fbpixel

Search icon
Search
Xmas Diet: 6+1 must-know συμβουλές διατροφής για τα γιορτινά τραπέζια
WELLNESS

Xmas Diet: 6+1 must-know συμβουλές διατροφής για τα γιορτινά τραπέζια

Απολαύστε festive εορταστικές στιγμές, χωρίς να χαλάσετε τη διατροφή σας


Μπορεί το χριστουγεννιάτικο τραπέζι να είναι διαφορετικό φέτος αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να λείπει η εορταστική αύρα. Φτιάξτε λοιπόν τα εδέσματα που τρώτε παραδοσιακά κάθε χρόνο (ή δοκιμάστε κάτι καινούριο!), στολίστε το τραπέζι, ντυθείτε γιορτινά και απολαύστε κάθε στιγμή.

Για εσάς που θέλετε να προσέξετε τη διατροφή σας, βρείτε εφτά συμβουλές διατροφής (και όχι μόνο), για τις φετινές γιορτινές μέρες:

yogurt-shutterstock-683463847.jpg


Το πρωινό

Συνήθως μπαίνουμε στον πειρασμό να παραλείψουμε το πρωινό μίας μέρας που προβλέπεται πλούσιο γεύμα. Ωστόσο, το σενάριο του άδειου στομαχιού δεν καταλήγει ποτέ καλά, ειδικά όταν υπάρχουν μπροστά σας όλα τα καλούδια που λαχταράτε να καταναλώσετε. Στοχεύστε σε ένα ελαφρύ πρωινό, όπως ένα γιαούρτι με λίγη βρώμη, ξηρούς καρπούς και κανέλα ή ψωμί ολικής με cottage και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

oven-cooking-shutterstock-270138242.jpg

Prepping

Αν υπολογίζετε να περάσετε μερικές ώρες στην κουζίνα μαγειρεύοντας, μην μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάζετε συνέχεια αυτά που προετοιμάζετε. Κόψτε μερικά τραγανά λαχανικά, όπως καρότο, σέλινο και πολύχρωμες πιπεριές, πασπαλίστε τα με λίγο αλάτι και ξύδι και όποτε θέλετε να τσιμπολογήσετε, επιλέξτε εκείνα!

xmas-table-setting-shutterstock-759685456.jpg


Sparkle it up

Πρώτα τρώμε με τα μάτια οπότε και στα φετινά γιορτινά γεύματα, τα οποία έρχονται μία φορά τον χρόνο, χαρείτε το! Βγάλτε το καλό σερβίτσιο, και ας είναι λιγότερα πιάτα αυτή τη φορά, απλώστε το καλό τραπεζομάντιλο (ή runner) και διπλώστε όμορφα τις χαρτοπετσέτες (δεν φαντάζεστε πόσο αναβαθμίζει το τραπέζι σας μία όμορφα διπλωμένη χαρτοπετσέτα, βρείτε μία ιδέα εδώ).

galopoyla-shutterstock-734526454.jpg

Tο γεύμα

Τα εορταστικά γεύματα έχουν συνήθως τουλάχιστον μία πηγή πρωτεΐνης, όπως γαλοπούλα, χοιρινό στη γάστρα, αρνάκι ή λαχανοσαρμάδες, μία πηγή υδατάνθρακα, όπως πατάτες φούρνου, πουρέ ή ρύζι και διάφορα σαλατικά εποχής, όπως πράσινη σαλάτα, σαλάτα λάχανο ή ψητά/βραστά λαχανικά. Ξεκινήστε στρατηγικά το πιάτο σας γεμίζοντας τουλάχιστον το μισό με σαλάτα. Συνεχίστε προσθέτοντας την πρωτεΐνη (ή συνδυασμό αυτών) στο ένα τέταρτο του πιάτου και ολοκληρώστε με τους υδατάνθρακες. Έτσι θα έχει ένα πλήρες γεύμα, στο οποίο θα απολαύσετε όλα τα εδέσματα αλλά θα είναι πιο ελαφρύ από άλλες εκδοχές. Θέλετε κι άλλο; Προσπαθήστε να προσθέσετε κυρίως σαλατικά, λιγότερο πρωτεΐνη και ακόμα λιγότερο υδατάνθρακες.

sorbet-shutterstock-66887155.jpg

The dessert

Φτιάξτε ατομικές μερίδες γλυκού για να μην σας περιμένει την επόμενο μέρα ο πειρασμός στο ψυγείο (ή δώστε το στον αγαπημένο σας γείτονα). Αν θέλετε κάτι ελαφρύ αλλά εορταστικό, μπορείτε να φτιάξετε φουντωτές μαρέγκες με μαύρη σοκολάτα ή ένα δροσιστικό σορμπέ φρούτων.

vasilopita-shutterstock-740483593.jpg

Η βασιλόπιτα

Η βασιλόπιτα συνήθως κόβεται μετά τα μεσάνυχτα αλλά η καλύτερη τακτική είναι να απολαύστε το κομμάτι σας το επόμενο πρωί. Συνδυάστε το με ένα ποτήρι γάλα ή με λίγη σπιτική μαρμελάδα.

happy-cooking-shutterstock-1034711905.jpg

Η επόμενη μέρα

Όσο αξίζει να αποφύγουμε το περισσευούμενο γλυκό, τόσο άξιζε να περισσέψει και καμία μερίδα παραπάνω φαγητό! Επενδύστε σε σαλάτες που «κρατάνε» καλά τις επόμενες μέρες, όπως σαλάτα λάχανο, ψητά λαχανικά ή βραστό μπρόκολο. Αν σας περίσσεψε λίγη πρωτεΐνη, προσθέστε την στην επόμενη σαλάτα ή φτιάξτε ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής για ένα ελαφρύ γεύμα.

Το πιο σημαντικό

Αν κάτι έμαθα φέτος, εκτός από την ουσιαστική αξία της άλλοτε τυπικής ερώτησης «Τι κάνεις; Είσαι καλά;», είναι ότι οι στιγμές περνάνε και αξίζει να κάνουμε πράγματα που λαχταράμε, από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά έως και αυτά που γεμίζουν τις μικρές στιγμές. Γι’ αυτό λοιπόν φάτε τον κουραμπιέ που σας γλυκοκοιτάει και δοκιμάστε εκείνη την συνταγή που είναι σκέτη θερμιδική βόμβα. Απλά κάντε το στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής, για παράδειγμα οργανώστε να δοκιμάζετε κάτι «απαγορευμένο» μία φορά την εβδομάδα. Και το πιο σημαντικό; Χαρείτε το, απολαύστε το και μην έχετε τύψεις.

Καλές γιορτές!
niki-athanasiadou.jpeg



Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Φωτογραφία: Άρης Ράμμος