Χρήστος Χωμενίδης: Ένα όνομα, χιλιάδες σκέψεις γύρω από αυτό. Ένας συγγραφέας που δε σταματά να μας εκπλήσσει συνεχώς, με τα βιβλία του να γίνονται ανάρπαστα σε ανύποπτο χρόνο, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία και αποσπώντας πληθώρα θετικών σχολίων. Ο ίδιος παραμένει με αμείωτο το ταλέντο τη συγγραφής που έχει απασχολήσει ανθρώπους της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, μετρώντας τη μία διάκριση μετά την άλλη.
Το "Prix du Livre Europeen" και η διεθνής αναγνώριση
Το Prix du Livre Europeen (Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος) -μια άκρως σημαντική διάκριση στον χώρο της λογοτεχνίας- έλαβε ο Χρήστος Χωμενίδης για το βιβλίο του «Νίκη», το οποίο, όπως αναγνώρισε η επιτροπή, αντικατοπτρίζει άψογα την εποχή μας.
Πρόκειται για ένα σπουδαίο βραβείο που θέτει στο επίκεντρο τα δείγματα δημιουργικότητας της σύγχρονης Ευρώπης, καλλιεργώντας τον διαπολιτισμικό διάλογο στον χώρο της πεζογραφίας, αναδεικνύοντας νέα ταλέντα ή σπουδαίους συγγραφείς που μετρούν λαμπρή πορεία για δεκαετίες, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του κύριου Χωμενίδη.
Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη έχει τιμηθεί επίσης με Κρατικό Βραβείο, με Βραβείο Μυθιστορήματος του λογοτεχνικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης» και με Βραβείο Public, κατηγορία «Ελληνικό Μυθιστόρημα».
Ένα μυθιστόρημα γραμμένο για την... αληθινή μητέρα του
Η «Νίκη» είναι γραμμένη από τον συγγραφέα για τη μητέρα του, μέσα από τα μάτια της οποίας αφηγείται το αιματηρό πεδίο της ελληνικής ιστορίας, όπως ο εμφύλιος πόλεμος και η κατοχή. Όλες οι καταστάσεις εκείνης της εποχής αποτυπώνονται μέσα από τη γραφή του, αλλά και με βάση όλα όσα πέρασε η μητέρα του, Νίκη, σε βρεφική ακόμα ηλικία.
Σχεδόν όταν ήταν ενός μήνα, έστειλαν τη Νίκη εξορία στις Κυκλάδες δίνοντας το έναυσμα σε μια ατέρμονη διαδρομή σε έναν κόσμο διχασμένο, γεμάτο έριδες, συγκρούσεις, πάθη και βάσανα. Πατέρας της Νίκης, δηλαδή Παππούς του Χωμενίδη, ήταν μια από τις ιστορικές μορφές της Αριστεράς ο Βασίλης Νεφελούδης που στο βιβλίο εμφανίζεται ως ο ιδεολόγος Αντώνης Αρμάος ο οποίος βρέθηκε να παλεύει με το ίδιο του το αίμα για τα ιδανικά του-μόνο που κάποια στιγμή το κόμμα, όπως λέει και η κυρίαρχη έκφραση, «θα τον τραβήξει από το μανίκι».
Ο Νεφελούδης γρήγορα ήρθε αντιμέτωπος από νωρίς με τη σκοτεινή πλευρά της ζωής, με την κόντρα Νεφελούδη-Ζαχαριάδη να ξεσπά και να μένει αργότερα στην ιστορία. Για την ακρίβεια, ο δεύτερος συνελήφθη και ο πρώτος έπρεπε να αναλάβει τα ηνία, δηλαδή την
καθοδήγηση του κόμματος, θέση σημαίνουσα τότε προκαλώντας τις
αντιδράσεις του Ζαχαριάδη από τη φυλακή.
Οι δύο σύντροφοι αλλά και αντίπαλοι δεν θα αργήσουν να βρεθούν σε γειτονικά κελιά στις φυλακές της Κέρκυρας και απέναντι ο ένας από τον άλλο ως προς τη στάση του ΚΚΕ σε σχέση με τη «μητέρα Ρωσία». Το γλαφυρό ύφος του συγγραφέα αποτυπώνει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο τα γεγονότα του τότε, τα οποία προσαρμόζονται τόσο φυσικά στη σύγχρονη εποχή, με το ανταγωνιστικό κλίμα να συνεχίζει να επικρατεί, κι ένα είδος «πολέμου» να έχει ξεσπάσει. Όσα βίωσε η μητέρα του εκφρασμένα από τη δική του οπτική, ή μάλλον καλύτερα από τη συγγραφική του ματιά.
Μια Νίκη για την Ελλάδα
Μιλώντας για τη σημαντική αυτή διάκριση, ο ίδιος ανέφερε: «Η απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Μυθιστορήματος στη "Νίκη" είναι μια Νίκη για την Ελλάδα. Μέσα από την τέχνη, η πατρίδα μας μπορεί να συστηθεί ξανά στον κόσμο. Την ώρα της μεγάλης αυτής δικαίωσης και χαράς, σκέφτομαι τη μάνα μου και τον πατέρα μου, που αποτέλεσαν την πρώτη έμπνευση για τη "Νίκη". Σκέφτομαι τους δασκάλους που μου έδωσαν τα φώτα. Σκέφτομαι τους αναγνώστες, που με στηρίζουν σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα. Ευχαριστώ την εκδότριά μου Άννα Πατάκη, που με εμψυχώνει με αδελφική αγάπη. Αγκαλιάζω τα πιο δικά μου πρόσωπα. Στέλνω ένα μεγάλο φιλί στους συνομήλικους της κόρης μου, νέους αναγνώστες, μέσα από τους οποίους θα βγουν οι νέοι μας συγγραφείς».
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως η βράβευση αυτή έτυχε ιδιαίτερης μνείας από τον πολιτικό κόσμο, από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, τον Βαγγέλη Βενιζέλο έως τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έγραψε μεταξύ άλλων: «Με το Βραβείο Ευρωπαϊκού Μυθιστορήματος ο
Χρήστος Χωμενίδης γράφει, ήδη, μία χρυσή σελίδα και στη δική του,
προσωπική Ιστορία ως συγγραφέας. Τιμά διπλά την Ελλάδα, καθώς ο ίδιος
ανήκει στην πρόσφατη γενιά των δημιουργών της. Αλλά και γιατί η "Νίκη"
του είναι εμπνευσμένη από τις περιπέτειές της. Και προσφέρει μεγάλη χαρά
σε όλους όσοι παρακολουθούν τα βιβλία του, τον καθημερινό δημόσιο λόγο
και την κοινωνική του παρουσία. Στέλνω στον Χρήστο τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια».