fbpixel

Search icon
Search
27+1 λόγοι που καθιστούν την Ελλάδα πρώτη σε παγκόσμιες λίστες
MAGAZINE

27+1 λόγοι που καθιστούν την Ελλάδα πρώτη σε παγκόσμιες λίστες

Η Ελλάδα που όλοι ονειρευτήκαμε ξεχωρίζει τη νέα εποχή


Σε καιρούς που αναζητάμε την ελπίδα, μηνύματα από το εξωτερικό ενθαρρύνουν τη συνέχεια, με την πατρίδα μας να κατακτά αλλεπάλληλες πρωτιές σε σημαντικότατες παγκόσμιες λίστες όσο στο εσωτερικό οι άνθρωποί της μαχόμαστε για τη σφυρηλάτηση ενός καλύτερου αύριο, μετατρέποντας ιδέες και οράματα σε μοναδικά projects και πρωτοβουλίες. Η Ελλάδα που όλοι ονειρευτήκαμε παίρνει χρώμα από τους 27+1 λόγους που την έχουν κάνει να ξεχωρίσει τη νέα εποχή.

Κι εμείς όλα αυτά τα «γιατί» τα συλλέξαμε για να τη φωτίσουμε και πάλι!

Eλλάδα, η χώρα των πιο σκληρών αντιθέσεων. Του κάλλους και της ασχήμιας, της ευτυχίας και των βασάνων, της υπερηφάνειας και της απογοήτευσης, των ισχυρών παρακαταθηκών και της κληρονομιάς της ανασφάλειας. Αυτή η περιοχή στην πλεονεκτική θέση στον χάρτη, που κάποτε όριζε την ανθρωπότητα, που λατρεύτηκε και υμνήθηκε όσο καμία άλλη, είναι η ίδια που σήμερα προσπαθεί να κλείσει απανωτές πληγές, αναζητώντας έστω μια αχτίδα από το ένδοξο παρελθόν της. Ο πόνος, αλυσίδα στην ψυχή του καθενός, μας βρίσκει αντιμέτωπους με γεγονότα που ταρακουνούν τη συνείδησή μας, που φθείρουν το εθνικό μας αίσθημα. Κι όμως, τώρα όλοι εμείς που τυχαία ξανασυναντιόμαστε θα πούμε πως θα της δώσουμε μία ακόμη ευκαιρία, γιατί αναπόφευκτα η καρδιά μας χτυπά εδώ, στο σπίτι μας.

Έχουμε δρόμο μπροστά μας, χιλιόμετρα να διανύσουμε. Στα λάθη μας είναι και που ποτέ δεν αισθανθήκαμε πραγματικά τον θαυμασμό που νιώθουν οι άλλοι για εμάς. Πόσα θα είχαμε καταφέρει! Όμως, ο ευλογημένος αυτός τόπος έχει τη δύναμη να αναγεννιέται από τις στάχτες του. Όσο και να σκοτεινιάζει, πάντα θα έρχεται το φως, έστω και μέσα από μικρές χαραμάδες. Αυτές μία μία μετρήσαμε, για να γίνουν φάρος και παρηγοριά. Δε θέλουμε να αφήσουμε τα όνειρά μας να σκορπίσουν. Έτσι, την άλλη Ελλάδα, αυτήν που αγαπήσαμε, σε αυτήν θα ξαναπιστέψουμε, μιας και για φέτος μας δίνει ακόμη αφορμές.

1. Γιατί η Ελευσίνα παίρνει τη σκυτάλη του τίτλου της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης»

2023eleusisrevolution-koutsoudaki-03.jpg

Η γενέτειρα του Αισχύλου φέτος αποκτά ρόλο τιμητικό και περιβάλλεται ολόκληρη από τον μανδύα του πολιτισμού, ο οποίος έρχεται να γεφυρώσει τις διαφορές των δύο αντικρουόμενων προφίλ της: αυτού της ιερότερης πόλης της αρχαιότητας κι εκείνου ενός εκ των μεγαλυτέρων βιομηχανικών κέντρων της χώρας από τον 19ο αιώνα και μετά. Στo πλαίσιο της “2023 ΕΛΕVΣΙΣ”, ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με γενικό τίτλο «Μυστήρια Μετάβασης», αποκαλύπτει τα καλά κρυμμένα μυστικά της.

2. Γιατί η Σαντορίνη εξελίσσεται στο πιο ειδυλλιακό σκηνικό παγκοσμίως για destination wedding

romantic-destination-wedding-in-santorini-charlotte-sean-chic-stylish-weddings.jpg

Προσφέροντας την πολυτιμότερη θέα, το ελληνικό νησί που κατατάσσεται στα φυσικά θαύματα του κόσμου επιλέχθηκε από το Condé Nast Traveller ως ο καλύτερος προορισμός για νεόνυμφους. Η Σαντορίνη, με τον ρομαντισμό διάχυτο στην ατμόσφαιρά της, προσελκύει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό ζευγαριών, που παρασύρονται σε κάθε είδους εκδήλωση αγάπης στα ασβεστωμένα χωριά της, τα οποία αναπτύσσονται απ’ άκρη σε άκρη της ηφαιστειακής καλντέρας. Το νησί ενδείκνυται για δεξιώσεις κάθε στιλ, προσφέροντας από χαμηλών τόνων καταφύγια μέχρι υπόσκαφες βίλες και υπερπολυτελή ξενοδοχεία. «Για όσους χρειάζονται επιπλέον ώθηση, οι αρχαίοι θρύλοι λένε ότι οι πιο δυνατοί κι ευτυχισμένοι γάμοι πραγματοποιούνται εδώ», υποστηρίζει ο εκδοτικός οίκος.

3. Γιατί στην Εύβοια μία ονειρική παραλία της ανακηρύσσεται στην «Καλύτερη Κινηματογραφική Τοποθεσία της Ευρώπης

1-in-central-evia-you-will-find-the-famous-hiliadou-with-its-lush-vegetation-sand-and-pebbles-of-every-shape-and-size.jpg

Εικόνες αυτού του μικρού, καταγάλανου, επίγειου παραδείσου έχουν ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο, μετατρέποντας το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας σε πόλο έλξης για σημαντικές παραγωγές ταινιών από το εξωτερικό. Η αγαπημένη παραλία Χιλιαδού, που επιλέχθηκε για τα γυρίσματα του “Triangle of Sadness” του Ruben Östlund, το οποίο απέσπασε «Χρυσό Φοίνικα» στο Φεστιβάλ των Καννών και είχε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, βραβεύτηκε από το European Film Commission Network στην 73η Berlinale για τη μαγευτική ομορφιά της.

4. Γιατί «όλη η Ελλάδα» είναι και το 2023… «ένας πολιτισμός»

dsc-0139-5c75703f46e0fb00018bd6f7.jpg

Μετά την επιτυχία του προγράμματος εκδηλώσεων και δράσεων το περασμένο καλοκαίρι, ο θεσμός «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού επιστρέφει το 2023, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Ο φετινός άξονας είναι η αφύπνιση του κοινωνικού συνόλου για την κλιματική κρίση. Η Εθνική Λυρική Σκηνή αναλαμβάνει τη διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος.

5. Γιατί τα «Αστέρια» της Βουλιαγμένης αναγεννιούνται

athen-hotel-oneonly-aesthesis-09.jpg

Μέσα στον χρόνο αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το ultra-luxury ξενοδοχείο One & Only Aesthetics στα πρώην «Αστέρια» της Βουλιαγμένης. Η πολυτελής εγκατάσταση της Grivalia θα περιλαμβάνει 115 πολυτελή δωμάτια, 14 τουριστικές κατοικίες, 12 σουίτες, εκθεσιακό χώρο, δύο εστιατόρια, αρχαιολογικούς περιπάτους κι ένα εκπληκτικό κέντρο ευεξίας, αναβαθμίζοντας την Αθηναϊκή Ριβιέρα μια για πάντα!

6. Γιατί αρχαιοελληνικά εκθέματα επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη

syllogi-stern-4.jpg

Το 2023 χαρακτηρίζεται από την τάση για επαναπατρισμό σε επίπεδο μουσειακών πρωτοβουλιών. Έτσι, έπειτα από 100 χρόνια παραμονής σε μουσείο της Ουψάλα, ένα θραύσμα μιας μοναδικής πήλινης κυλινδρικής σφραγίδας από την Εποχή του Χαλκού επέστρεψε στη γενέτειρά του, την Αργολίδα, για να ενωθεί με το υπόλοιπο τμήμα του που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου. Ακόμη, ο Νικόλας Σταμπολίδης, Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, ανακοίνωσε την επικείμενη υποδοχή τριών θραυσμάτων της ζωφόρου του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονταν στη συλλογή των Μουσείων του Βατικανού από τον 19ο αιώνα. Τέλος, το Υπουργείο Εξωτερικών εξήγγειλε πως 15 παράνομα διακινηθέντα αντικείμενα από την Ελβετία, που χρονολογούνται από την προϊστορία έως τη ρωμαϊκή περίοδο, γυρίζουν στην Ελλάδα.

7. Γιατί μία από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες παγκοσμίως τιμάται με δικό της μουσείο

maria-callas-1958.jpg

Αφιερωμένο στη “La Divina”, το πανέμορφο νεοκλασικό κτίσμα της Μητροπόλεως 44 στην καρδιά της Αθήνας αναμένεται να μετατραπεί σε Μουσείο «Μαρία Κάλλας», ανοίγοντας τις πόρτες του αυτό το καλοκαίρι, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση της κορυφαίας ελληνίδας υψίφωνου. Το πασίγνωστο Time Out, μάλιστα, έχει ήδη προφτάσει να ξεχωρίσει τη νέα μουσειακή προσθήκη, κατατάσσοντάς την ανάμεσα στα «23 καλύτερα πράγματα που μπορεί κανείς δει τη φετινή χρονιά ανά τον κόσμο». Πολύτιμα κειμήλια, δωρεά του ζεύγους Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού, και σπάνια αντικείμενα της θρυλικής σοπράνο αναμένεται να πλουτίσουν τη συλλογή του Δήμου Αθηναίων, τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν όσοι το επισκεφτούν.

8. Γιατί ο σπουδαίος Jeff Koons «ρίχνει άγκυρες» στην Ύδρα

deste.jpg

Ήταν μόλις πέρυσι όταν ο πιο ακριβοπληρωμένος και αμφιλεγόμενος εν ζωή καλλιτέχνης στον κόσμο έφερε στην κορυφή του μικρού κτιρίου των Σφαγείων το έργο “Apollo Wind Spinner” ως μέρος του πιο πολυσυζητημένου καλλιτεχνικού γεγονότος του καλοκαιριού σε συνεργασία με το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ. Τώρα, ο ανακλαστικός ανεμοστροφέας του θα παραμείνει μόνιμα στη θέση του στο νησί ύστερα από δωρεά του Δάκη και της Λιέττας Ιωάννου. Πρόκειται για το πρώτο έργο του Koons σε ελληνικό δημόσιο χώρο.

9. Γιατί το “Greek Hollywood” γίνεται πράξη

mamma-mia-skopelos-behind-the-scenes-07.jpg

Από το «The Enforcer» με τον Antonio Banderas μέχρι το δικό μας «Maestro», όλο και πιο συχνά τα δεδομένα δείχνουν πως η Ελλάδα εξελίσσεται σ’ ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές στον κόσμο. Με ξένους παραγωγούς να προγραμματίζουν νέα γυρίσματα σε περιοχές όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Πελοπόννησος, η Αιτωλοακαρνανία ή η Κρήτη, το 2023 οι επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ, μετατρέποντας τη χώρα σ’ ένα ατελείωτο red carpet.

10. Γιατί υλοποιείται ο πρώτος παράκτιος και ψηλότερος ουρανοξύστης της Μεσογείου

dbox-fp-mrt-hero-crop89993b5c-b61c-98ac-0a06-f1168bc27749.jpg

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στον υπό κατασκευή πύργο στο μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού, ο οποίος θα έχει ύψος 200 μέτρα, 50 ορόφους και 180 διαμερίσματα! Μετά την ολοκλήρωσή του, θα είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα, με μια σειρά από διαμπερείς κατοικίες να προσφέρουν απόλυτη πολυτέλεια και ανεμπόδιστη πανοραμική θέα. Ο “Riviera Tower” έχει χρονικό ορίζοντα πενταετίας για την κατασκευή του, ενώ θα ανήκει στους πιο «πράσινους» ουρανοξύστες παγκοσμίως, αποτελώντας ένα υπόδειγμα βιώσιμου σχεδιασμού.

11. Γιατί ο Όλυμπος αναμένεται να ανακηρυχτεί σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO

mt-olympus-maz-and-andy-making-slow-porgress-to-up-the-mountain.jpg

Το 1981, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας προστατεύθηκε από την UNESCO ως απόθεμα βιόσφαιρας, ενώ, το 2021, ανακηρύχθηκε με προεδρικό διάταγμα σε εθνικό πάρκο. Πριν από μερικούς μήνες, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, υπέβαλαν τον προκαταρκτικό φάκελο υποψηφιότητας για την ένταξή του στον κατάλογο Μνημείων της UNESCO. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα ανακοινωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

12. Γιατί οι ακτογραμμές της Κρήτης ενδείκνυνται για όσους αποζητούν niche ταξιδιωτικές εμπειρίες

elafonisi-beach-cretetravel-14.jpg

Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για έναν από τους καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως για όσους ονειρεύονται μια απόλυτη σύνδεση με τη φύση! Σύμφωνα με το ισπανικό περιοδικό “Hosteltur”, η Κρήτη συγκαταλέγεται στους 10 κορυφαίους προορισμούς για το 2023, οι οποίοι θα καθορίσουν τις τάσεις στον τουρισμό περιπέτειας και ευεξίας σε όλον τον κόσμο. Το ελληνικό νησί καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, πίσω από το Μπαλί και πάνω από το Algarve της Πορτογαλίας.

13. Γιατί το πρώτο Mandarin καταφτάνει στο Costa Navarino

mandarin-oriental-costa-navarino-beachfront-sunset.jpg

Το Mandarin Oriental, Costa Navarino αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του το καλοκαίρι, φέρνοντας για πρώτη φορά την απαράμιλλη φιλοξενία του διεθνούς ξενοδοχειακού ομίλου σε ελληνικό έδαφος. Το νέο θέρετρο θα διαθέτει 99 κομψές, φωτεινές σουίτες και υπόσκαφες βίλες με ιδιωτικές πισίνες και ευρύχωρες βεράντες, προσφέροντας μια all-inclusive εμπειρία. Στις εγκαταστάσεις του θα βρίσκεται και το iconic κομμωτήριο Yiannis Hair Spa, για να συμβάλει με τον δικό του, ξεχωριστό, τρόπο στην πολυτέλεια.

14. Γιατί τα κρασιά της αναδεικνύονται στις λίστες των κορυφαίων οινολόγων

dsc02757-1500x.jpg

Εκτός, όμως, από τις παραλίες και τα θέρετρα, η χώρα μας ξεχωρίζει για τους ιδιαίτερους αμπελώνες της και τις σημαντικές ποικιλίες κρασιών της, με την παγκόσμια φήμη της στον τομέα της οινοποιίας να ενισχύεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Το 2023, δύο ελληνικές ετικέτες, ένα μακεδονικό ξινόμαυρο και μια ρετσίνα, εντάχθηκαν στη λίστα των “New York Times” με τα «καλύτερα 20 κρασιά κάτω των 20 δολαρίων», που υπογράφει ο διάσημος κριτικός κρασιού Eric Asimov. Συγκεκριμένα, ο ίδιος ξεχώρισε το Gaia Retsina Ritinitis Nobilis και το Domaine Tatsis Xinomavro-Negoska.

15. Γιατί αυτό το καλοκαίρι έρχεται το πρώτο “L’Étape Greece”

14101057750.jpg

Η Ελλάδα αναπαράγει φέτος την κορυφαία γαλλική εμπειρία! Την 1η Απριλίου 2023, ερασιτέχνες ποδηλάτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο αναμένεται να συγκεντρωθούν στην Αρχαία Ολυμπία, για να λάβουν μέρος στο “L'Étape Greece”, μια στάση της διεθνούς σειράς του θρυλικού «Γύρου της Γαλλίας», του παλαιότερου και πιο διάσημου ποδηλατικού αγώνα στον κόσμο. Για να «γευτούν» ακόμη περισσότεροι αυτήν την à la française διοργάνωση, στις 2 Απριλίου θα φιλοξενηθεί στο πλαίσιό της μια οικογενειακή διαδρομή 28 χιλιομέτρων και ένας παιδικός αγώνας 500 μέτρων.

16. Γιατί το Forbes βραβεύει την πολυτέλεια στον ελληνικό τουρισμό

pps-thedolli-1347notype.jpg

Στην κορυφή του διαγωνισμού “2023 Forbes Travel Guide Star Awards”, ο οποίος βασίζεται σε ένα ιδιαίτερο σύστημα αξιολόγησης, σκαρφάλωσαν 10 ελληνικά ξενοδοχεία. Για την εξαγωγή αποτελεσμάτων, απεσταλμένοι του Forbes επισκέφθηκαν ανώνυμα, ως είθισται, εστιατόρια, ξενοδοχεία, σπα και κρουαζιερόπλοια, για να διαπιστώσουν διά ζώσης το επίπεδο υπηρεσιών που προσφέρονται. Η φετινή 65η διαδικασία rating, μάλιστα, επεκτάθηκε σε νέους προορισμούς, όπως η Αθήνα, και στη λίστα των βραβευθέντων καταλυμάτων περιλήφθηκαν συνολικά 360 πεντάστερα, 585 τετράστερα και 433 προτεινόμενα. Στα ελληνικά ξενοδοχεία που ξεχώρισαν ήταν τα: Angsana Corfu Rest & Spa, Four Season Astir Palace Hotel Athens, Katikies Mykonos & Santorini και Hotel Grande Bretagne, a Luxury Collection Hotel, Athens. Φυσικά, στον τομέα της πολυτέλειας, δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και το ασυναγώνιστο The Dolli, τη νέα άφιξη που σίγουρα έχει σκοπό να κατακτήσει παρόμοιες λίστες στο εγγύς μέλλον.

17. Γιατί διάσημοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα κάνουν φέτος στάση με τα tours τους στην Αθήνα

60363757-10157333179208069-7109738507878268928-n.jpg

Αυτό το καλοκαίρι, η πρωτεύουσα πάλλεται και πάλι σε μουσικούς ρυθμούς, καθώς μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας καλλιτεχνικής σκηνής έχουν ανακοινώσει ήδη πως πρόκειται να δώσουν το «παρών» με αξέχαστες συναυλίες. Για πρώτη φορά, η θρυλική ροκ μπάντα Guns n’ Roses θα βρεθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο για ένα ξεχωριστό live, ενώ οι Florence + The Machine, Robbie Williams και Rosalia θα ξεσηκώσουν τις καλοκαιρινές μας νύχτες.

18. Γιατί οι πολλαπλές νέες αφίξεις ξενοδοχείων προσθέτουν ασύγκριτη αίγλη στη χώρα

ikos-odisia-ouzo-restaurant-aerial-landscape-format-2880x1279-scaled.jpg

Ελλάδα σημαίνει τουρισμός, ο οποίος με τη σειρά του αντιστοιχεί στην έννοια της φιλοξενίας. Η χώρα μας φημίζεται για τα πολυτελή και άκρως εντυπωσιακά ξενοδοχεία της, στη λίστα των οποίων, για ακόμη ένα καλοκαίρι, αναμένουμε να προστεθούν ξεχωριστές αφίξεις. Το Ikos Odisia Corfu στην Κέρκυρα, το υπερπολυτελές glambing στη Βούλα της Grivalia Hospitality και το Manna στην Αρκαδία, είναι μόνο μερικά από αυτά που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον μας.

19. Γιατί το μοντέρνο αρχιτεκτονικό προφίλ της χώρας αποκτά χρυσή βράβευση

1c97dcb6a7a66ba8eeaa7b8b88be6301.jpg

Μία από τις πιο σπουδαίες διακρίσεις αρχιτεκτονικής παγκοσμίως, το International Design Award 2022, απονεμήθηκε στο γραφείο Εlastic Architects για το ξενοδοχείο Ιsla Brown Corinthia. Η ελληνική ομάδα χάρισε στο παλιό άκαμπτο κτίριο «Χανικιάν» μια νέα ταυτότητα, δημιουργώντας διαδοχικές καμπύλες επιφάνειες με έμπνευση από το λευκό βότσαλο, προσδίδοντας μια γλυπτικότητα που μεταβάλλεται ανάλογα με την οπτική γωνία και μια αίσθηση της κίνησης στις όψεις του. Ένα από τα πολλά θαυμαστά αρχιτεκτονήματα που έχουν προστεθεί σε ελληνικό έδαφος!

20. Γιατί η Ήπειρος αναγνωρίζεται ως η δεύτερη πιο φιλόξενη περιοχή του κόσμου

shutterstock-208199515.jpg

Στα φετινά Traveller Review Awards της Booking.com, ανάμεσα σε χιλιάδες ονειρεμένα μέρη του κόσμου, η Ήπειρος βρέθηκε σχεδόν στην κορυφή του καταλόγου του 2023 για την ασύγκριτη ποιότητα της φιλοξενίας της. Μάλιστα, κατέκτησε και την όγδοη θέση με περισσότερα από 53.000 καταλύματα για τις αξιέπαινες προσπάθειές της να λειτουργεί με αειφόρο τρόπο, λαμβάνοντας το σήμα “Travel Sustainable”. Στόχος της πλατφόρμας είναι τα βραβεία αυτά να προσφέρουν έμπνευση για μελλοντικά ταξίδια ζωής!

21. Γιατί η Αγορά Μοδιάνο στρέφει το ενδιαφέρον όλων των λατρών της γαστρονομίας στη Θεσσαλονίκη

pano0001-pano-edit-edit-scaled.jpg

Στάση για να χαρίσει επαίνους στη μεγαλύτερη ανοιχτή αγορά τροφίμων των Βαλκανίων, που πλέον στέκει πανέμορφη και γεμάτη θησαυρούς, έκανε για το CNN ο Μπάρι Νιλντ, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε την πόλη μας ως τον καλύτερο προορισμό για city break για το 2023. Απαριθμώντας τους λόγους που πρέπει κάποιος οπωσδήποτε να επισκεφτεί την ελληνική συμπρωτεύουσα, σημείωσε πως η UNESCO την έχει χρίσει με τον τίτλο «Γαστρονομική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

22. Γιατί ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας David Chipperfield φέρνει στην Αθήνα το «Μουσείο των Μουσείων»

26817339-1536x1153.jpg

Η νέα εποχή για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υπόσχεται να φέρει μαζί της μια εξελιγμένη φιλοσοφία όσον αφορά στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Οι υπογραφές ανήκουν στον διάσημο βρετανό αρχιτέκτονα David Chipperfield, ο οποίος μάλιστα έλαβε πρόσφατα το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker, την υψηλότερη διάκριση αρχιτεκτονικής, σε συνεργασία με τον αναγνωρισμένο Αλέξανδρο Τομπάζη.

23. Γιατί δύο κομβικοί ιστορικοί τόποι της μεγαλύτερης νήσου της επανασυστήνονται στο κοινό τους

1795-spinalonga-scaled.jpg

Η Κρήτη βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο, αυτήν τη φορά για την Ιστορία της. Μέχρι το τέλος του 2025 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το νέο Knossos Research Center, μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην υποστήριξη της αρχαιολογικής έρευνας της ιστορικής περιοχής μέχρι τον 21ο αιώνα. Παράλληλα, ολόκληρο το νησί της Σπιναλόγκα ετοιμάζεται να δεχθεί σημαντικές παρεμβάσεις που θα το μετατρέψουν σε μόνιμο, ανοιχτό μουσειακό χώρο.

24. Γιατί εγκαινιάζονται σπουδαία, υπερσύγχρονα μουσεία σε ιδιαίτερους τόπους

1677162569550-apeikonisi.jpg

Ένα νέο, μεγάλο και εξαιρετικά μοντέρνο αρχαιολογικό μουσείο θα αποκτήσει η Λευκάδα, για να στεγαστούν σε αυτό οι αρχαιολογικοί της θησαυροί από τη μέση παλαιολιθική εποχή μέχρι το 1864 - χρονιά που ενσωματώθηκε το νησί στο ελληνικό κράτος. Σε τροχιά ολοκλήρωσης βρίσκεται και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους. Πολύ σύντομα, η πόλη θα διαθέτει ένα σύγχρονων προδιαγραφών μουσείο, ανάλογο του πολιτιστικού αποθέματός της.

25. Γιατί το μετρό Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να αποκαλύψει τα αρχαία του

trisdiastati-apeikonisi-steghastroy-sti-voreia-eisodo-toy-stathmoy-benizeloy.jpg

Έπειτα από χρόνια προσπαθειών, το μετρό της Θεσσαλονίκης οδεύει προς την παράδοσή του. Το έργο προστασίας και ανάδειξης των σημαντικών αρχαιοτήτων που ξεκίνησε το 2003 φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τις μελέτες φωτισμού και κατασκευής στεγάστρων στους σταθμούς «Αγία Σοφία» και «Βενιζέλου».

26. Γιατί η ελληνική κουζίνα ανήκει στη χρυσή τριάδα των πιο αγαπημένων παγκοσμίως

strapatsada-greek-style-tomato-and-feta-scramble-olive-mango.jpg

Μόλις μία θέση κάτω από τη νικήτρια Ιταλία, η Ελλάδα βρίσκει την κουζίνα της να λατρεύεται σε κάθε γωνιά του κόσμου, σύμφωνα με τη λίστα που διαμορφώνει βάσει ψηφοφορίας των επισκεπτών της η Tasteatlas. Το ελαιόλαδο Καλαμάτας, τα φιστίκια Αιγίνης, τα ροδάκινα Νάουσας, το σαγανάκι και ο ντάκος αναδείχθηκαν μάλιστα στις πιο αγαπημένες τους γεύσεις. Μια ακόμη απόδειξη της αριστείας της ελληνικής γαστρονομίας αποτελεί το γεγονός ότι στην πρόσφατη 3η έκδοση της τελετής απονομής των World Culinary Awards που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπάι, δύο ελληνικά εστιατόρια κατέκτησαν βραβεία και αναδείχθηκαν ανάμεσα στα κορυφαία του κλάδου. Το εστιατόριο Botrini’s στην Αθήνα ανακηρύχθηκε ως το «Καλύτερο Εστιατόριο της Ελλάδας για το 2022» και το Alios Ilios Santo Pure στο Oia Suites & Villas της Σαντορίνης ως το «Καλύτερο Εστιατόριο Ξενοδοχείου της Ελλάδας για το 2022».

27. Γιατί μερικά από τα μεγαλύτερα ιστιοπλοϊκά events της χρονιάς αναμένεται να λάβουν χώρα εδώ

img-3777-1366x683.jpg

Με τους ανέμους να πνέουν ισχυροί από τη Θεσσαλονίκη και την Πελοπόννησο μέχρι την Καβάλα και τον Βόλο, συνολικά επτά σπουδαίοι διεθνείς αγώνες ιστιοπλοΐας θα διοργανωθούν στην Ελλάδα εντός του 2023, που αποτελεί και προ-ολυμπιακή χρονιά. Σημαντικότερος, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα IQFOIL στην Πάτρα (8-14 Μαΐου), όπου την ελληνική πλευρά στηρίζουν ο Βύρωνας Κοκκαλάνης, ο Λεωνίδας Τσορτανίδης κι άλλοι κορυφαίοι της κατηγορίας.

28. Γιατί είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο για την οποία η Gen Z δημιουργεί πιο συχνά online content

scorpios-mykonos.jpg

Αν η συγκεκριμένη γενιά δεν ενδιαφέρεται διαδικτυακά για ένα τουριστικό προϊόν, τότε αυτό σίγουρα δεν ανήκει στις τάσεις. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας, μιας και τα αποτελέσματα της μελέτης της PourMoi στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι αυτή υπάρχει σε όλα τα moodboards, σε TikTok, Instagram και Pinterest, που βασίζονται στο δημοφιλέστερο hashtag “travel aesthetics”.

Συνεπιμέλεια: Καλλιρρόη Σιμιτζίδου

Kεντρική φωτογραφία: The Dolli at Acropolis