fbpixel

Search icon
Search
Toxic Positivity: Πώς η υπερβολική θετικότητα μπορεί να επιβαρύνει την ψυχολογία μας;
PSYCHOLOGY

Toxic Positivity: Πώς η υπερβολική θετικότητα μπορεί να επιβαρύνει την ψυχολογία μας;

Η νέα συνθήκη που επηρεάζει τη ζωή μας


Ζούμε στην εποχή των «μη». Στην εποχή των «πρέπει», των κανόνων και των στενών ορίων. Μπορεί πολλές φορές να μην το αναγνωρίζουμε, ωστόσο, τα γεγονότα έρχονται να μας δείξουν ότι η πραγματικότητα είναι ακριβώς αυτή. Έχει επικρατήσει η πεποίθηση ότι απαγορεύεται να αισθανόμαστε πίεση, ότι πρέπει να βλέπουμε πάντα το ποτήρι μισογεμάτο κι όχι άδειο. Πόσο εφικτό είναι όμως όλο αυτό; Και κυρίως, πόση extra πίεση μας ασκεί σε συγκεκριμένες περιόδους της ζωής μας.

Η τοξική θετικότητα είναι υπαρκτή κι αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της σύγχρονης κοινωνίας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά μας. Η υπερβολικά θετική στάση απέναντι σε κάθε δυσκολία, είναι μία ιδιαίτερη συνθήκη και σίγουρα, δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη λύση...

Αλλάξτε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τα πράγματα!

Toxic Positivity

f602a8c7-94a2-4dab-8e13-db36f551cbed.jpeg


First things first, πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι ως τοξική θετικότητα, ορίζεται η πεποίθηση πως όσο δύσκολη και στενάχωρη είναι μια κατάσταση, πρέπει να έχει κανείς μια θετική κι αισιόδοξη στάση και νοοτροπία, απέναντι σε αυτήν. Είναι πραγματικά εύκολο όμως να συμβεί. Ή ακόμη καλύτερα, είναι τόσο απαραίτητο; Υπάρχουν οι άνθρωποι που εκ φύσεως είναι αισιόδοξοι κι άλλοι που δεν είναι. Υπάρχουν αυτοί που μαθαίνουν να σκέφτονται και να συμπεριφέρονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο κι αυτοί που αρνούνται πεισματικά, που αδυνατούν να το κάνουν. Σίγουρα, το να αντιμετωπίζει κανείς οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή του, με θετική στάση και ματιά, υιοθετώντας έναν positive way of life, έχει τη δική του αξία, ωστόσο, υπάρχουν και στιγμές που όλο αυτό δεν είναι εφικτό. Υπάρχει μία γραμμή, που όταν ξεπεραστεί, μπαίνει στο «κάδρο» το ψέμα.

Η τοξική θετικότητα απορρίπτει τα δύσκολα συναισθήματα και μας κάνει -σε βάθος χρόνου- να υιοθετούμε ένα ψεύτικα θετικό, προσωπείο. Τα τελευταία χρόνια -κυρίως- έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι είναι... απαραίτητο να αντιμετωπίζουμε ακόμη και τις πιο δύσκολες, τις πιο σκληρές, τις τραυματικές καταστάσεις με αισιοδοξία και θετικά συναισθήματα, την ώρα που αυτό που χρειάζεται, είναι να τα αισθανθούμε και να τα αντιμετωπίσουμε όλα ανοικτά και έντιμα. Να έρθουμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα και να το διαχειριστούμε όπως θέλουμε εμείς οι ίδιοι. Κανείς δεν μπορεί να είναι μονίμως δυσαρεστημένος, αλλά αντίστοιχα, δεν είναι δυνατόν να ευχαριστιέται και να απολαμβάνει την οποιαδήποτε κατάσταση με τον ίδιο τρόπο. Η χαρά και η λύπη είναι συναισθήματα που υπήρχαν, υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Είναι σίγουρα -λοιπόν- χρήσιμο να υιοθετήσουμε όλοι μία θετική στάση ζωής, ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να μάθουμε να εκφράζουμε όλα τα συναισθήματά μας και να είμαστε εντάξει με αυτά. 

Ποιες είναι οι συνέπειές της;

Podcast, Q&A στα social media, συμβουλές αυτοβελτίωσης, βιβλία και πολλά-πολλά άλλα. Όλα αυτά, αποτελούν mini parts μίας νέας κανονικότητας. Είναι χρήσιμα, ωστόσο, εγκυμονούν και κινδύνους. Η ευτυχία δεν είναι υποχρεωτική κι η υπερβολική θετικότητα, όχι μόνο δεν είναι βοηθητική, αλλά  σε πολλές περιπτώσεις καταλήγει να έχει εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα, για την ψυχική υγεία του κάθε ατόμου. Ποιες μπορεί να είναι οι κυριότερες συνέπειές της;

Ενοχή

Πόσες φορές εμφανίζετε ενοχικές τάσεις, όταν αδυνατείτε να αντιμετωπίσετε μία συγκεκριμένη κατάσταση με απόλυτη θετικότητα; Πόσες φορές έχετε αισθανθεί την πίεση της «αναγκαστικής» χαράς κι ευτυχίας; Η ντροπή και η ενοχή κάνουν την εμφάνισή τους, εκεί όπου τα συναισθήματα μοιάζουν να είναι λανθασμένα και κάπως έτσι, επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο τον εαυτό μας.

Τάσεις φυγής

Τα αρνητικά συναισθήματα υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ακόμη κι αν τα αποφεύγουμε με κάθε τρόπο. Ακόμη κι αν τα ακυρώνουμε, αν κλείνουμε τα μάτια μας σε κάθε δυσκολία. Το ανθρώπινο μυαλό μαθαίνει να ζει με οφθαλμαπάτες κι εμφανίζει τάσεις φυγής, την ώρα που το μόνο που πρέπει να κάνουμε, είναι να αποδεχθούμε την οποιαδήποτε κατάσταση, όπως ακριβώς θέλουμε κι όχι όπως μας ορίζουν οι άλλοι.

Στασιμότητα

Ο άνθρωπος προοδεύει κι εξελίσσεται μέσα από τις εμπειρίες του, είτε είναι αυτές θετικές, είτε αρνητικές. Η καθεμία έχει τη δική της σημασία και σε βάθος χρόνου, έχει τη δική της σημασία και αξία. Επομένως, όταν αρνείται κανείς να αποδεχθεί όσα του συμβαίνουν και να διαχειριστεί σωστά τα συναισθήματά του, αδυνατεί να προχωρήσει και να εξελιχθεί σε όλα τα επίπεδα, παραμένοντας πάντα στο ίδιο σημείο.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

e6dad5a4-1163-43aa-8262-ee63bc7a38af.jpeg


Πείτε ένα μεγάλο «όχι» στα τοξικά κλισέ, που μας επιβάλλουν να είμαστε πάντα σε καλή ψυχολογική κατάσταση. Μιλήστε ελεύθερα κι αντίστοιχα, ακούστε τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω σας. Η τοξική θετικότητα, θα χάσει τη δύναμή της, όταν μάθετε να την αναγνωρίζετε και να μην την πέφτετε στην παγίδα της. Ακολουθούν τρεις πολύ εύκολοι τρόποι, για να μάθετε να την αντιμετωπίζετε από σήμερα κιόλας!

Ρεαλισμός

Be true! Να είστε αληθινοί με τον εαυτό σας, αλλά και με τους γύρω σας. Να είστε έτοιμοι να μοιραστείτε τη δική σας αλήθεια, είτε είναι αυτή θετική, είτε όχι. Αναγνωρίστε και κυρίως, αποδεχθείτε τα αρνητικά σας συναισθήματα και μάθετε να τα αντιμετωπίζετε σαν να είναι τελείως φυσιολογικά κι όχι σαν κάτι ξένο, απαγορευμένο. Αποτελούν κι αυτά σημαντικό part της ανθρώπινης εμπειρίας κι είναι απαραίτητα. 

Αποδοχή

Είναι εντάξει, το να μην είστε εντάξει! Είναι απόλυτα λογικό και φυσιολογικό το να μην αισθάνεστε πάντα την ίδια χαρά, την απόλυτη ευεξία. Αν η ζωή μας αποτελούνταν πραγματικά μόνο από θετικές εμπειρίες και στιγμές, τότε δε θα ήμασταν σε θέση να εκτιμήσουμε την πραγματική τους αξία, καθώς θα τις θεωρούσαμε δεδομένες. Συμφιλιωθείτε με τον εαυτό σας κι επιτρέψτε του να αισθάνεται, να ζει και να απολαμβάνει το καθετί, όπως ακριβώς θέλει!

Ειλικρίνεια 

Last but not least, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αρκεί το να καταλάβουμε εμείς οι ίδιοι την πραγματικότητα. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω μας, είτε είναι μέλη της οικογένειάς μας, είτε φίλοι και συνεργάτες. Αν εντοπίζετε στο στενό περιβάλλον σας άτομα που προσπαθούν μονίμως να σας επιβάλλουν έναν υπερβολικά θετικό τρόπο σκέψης, που καταντά τοξικός, με αποτέλεσμα να σας περιορίζουν και να σας προκαλούν δεύτερες σκέψεις, τότε, ήρθε η στιγμή να τους μιλήσετε με απόλυτη ειλικρίνεια και να θέσετε τα δικά σας όρια. Δεν πρόκειται για μία εύκολη διαδικασία, όμως, είναι σίγουρα απαραίτητη.

Στη ζωή μας δεν είναι τίποτα δεδομένο και σίγουρα, κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλλει το παραμικρό. Τα θετικά και τα αρνητικά συναισθήματα υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν κι όταν το καταλάβουν όλοι αυτό, θα έχει γίνει ένα πρώτο, σημαντικό βήμα...