fbpixel

Search icon
Search
4 περιστάσεις που δεν γνωρίζατε ότι η επιδερμίδα χρειάζεται extra προστασία
FACE & BODY

4 περιστάσεις που δεν γνωρίζατε ότι η επιδερμίδα χρειάζεται extra προστασία

Ενισχύστε το φραγμό σας άμεσα


Το να προσπαθείτε να διατηρήσετε το φραγμό του δέρματος ανέπαφο δεν είναι απλώς μια ακόμη νέα τάση. Τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί πραγματικά σε έναν από τους βασικούς κανόνες περιποίησης της επιδερμίδας και σας βοηθά να δώσετε προτεραιότητα σε όλα αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά. Άλλωστε, όλοι γνωρίζετε πως αυτή η σημαντική λιπιδική στιβάδα μπορεί να επηρεάσει πραγματικά το πως φαίνεται τελικά το δέρμα σας. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι ο φραγμός χρησιμεύει ως πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια σε εξωτερικούς παράγοντες όπως τα μικρόβια και οι ρύποι, καθώς και ως μια ασπίδα για την υγρασία, βοηθώντας το δέρμα να διατηρήσει την υγρασία που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.

hattiebourn-beauty-skin-face.jpg
@hattiebourn

Η διατήρηση ενός ισχυρού δερματικού φραγμού απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένων ενυδατικών που περιέχουν υγραντικές ουσίες, μαλακτικών στοιχείων για την υποστήριξη του φραγμού και αποφρακτικών που βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας. Φυσικά, είναι χρήσιμο να αποφεύγετε οτιδήποτε μπορεί να βλάψει τον φραγμό του δέρματος σας, ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα απλό. Ενώ μπορεί να σκεφτείτε πως τα σκληρά καθαριστικά και η έντονη απολέπιση είναι αυτά που προκαλούν το πρόβλημα, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν περιστάσεις στις οποίες η επιπλέον υποστήριξη κρίνεται απαραίτητη. 

Παρακάτω συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε:

1. Ο κρύος καιρός

Ο κρύος καιρός φαίνεται σαν μια προφανής περίοδος κατά την οποία ο δερματικός φραγμός διακυβεύεται, δεδομένου ότι ο κρύος αέρας συγκρατεί λιγότερη υγρασία και την απομακρύνει από το δέρμα. Σε αυτό συμβάλει και η ξηρή θερμότητα από τα καλοριφέρ που μπορεί να στεγνώσει το δέρμα. Έτσι, για να διατηρήσετε το δέρμα σας σε καλή κατάσταση, μπορείτε να επενδύσετε σε μια ενυδατική με κεραμίδια και επιπρόσθετα συστατικά όπως το υαλουρονικό νάτριο και η γλυκερίνη. Επίσης ουσίες όπως το καστορέλαιο που δρα αποφρακτικά θα σας βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας.

camillecharriere-face-skin-beauty.jpg
@camillecharriere

2. Στις παθήσεις του δέρματος

Έχετε εξανθήματα, εξογκώματα ή ερυθρότητα που δε φεύγουν; Εξετάστε το ενδεχόμενο να ενισχύσετε την υποστήριξη του φραγμού σας καθώς οποιαδήποτε πάθηση θέτει σε κίνδυνο την ισορροπία του δέρματος σας. Φυσικά, οφείλετε να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας ώστε να καταλήξετε σε ένα σχήμα θεραπείας ιδανικό για εσάς.

3. Στη διάρκεια του ύπνου

Όσο ήπια και αν είναι η ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας, ο φραγμός του δέρματος μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει κάθε νύχτα σε όλους και οφείλεται στον κιρκάδιο ρυθμό. Μια μελέτη στο Journal of Investigative Dermatology διαπίστωσε ότι η διαπερατότητα του δέρματος είναι υψηλότερη κατά τη διάρκεια της νύχτας, οδηγώντας σε υψηλότερο ποσοστό διαεπιδερμικής απώλειας νερού και αυξημένης φλεγμονής. Τελικά, αυτό αφήνει το δέρμα αφυδατωμένο, σφιχτό και μπορεί να δημιουργήσει φαγούρα, μέχρι να χτυπήσει το ξυπνητήρι. Ένας πιθανός λόγος είναι ότι τη νύχτα το δέρμα μπαίνει σε λειτουργία επανόρθωσης, υπάρχει αύξηση στην κυκλοφορία του αίματος και κατά συνέπεια αυξάνεται η θερμοκρασία σας και αποδυναμώνεται ο φραγμός. Μια νυχτερινή μάσκα μπορεί να βοηθήσει στο να αποφύγετε αυτή την κατάσταση. Ακόμη, μπορείτε να εισάγετε την τρανς-ρετινόλη για πιο απαλό, σφριγηλό και λείο δέρμα.

vicmontanari-face-skin-beauty.jpg
@vicmontanari

4. Μετά από θεραπεία στο ιατρείο

Έχετε ραντεβού στο γραφείο του δερματολόγου σας; Αν η απάντηση είναι θετική τότε θα πρέπει να εξετάστε το ενδεχόμενο να προμηθευτείτε ουσίες που μετά από αυτό θα σας βοηθήσουν στην επανόρθωση του φραγμού σας. Μετά το λέιζερ, τα χημικών peeling και το microneedling, είναι σημαντικό να επενδύσετε σε θεραπείες που θα κρατήσουν το φραγμό σας ανέπαφο καθώς το δέρμα σας θα είναι πιο ευάλωτο σε εξωτερικά ερεθίσματα. Ξανά, επενδύστε σε αποφρακτικά συστατικά τα οποία θα βοηθήσουν την υγρασία να «κλειδώσει». Μια καλή επιλογή είναι ένα serum με Niacinamide που καταπραΰνει και προσφέρει ιδιότητες επούλωσης.

Κεντρική φωτογραφία: @sobaler