fbpixel

Search icon
Search
Wellness Facts: Τα σημάδια που στέλνει το σώμα όταν ακολουθείτε κακή διατροφή
WELLNESS

Wellness Facts: Τα σημάδια που στέλνει το σώμα όταν ακολουθείτε κακή διατροφή

Πώς μπορούμε να τα ερμηνεύσουμε;


Η ισορροπημένη διατροφή και ο ορθός τρόπος ζωής αποτελούν το «κλειδί» της μακροζωίας και της ευημερίας. Ωστόσο, οι ανάγκες του οργανισμού μας δεν παραμένουν σταθερές στο πέρασμα του χρόνου και χρειάζεται να γίνονται ορισμένες αλλαγές, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας μας και τις εκάστοτε διατροφικές μας ανάγκες. 

Για παράδειγμα, όταν πάσχουμε από έλλειψη κάποιας βιταμίνης χρειάζεται κατά πάσα πιθανότητα εκτός από φαρμακευτική αγωγή να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με περισσότερα τρόφιμα που εμπεριέχουν τη συγκεκριμένη ουσία (π.χ. στην έλλειψη βιταμίνης C τρώμε περισσότερα πορτοκάλια, πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο, κουνουπίδι κλπ). 

Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν δεν ακολουθούμε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής και δεν ανταποκρινόμαστε στις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας;

Κόπωση

    Ένα από τα κυριότερα σημάδια, στο οποίο συνήθως δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και επιρρίπτουμε τις ευθύνες στον έντονο τρόπο ζωής και στις αυξημένες καθημερινές υποχρεώσεις είναι η κόπωση που αισθανόμαστε. Αν νιώθετε μόνιμα κουρασμένοι και ότι δεν έχετε την απαραίτητη ενέργεια, τότε ενδέχεται να σας λείπει ο σίδηρος ή η διατροφή σας δεν είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Η ανεπάρκεια του μπορεί να οδηγήσει σε σιδηροπενική αναιμία, δηλαδή ανεπαρκή αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλο το σώμα.

    shutterstock-790054672.jpg

    Αλλαγές στα νύχια

      Η κακή διατροφή μπορεί να αλλοιώσει τα νύχια σας ως προς το σχήμα ή την ανθεκτικότητα τους. Αυτή μπορεί να είναι μια ένδειξη ανεπάρκειας σιδήρου ή βιταμινών Α (γλυκοπατάτες, συκώτι, σπανάκι καρότα, τόνος, ντομάτες), Β6 (κόκκινο κρέας, πουλερικά, φασόλια, ξηροί καρποί, δημητριακά αβοκάντο), C (πορτοκάλια, πιπεριές, μπρόκολο, κουνουπίδι) και D (λιπαρά ψάρια, στρείδια, τόφου, μανιτάρια, αυγά).

      Προβλήματα στα δόντια

        Τα προβλήματα στην οδοντοστοιχία σας είναι από τα πρώτα σημάδια που εμφανίζονται. Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία, ουλίτιδα, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις ακόμη και απώλεια δοντιών. Εάν έχετε τεχνητές οδοντοστοιχίες, σας λείπουν δόντια ή τα δόντια σας είναι χαλαρά, μπορεί οι διατροφικές σας συνήθειες να αλλάξουν. Αυτό είναι «δίκοπο μαχαίρι», καθώς αν πονάτε λόγω οδοντικών προβλημάτων, είναι πιο δύσκολο να τρώτε υγιεινές τροφές, και αυτό καθιστά δυσκολότερη την διατήρηση της υγείας των δοντιών.

        shutterstock-641227927.jpg

        Κακή διάθεση και ψυχολογικά προβλήματα

          Η κακή διατροφή και ο λανθασμένος τρόπος ζωής μπορεί να σας δημιουργήσει ψυχολογικά προβλήματα, κακή διάθεση, έλλειψη ενδιαφέροντος ακόμα και για δραστηριότητες τις οποίες λατρεύατε, σύγχυση και ταραχή στον οργανισμό. Όσον αφορά, τα άτομα νεαρότερων ηλικιών, όπως είναι τα μικρά παιδιά η έλλειψη πρωτεΐνης μπορεί να τα κάνει πιο ανήσυχα και ευερέθιστα.

          Ανοσοποιητικό σύστημα

            Όπως είναι εύλογο το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται, καθώς ο οργανισμός δεν λαμβάνει όλα εκείνα τα απαραίτητα συστατικά, ώστε να μπορέσει να αμυνθεί ενάντια στους «εχθρούς» που προσπαθούν να εισβάλλουν και να διαταράξουν την ηρεμία του. Έτσι, το σώμα δεν έχει επαρκή αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων για την καταπολέμηση ήπιων ή και βαρύτερης μορφής ασθενειών. Σημαντικά συστατικά για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ο ψευδάργυρος (μοσχάρι, κοτόπουλο, αμύγδαλα, σαρδέλες, καστανό ρύζι) και οι βιταμίνες Α (κολοκύθα, καρότα, πράσινα και φυλλώδη λαχανικά), Ε (φουντούκια, αμύγδαλα, ηλιέλαιο) και C (φράουλες, πορτοκάλια, ακτινίδιο, μπρόκολο).

            Συμπερασματικά, το σώμα μας με τον δικό του, μοναδικό τρόπο μας στέλνει ηχηρά μηνύματα, τα οποία εμείς καλούμαστε να ερμηνεύσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε σε βάθος πως η σωστή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση μπορεί μας ωφελήσει μακροχρόνια και να συμβάλλει στην ενδυνάμωση του οργανισμού.