fbpixel

Search icon
Search
We are family: Οι νέες διατροφικές συνήθειες για όλη την οικογένεια
MAGAZINE

We are family: Οι νέες διατροφικές συνήθειες για όλη την οικογένεια

Με αφορμή την έναρξη της σεζόν κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα στις διατροφικές συνήθειες όλης της οικογένειας. Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Σοφία Κουτρίδου μάς δείχνει τον τρόπο


Αυτή η εποχή είναι η πιο κατάλληλη για να ξεκινήσουμε να αφιερώνουμε χρόνο, ως οικογένεια, στο να υιοθετήσουμε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αλλά και να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τη σημασία της διατροφής. Η ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, που καταναλώνονται στις σωστές αναλογίες, με στόχο τη διατήρηση αλλά και τη βελτίωση της συνολικής μας υγείας. Μην ξεχνάτε: υγεία δε σημαίνει μόνο υγιεινή διατροφή, σημαίνει και ανάγκη για μια καλύτερη ποιότητας ζωής.

Βασικοί κανόνες για τη διατροφή όλης της οικογένειας 

shutterstock-2465335311.jpg

• Κάντε μικρά και συχνά γεύματα. Καταναλώστε τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα σνακ, ανά 3-4 ώρες, προκειμένου να διατηρείτε το αίσθημα κορεσμού και να μην καταφεύγετε στην υπερκατανάλωση τροφής.

• Καταναλώστε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, για να λάβετε αρκετές βιταμίνες και μέταλλα αλλά και φυτικές ίνες.

• Εφαρμόστε τη μέθοδο του πιάτου: Φροντίστε τα κύρια γεύματά σας να αποτελούνται από τριάδες, και συγκεκριμένα, το ½ του πιάτου να περιλαμβάνει φρούτα ή λαχανικά, το 1/4 αμυλούχα τρόφιμα και το υπόλοιπο 1/4 πρωτεΐνη.

• Προτιμήστε αμυλούχα τρόφιμα ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως πατάτες, ψωμί, καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης, νιφάδες βρώμης.

• Επιλέξτε τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης, όπως άπαχο κρέας ή κοτόπουλο, ψάρια και θαλασσινά, γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, όσπρια και καρπούς. Αποφύγετε στην καθημερινότητα να καταναλώνετε προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος, όπως αλλαντικά και λουκάνικα.

• Συμπληρώστε το γεύμα σας με φρέσκια διατροφή, δηλαδή φρούτα ή λαχανικά.

• Προσθέστε στα φαγητά σας μικρή ποσότητα ελαιολάδου, ιδανικά ωμού. Αποφύγετε τη χρήση βουτύρου κατά τη μαγειρική και διαφόρων έτοιμων sauce για τις σαλάτες.

• Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα σνακ εκτός σπιτιού. Φροντίστε να προετοιμάζετε το κολατσιό των παιδιών από το σπίτι και να περιέχει ένα φρέσκο και ένα πρωτεϊνούχο ή και ένα αμυλούχο τρόφιμο. Εάν επιλέξετε κάποιο συσκευασμένο σνακ, προτιμήστε αυτό που περιέχει τη λιγότερη ζάχαρη, τα λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και το λιγότερο αλάτι.

• Πιείτε αρκετά υγρά μέσα στην ημέρα, προτού διψάσετε, για να είστε καλά ενυδατωμένοι.

• Δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα. Η ουσία είναι στα συστατικά τους. Όλες οι τροφές είναι δυνάμει καλές αλλά και κακές, ανάλογα με την ποσότητα και τη συχνότητα που τις καταναλώνουμε.

• Προσπαθήστε όλη η οικογένεια να τρώει καθισμένη στο τραπέζι, αφήνοντας στην άκρη το κινητό ή το tablet και έχοντας κλειστή την τηλεόραση.

Tips για να μυήσετε τα παιδιά σας στην υγιεινή διατροφή! 

shutterstock-2409920799.jpg

• Γίνετε το παράδειγμα: Κόψτε φρούτα και απολαύστε τα όλη η οικογένεια μαζί. Σερβίρετε με το κύριο γεύμα σαλάτα. Αποφύγετε να καταναλώνετε καθημερινά (ή έστω μπροστά τους) γλυκά ή junk food.

• Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμμετάσχουν στην προετοιμασία των γευμάτων και των σνακ.

• Μιλήστε στα παιδιά για το φαγητό. Εξηγήστε τους ότι τα φρούτα έχουν βιταμίνες και μας βοηθούν να μην αρρωσταίνουμε.

• Γευματίστε παρέα με τα παιδιά, φροντίστε κάθε μέρα να υπάρχουν στο πιάτο φρούτα ή λαχανικά διαφορετικών χρωμάτων, για παράδειγμα ντομάτα, μαρούλι, σταφύλι, πεπόνι ή κίτρινες πιπεριές, για να λάβετε ποικιλία βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών, αλλά και για να κάνετε πιο ελκυστικό το πιάτο στα παιδιά σας.

koutridou.jpg

Ευχαριστούμε τη Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Σοφία Κουτρίδου για τις πληροφορίες.

Info: Εθνικής Αντίστασης 1, Διαβατά, τηλ.: 231 404 0484, www.improveatbysofikoutridou.com, Instagram: @Improveat

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024