Μέσα σε ένα υπερφορτωμένο πρόγραμμα, ο χρόνος για την προπόνησή μας είναι πολύτιμος. Γι' αυτό είναι έξυπνο να σχεδιάζετε ακριβώς τι θέλετε να κάνετε πριν πάτε στο γυμναστήριο, να αλλάζετε τα work-out σας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και να φροντίζετε να ξεκουράζεστε επαρκώς μεταξύ αυτών, ώστε να δίνετε στο σώμα σας επαρκή χρόνο αποκατάστασης.
Το σε τι θα επικεντρωθείτε στο γυμναστήριο εξαρτάται πραγματικά από τους προσωπικούς σας στόχους, όπως η απώλεια βάρους, η προσθήκη περισσότερων μυών στο σώμα σας, η ενίσχυση της καρδιαγγειακής σας υγείας, η αύξηση της ευλυγισίας σας ή η βελτίωση της ισορροπίας και της σταθερότητας. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το τι θα θέλατε να πετύχετε, είναι ζωτικής σημασίας να συνδυάσετε τη ρουτίνα γυμναστικής σας με μια υγιεινή διατροφή για να διασφαλίσετε ότι το σώμα σας θα είναι απόλυτα εφοδιασμένο με καύσιμα κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και θα είναι σε θέση να θεραπευτεί με επιτυχία μετά το τέλος.
Παρακάτω, συγκεντρώσαμε τα λάθη που πολλές από εμάς κάνουμε όταν προπονούμαστε!
1. Λανθασμένο είδος άσκησης
Όταν γυμνάζεστε - ειδικά με βάρη - είναι σημαντικό να κάνετε κάθε άσκηση με τον σωστό τρόπο. Το αντίθετο μπορεί να καταστρέψει εντελώς την πρόοδό σας και να οδηγήσει ακόμη και σε σοβαρό τραυματισμό. Για κάθε work-out, είναι σημαντικό να ελέγχετε τα πέντε σημεία ελέγχου της κινητικής αλυσίδας: τα πόδια να είναι περίπου στο πλάτος των ώμων ανοιχτά και να κοιτάζουν προς τα εμπρός, τα γόνατα να είναι μπροστά και να μην είναι λυγισμένα προς τα μέσα ή προς τα έξω, η λεκάνη να βρίσκεται σε ουδέτερη θέση, οι ώμοι να μένουν πίσω και να μην είναι υψωμένοι και το κεφάλι να κοιτάζει προς τα εμπρός και σε ουδέτερη θέση. Ένα εξαιρετικό τέχνασμα που μπορείτε να κάνετε για να ελέγχετε τη φόρμα σας είναι να βιντεοσκοπείτε τον εαυτό σας ενώ κάνετε ορισμένες ασκήσεις. Στη συνέχεια, μπορείτε να παρακολουθήσετε τα clip για να δείτε πού είναι απαραίτητο να παρέμβετε.
2. Δεν τρώτε αρκετά και σωστά
Η άσκηση και η διατροφή συμβαδίζουν. Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε τι είναι καλύτερο να καταναλώσετε την ώρα της προπόνησής σας, όταν ακολουθείτε ένα αυστηρό πρόγραμμα γευμάτων. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό να τρώτε υδατάνθρακες πριν από την προπόνηση για να δώσετε στο σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται, αλλά και να προσθέτετε πρωτεΐνες στη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε οι μύες σας να μπορούν να ανακάμψουν.
3. Σας λείπει η ποικιλία από την work-out ρουτίνα σας
Η ποικιλία σε ό,τι και αν κάνετε είναι πραγματικά το «αλατοπίπερο» της ζωής. Αυτή η ρήση ισχύει όταν πρόκειται για τη ρουτίνα γυμναστικής σας. Ένα τυπικό λάθος είναι να εκτελείτε την ίδια παλιά προπόνηση κάθε φορά που πηγαίνετε στο γυμναστήριο. Κάτι τέτοιο σας περιορίζει από το να δοκιμάσετε άλλες ευεργετικές ασκήσεις ή/και μηχανήματα και μπορεί να μην παρέχει στο σώμα σας επαρκή χρόνο αποκατάστασης μεταξύ των work-outs. Για να το αποφύγετε αυτό, σχεδιάστε το πρόγραμμα γυμναστικής σας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, έτσι ώστε να πραγματοποιείτε από μια διαφορετική δραστηριότητα κάθε φορά. Για παράδειγμα, μια μέρα επιλέξτε HIIT, μια μέρα προπόνηση χεριών, μια μέρα για pilates, κ.λπ.
4. Εστιάζετε πρώτα στο Cardio
Ας ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Το cardio είναι μια αποτελεσματική μορφή προπόνησης που είναι γεμάτη με πλεονεκτημάτα. Για παράδειγμα, μια σταθερή καρδιαγγειακή προπόνηση, όπως το κολύμπι, η ποδηλασία, η κωπηλασία, το τρέξιμο ή η πεζοπορία, μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος, να μειώσει το στρες και να ενισχύσει τη διάθεσή σας, να προάγει έναν καλύτερο ύπνο και ακόμη και να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Ωστόσο, πρέπει να κρατάτε μια ισορροπία καθώς η συνεχής ένταξή της στην work-out ρουτίνα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη γυμναστικής που κάνουν οι γυναίκες και καταστρέφουν τη συνολική πρόοδό τους. Μπορεί να φαίνεται ένας καλός τρόπος προθέρμανσης, αλλά απαιτεί πολλή από την ενέργεια του σώματος, και αν κάνετε ένα έντονο πρόγραμμα cardio στην αρχή της προπόνησης, μπορεί να είστε πολύ κουρασμένες για να κάνετε μια αποτελεσματική άσκηση με βάρη μετά ας πούμε. Αντί να εστιάζετε πρώτα στο cardio, ξεκινήστε με άρση βαρών και ολοκληρώστε τη συνεδρία σας με λίγη καρδιοαναπνευστική άσκηση.
5. Παραλείπετε το ζέσταμα
Η προθέρμανση πριν από κάθε προπόνηση είναι το ζητούμενο αν θέλετε να μειώσετε τις πιθανότητες τραυματισμού σας. Επιπλέον, η αντιμετώπιση του τελευταίου θα επιμηκύνει μόνο το χρονικό διάστημα που δεν μπορείτε να βρίσκεστε στο γυμναστήριο και να εργάζεστε για την επίτευξη των στόχων σας. Ένα καλό και σωστό warm-up πρέπει να περιλαμβάνει ασκήσεις που ανεβάζουν τους καρδιακούς παλμούς (π.χ. γρήγορο περπάτημα) και δυναμικές διατάσεις για να ετοιμάζονται οι μύες για κίνηση! Μην το αμελείτε!