυμμένους «ενόχους» με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι στη διατροφή σας, όπως τα λαχανικά σε κονσέρβα και τα κατεψυγμένα τρόφιμα.
2. Καταναλώνετε περισσότερα φρούτα. Τα πλούσια σε κάλιο, ιδίως οι μπανάνες, τα καρπούζια και τα ροδάκινα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων νατρίου, μειώνοντας την κατακράτηση νερού.
3. Πίνετε περισσότερο νερό. Το να πίνετε περισσότερο νερό για να σταματήσετε να το κατακρατάτε μπορεί να ακούγεται σαν μια αντιφατική συμβουλή, αλλά είναι ευκολότερο για το σώμα να αποβάλλει το υπερβολικό αλάτι και τα απόβλητα όταν είναι ενυδατωμένο.
4. Κινηθείτε. Η τακτική άσκηση βοηθά το κυκλοφορικό μας σύστημα να λειτουργεί σωστά, οδηγώντας τα υγρά στο λεμφικό, το πεπτικό και το ουροποιητικό σύστημα για να αποβληθούν και να μειωθεί η κατακράτηση.
5. Εξετάστε τη ρίζα πικραλίδας. Για όσους ενδιαφέρονται για ασφαλείς φυτικές θεραπείες, μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τη χρήση ρίζας πικραλίδας για την ανακούφιση από την κατακράτηση νερού. Αυτό το φυτό χρησιμοποιείται σε παραδοσιακές μεθόδους για να βοηθήσει τον οργανισμό να αποβάλλει τα ανεπιθύμητα υγρά.
6. Ανασηκώστε τα πόδια σας. Με το να ξεκουράζεστε περιστασιακά με τα πόδια σας πάνω από την καρδιά σας, βοηθάτε το υγρό να απομακρυνθεί από τους αστραγάλους και τα πέλματα. Το απαλό μασάζ ενώ τα πόδια σας είναι ανυψωμένα μπορεί επίσης να βοηθήσει.
7. Εξετάστε το ενδεχόμενο φαρμακευτικής αγωγής. Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν επιτυγχάνουν τους στόχους που έχετε θέσει με τον γιατρό σας, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να τα καταφέρει. Προσοχή: Τα διουρητικά που χορηγούνται χωρίς συνταγή δεν συνιστώνται, επειδή μπορεί να έχουν σκληρές επιδράσεις στα νεφρά.