fbpixel

Search icon
Search
H έλλειψη αυτών των 10 βιταμινών μπορεί να σας οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών
HAIR & NAILS

H έλλειψη αυτών των 10 βιταμινών μπορεί να σας οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών

Βρείτε αυτά που σας λείπουν για να αποκτήσετε το αποτέλεσμα που επιθυμείτε


Αν ανησυχείτε για τη συνεχή τριχόπτωση τότε θα πρέπει να γνωρίζετε πως η έλλειψη βιταμινών μπορεί να οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Η τριχόπτωση είναι μια κοινή διαταραχή που επηρεάζει πάνω από το 90% τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Για αυτό το λόγο αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα. Φυσικά, θα πρέπει πάντα να θυμάστε πως πριν αποφασίσετε να πάρετε οποιοδήποτε σκεύασμα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τους ειδικούς. Παρακάτω θα βρείτε τις βιταμίνες που δυνητικά μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την κατάσταση των μαλλιών.

deimantekazenaite-skin-face-woman.jpg
@deimantekazenaite

Τι είναι η ανεπάρκεια βιταμινών;

Ένα από τα έξι βασικά ζωτικά θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ανθρώπινη ζωή είναι οι βιταμίνες. Τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια, νερό και μέταλλα. Ένα μακροχρόνιο έλλειμμα οποιασδήποτε βιταμίνης είναι γνωστό και ως ανεπάρκεια. Έτσι, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως μια πρωτογενής ανεπάρκεια οφείλεται στην ανεπαρκή κατανάλωση βιταμινών, ενώ μια δευτερεύουσα ανεπάρκεια προκύπτει από μια υποκείμενη ασθένεια όπως η δυσαπορρόφηση τους.

1) Βιταμίνη D

Σύμφωνα με έρευνες, η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο στην τόνωση της ανάπτυξης των τριχοθυλακίων σας. Η βιταμίνη D υπάρχει στα κερατινοκύτταρα, τα κύτταρα του δέρματος που διασπούν την κερατίνη, μια πρωτεΐνη απαραίτητη για τα μαλλιά. Έτσι, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D διαταράσσουν τον κύκλο ανάπτυξης των τριχοθυλακίων.

2) Βιταμίνη Α

Όσον αφορά την τριχόπτωση, η βιταμίνη Α έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Από αυτήν εξαρτώνται τόσο η ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να προστατεύει τους θύλακες των τριχών όσο και οι διαδικασίες ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού των τριχοθυλακίων.

at-isismarianiedecken-beauty-face-skin.jpg
@isismarianiedecken

3) Βιταμίνη C

Μπορεί να μη το περιμένατε, αλλά η βιταμίνη C είναι μια άλλη κοινή ανεπάρκεια τριχόπτωσης. Ο ουσιαστικός ρόλος της στην απορρόφηση του σιδήρου στο έντερο είναι αυτός που κάνει τη διαφορά.

4) Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ζωτικής σημασίας λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης Ε συμβάλουν κατά του οξειδωτικού στρες και των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες που είναι κοινές στους περισσότερους τύπους τριχόπτωσης.

5) Βιταμίνη Β2

Η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) είναι και αυτή κοινή ανεπάρκεια στην τριχόπτωση. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλές λειτουργίες, όπως η ανάπτυξη των κυττάρων, ο μεταβολισμός του λίπους και η παραγωγή ενέργειας, απαιτούν αυτή τη βιταμίνη.

6) Βιταμίνη Β5

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία παρέχουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους θύλακες των τριχών, παράγονται κυρίως από τη βιταμίνη Β5, η οποία είναι απαραίτητη για αυτή τη διαδικασία. Η έλλειψη βιταμίνης Β5 μπορεί να προκαλέσει πρόωρο γκριζάρισμα, αραίωση των μαλλιών και ξηρότητα.

angelinalilienne-skin-beauty-face.jpg
@angelina.lilienne

7) Βιταμίνη Β6

Τα επίπεδα των ανδρογόνων και άλλων ορμονών που ελέγχουν την ανάπτυξη των μαλλιών μπορούν να διατηρηθούν καταναλώνοντας βιταμίνη Β6. Έτσι, και αυτή η ουσία προστίθεται στη λίστα με τις βιταμίνες που μπορούν να επηρεάσουν την τριχόπτωση.

8) Βιταμίνη Β7

Μια άλλη κοινή αιτία της τριχόπτωσης είναι η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β7, ευρέως γνωστή ως βιοτίνη. Η έλλειψη βιοτίνης μπορεί να προκαλέσει απώλεια, ξηρότητα και φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής.

9) Βιταμίνη Β9

Η βιταμίνη Β9 είναι κοινώς γνωστή ως φολικό οξύ (σε συνθετική μορφή) και φυλλικό οξύ (φυσική μορφή). Σύμφωνα με έρευνες, η ανεπάρκεια φολικού οξέος παρατηρείται σε άτομα με τελογενή εκροή. 

10) Βιταμίνη Β12

Η απώλεια μαλλιών λόγω έλλειψης Β12 είναι συχνή. Άλλωστε, αυτό το μικροθρεπτικό συστατικό είναι απαραίτητο για τη σύνθεση ερυθρών αιμοσφαιρίων και DNA, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη νέων τριχών. Έτσι, όταν τα επίπεδα βιταμίνης Β12 είναι χαμηλά, οι θύλακες των τριχών αποτυγχάνουν να αναπτύξουν νέες τρίχες.

Kεντρική φωτογραφία: @chiaraferragni