fbpixel

Search icon
Search
Apollo: Ο Jeff Koons «έφερε» τον θεό Απόλλωνα στην Ύδρα
ARTS & CULTURE

Apollo: Ο Jeff Koons «έφερε» τον θεό Απόλλωνα στην Ύδρα

Τα λαμπερά εγκαίνια του νέου project τού well-known καλλιτέχνη έλαβαν χώρα χθες στο πανέμορφο νησί


Χθες, 20 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης του Jeff Koons στην Ύδρα. Από σήμερα έως τις 31 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, τα έργα του Αμερικανού καλλιτέχνη θα φιλοξενούνται στο Deste Foundation's Slaughterhouse, σε μια έκθεση όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να εντρυφήσει στο έργο του, γνωρίζοντας καλύτερα τη σχεδιαστική του ταυτότητα, αλλά και κρυμμένα μυστικά του τόπου.

Λίγες ήταν οι πληροφορίες που διέρρευσαν τον τελευταίο μήνα από την πολυαναμενόμενη έκθεση του φετινού καλοκαιριού, γεγονός που αποτελούσε επιθυμία του καλλιτέχνη, έτσι ώστε ο κόσμος να ανακαλύψει από κοντά ό,τι νέο ετοίμαζε για καιρό. Το μόνο που γνωρίζαμε, ήταν πως ένα μοναδικό project βρίσκεται on the way, και το οποίο θα λάβει χώρα στα Σφαγεία της Ύδρας που το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ έχει μετατρέψει εδώ και πολλά χρόνια σε πολιτιστικό τοπόσημο (DESTE Project Space). Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό, πως ο συγκεκριμένος εκθεσιακός χώρος φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι έργα σημαντικών διεθνών καλλιτεχνών, δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο να «βυθιστεί» στο σπουδαίο έργο του κάθε δημιουργού.

Τα χθεσινά εγκαίνια σηματοδότησαν μια έκθεση-φόρο τιμής στον πιο ακριβοπληρωμένο εν ζωή καλλιτέχνη!
img-9381.jpg
Ο δήμαρχος Ύδρας, Γεώργιος Κουκουδάκης παραδίδει στον Jeff Koons το επετειακό μετάλλιο για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το οποίο έχει σχεδιάσει η Υδραία καλλιτέχνης Έλενα Βότση.

Από το λιμάνι της Ύδρας, ένας τεράστιος χρυσός ήλιος διπλής όψεως κεντρίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών, με το έργο αυτό να αποτελεί το βασικό στοιχείο όλων αυτών που μπορεί να θαυμάσει κανείς στην έκθεση "Apollo". Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε, πως το συγκεκριμένο project στο νησί βρισκόταν για καιρό στα σκαριά, αλλά είχε αναβληθεί αρκετές φορές λόγω της πανδημικής κρίσης.

01.JPG
Apollo Windspinner, 2020-2022 Installation view of the exhibition Jeff Koons: Apollo, DESTE Foundation Project Space, Slaughterhouse, Hydra (June 21 – October 31, 2022), © Jeff Koons, Photo: Eftychia Vlachou

Ο ήλιος αυτός φαίνεται να προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει ό,τι έχει ετοιμάσει ο Koons για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και για τους επισκέπτες. Πέρα από τον εντυπωσιακό ήλιο, ο 67χρονος καλλιτέχνης έχει μετατρέψει όλο τον χώρο σ' ένα «ναό» ως φόρο τιμής στον θεό Απόλλωνα, από τον οποίο εμπνεύστηκε και το όνομα της έκθεσης. Η επιτομή της αρχαίας Ελλάδα και του καλοκαιριού σ' ένα από τα must-visit και πιο γοητευτικά μέρη της χώρας μας.

Στην είσοδο του χώρου είναι χαραγμένη η φράση «Γνώθι σε αυτόν», ενώ εν συνεχεία ανακαλύπτει κανείς ένα βοτσαλωτό (λευκό-μαύρο) κυματοειδές στο περίγραμμα μωσαϊκό. Πάνω του κυριαρχεί ένας τεράστιος, σχεδόν μνημειώδης πολύχρωμος Απόλλωνας, που στέκεται αγέρωχος και μαγνητίζει τα βλέμματα των επισκεπτών.

07.JPG
Apollo Kithara, 2019-2022 Installation view of the exhibition Jeff Koons: Apollo, DESTE Foundation Project Space, Slaughterhouse, Hydra (June 21 – October 31, 2022), © Jeff Koons, Photo: Eftychia Vlachou

Πρωταγωνιστική θέση στον χώρο έχει ένα εντυπωσιακό άγαλμα του Απόλλωνα, το οποίο είναι διακοσμημένο μ' ένα στέμμα από φύλλα χρυσού, έναν χιτώνα, μια άρπα, κι έναν πύθωνα που μοιάζει τόσο αληθοφανής. Δεν είναι τυχαίες όλες οι αναφορές του χώρου: Ο θεός Απόλλωνας συμβολίζει το φως και είναι ο ίδιος ο ήλιος για τον Koons - εξού και η εντυπωσιακή χρυσή εγκατάσταση στον εξωτερικό χώρο, που ατενίζει περήφανα το νησί.

288939565-354895063439397-7062420403748407100-n.jpg
Al Mayassa bint Hamad Al-Thani & Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη
img-9377.jpg
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, Δάκης Ιωάννου με τον Jeff Koons

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν Έλληνες και ξένοι λάτρεις της Τέχνης με σκοπό να τιμήσουν με τον παρουσία τους τον καλλιτέχνη, αλλά και για να θαυμάσουν επιτέλους από κοντά το έργο του. Πολλοί φίλοι και γνωστοί του, μάλιστα, αντιμετώπισαν τα εγκαίνια σαν μια καλή ευκαιρία για ένα άκρως artistic getaway το πανέμορφο αυτό νησί.

Δείτε στην gallery περισσότερα! 

Φωτογραφίες: Instagram & DESTE Foundation