fbpixel

Search icon
Search
73η Berninale 2023: Στην παραλία Χιλιαδού το European Location Award 2022
#GREEKSDOITBETTER

73η Berninale 2023: Στην παραλία Χιλιαδού το European Location Award 2022

Σπουδαία στιγμή κι αναγνώριση για την Ελλάδα με αφορμή το Triangle of Sadness


Μία χώρα με απίστευτη ομορφιά, με παρθένα τοπία, με καταγάλανα νερά κι έναν ήλιο που λάμπει και χαρίζει μοναδικά χρώματα σε κάθε της γωνιά. Η Ελλάδα δε θεωρείται τυχαία ένας επίγειος παράδεισος... Είναι ένα μέρος με σπουδαία ιστορία και αμέτρητες επιλογές, για όσους αγαπούν τα ταξίδια και την εξερεύνηση, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια αποτελεί και μία super-hot επιλογή για μεγάλες παραγωγές από το εξωτερικό, καθώς επιλέχθηκε για τα γυρίσματα πολλών, διαφορετικών ταινιών. 

Η αγαπημένη ελληνική παραλία επιλέχθηκε για τα γυρίσματα της πολυβραβευμένης ταινίας «Triangle of Sadness», του Σουηδού Ruben Östlund, που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών και τώρα, έφτασε η στιγμή της αναγνώρισης!

Σπουδαία στιγμή για την Ελλάδα!

Πόλος έλξης η Εύβοια

Το μεγαλύτερο μέρος της πολυβραβευμένης ταινίας του Ruben Östlund, πραγματοποιήθηκε σε μία πανέμορφη έκταση στην Εύβοια και τώρα, η παραλία Χιλιαδού βραβεύτηκε με το EUFCN Location Award για το 2022, από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο των Film Commission (EUFCN) στην 73η Berlinale, στο πλαίσιο του European Film Market. Το κοινό και όλοι όσοι παρακολούθησαν τη συγκεκριμένη ταινία, μαγεύτηκε από την ομορφιά των τοπίων και τα γαλαζοπράσινα νερά και κάπως έτσι, μία από τις πιο όμορφες κι ιδιαίτερες της Ελλάδας, αναδείχθηκε ως η καλύτερη κινηματογραφική τοποθεσία, με τη χώρα μας να βρίσκεται για μία ακόμη φορά στο επίκεντρο και να δέχεται διθυραμβικά σχόλια. Αυτή -βέβαια- δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς το 2018 το ίδιο βραβείο απέσπασε η Κέρκυρα, για τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς «The Durrells», με την Ελλάδα να έχει να επιδείξει πλέον δύο βραβεία από το 2017 και μετά, όταν και καθιερώθηκε ο θεσμός από το EUFCN.

Οι πέντε finalist για το βραβείο, ήταν η Ελλάδα, η Μεγάλη Βρετανία, η Ελβετία, η Γερμανία και η Κροατία, για διαφορετικές τοποθεσίες, με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ, Μάρκο Χολέβα να σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η βράβευση της παραλίας Χιλιαδού, που εν καιρώ πανδημίας υποδέχτηκε γυρίσματα της ταινίας «Το τρίγωνο της θλίψης», προκαλεί ικανοποίηση σε όλους όσοι πριν από χρόνια διέκριναν την επιτακτική ανάγκη να τονώσει η χώρα μας την εξωστρέφειά της και να χαράξει μεθοδικά την πολιτική της για την ανάπτυξη της κινηματογραφίας μας. Το Hellenic Film Commission από το 2007 υπηρετεί τη στρατηγική αυτή επιδίωξη του ΕΚΚ. Προβάλλει την Ελλάδα ως χώρα φιλική προς τη διεθνή οπτικοακουστική παραγωγή, διασυνδέοντας παράλληλα τους Έλληνες επαγγελματίες με τη διεθνή βιομηχανία του κινηματογράφου και του οπτικοακουστικού τομέα. Το «Τρίγωνο της θλίψης», του Χρυσού Φοίνικα και των τριών υποψηφιοτήτων στα αναμενόμενα Όσκαρ, είναι ένα καλό και ενδεικτικό παράδειγμα της παραπάνω πολιτικής, γιατί σε αυτό συμμετείχαν Έλληνες παραγωγοί και τεχνικοί. Η σημερινή βράβευση ήταν αποτέλεσμα και της συντονισμένης δράσης του HFC με τον ΕΟΤ και την Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδος».

Η στιγμή της Ελλάδας

Η παγκόσμια πρώτη προβολή της ταινίας του Ruben Östlund, πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη στην παραλία Χιλιαδού, σε ένα μαγευτικό σκηνικό δίπλα στο κύμα και κάτω από τα αστέρια, στο σημείο όπου έγιναν τα γυρίσματα στη διάρκεια του 2021 και εν μέσω της πανδημίας. Όσον αφορά στην πλοκή, δύο διάσημα μοντέλα βρίσκονται καλεσμένα σε μία μεγάλη κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά, ωστόσο, τα πράγματα παίρνουν τελείως διαφορετική τροπή, όταν το yaucht ναυαγεί και καταλήγουν σε ένα έρημο νησί, μαζί με πολλούς, λαμπερούς δισεκατομμυριούχους. Πρόκειται για μία ταινία, που έχει ήδη κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, αλλά και τα βραβεία του καλύτερου σεναρίου, της καλύτερης σκηνοθεσίας και του καλύτερου ηθοποιού, με τους cinema-lovers να την ξεχωρίζουν.

«Έχουμε μια σημαντική διάκριση σήμερα για την Ελλάδα, τον ελληνικό κινηματογράφο αλλά και τον ελληνικό τουρισμό. Ένα θερμό, μεγάλο ευχαριστώ στον χαρισματικό σκηνοθέτη, Ρούμπεν Έστλουντ, στους συνεργάτες του, στην παραγωγή, στην ελληνική εταιρία Heretic, που απέδειξε τις δυνατότητες που έχουμε για παραγωγή στην Ελλάδα. Και φυσικά, θερμά και πολλά συγχαρητήρια στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Και βέβαια ένα τεράστιο ευχαριστώ στο ευρωπαϊκό, κινηματογραφόφιλο κοινό. Με την ψήφο τους απέδειξαν, για άλλη μια φορά, την αγάπη τους στην Ελλάδα. O EOT, μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, με το ΕΚΟΜΕ, με το οποίο έχουμε Μνημόνιο Συνεργασίας, ενώνουμε δυνάμεις για τη δυναμική ανάδειξη του κινηματογραφικού τουρισμού στην Ελλάδα. Στην παρούσα διοργάνωση δε τα ψηφιακά μέσα του ΕΟΤ, το VISIT GREECE, πρόβαλαν την πανευρωπαϊκή πλατφόρμα του EUFCN, προτρέποντας το κοινό να μπει και να ψηφίσει. Θερμά συγχαρητήρια και πάλι σε όλους. Συνεχίζουμε…», σημείωσε από τη δική της μεριά η Πρόεδρος του ΕΟΤ, Άντζελα Γκερέκου, με την Ελλάδα να μαγνητίζει τα βλέμματα και τα όμορφα τοπία της, να αποτελούν θέμα συζήτησης σε όλο τον κόσμο. Είναι μία σημαντική στιγμή κι είναι -επίσης- ξεκάθαρο πως αυτό το δρόμο, πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας...