fbpixel

Search icon
Search
Το ολόγραμμα της Maria Callas θα αναβιώσει τον θρύλο της σε μια συγκλονιστική παράσταση
ARTS & CULTURE

Το ολόγραμμα της Maria Callas θα αναβιώσει τον θρύλο της σε μια συγκλονιστική παράσταση

Η εμπειρία Callas in Concert έρχεται για να φέρει ξανά επί σκηνής την αξέχαστη ντίβα με τη βοήθεια της τεχνολογίας


Μιλάνο, 1957. Η Μαρία Κάλλας δηλώνει στον ιταλικό Τύπο: «Πάντα, χωρίς εξαίρεση, έπρεπε να πληρώσω προσωπικά για όλους μου τους θριάμβους, με μία θλίψη ή με φυσικό πόνο». Αγέρωχη, ολίγον υπεροπτική -λόγω ανασφάλειας και συστολής, όπως είχε εκμυστηρευτεί στα μέσα- και αεικίνητη, ακόμα και μετά τον θάνατό της. Γεννημένη ως Μαρία Άννα Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου, γνωστή ως Μαρία Κάλλας και Ντίβα της Όπερας.

Από την αίθουσα του Παρνασσού τον Απρίλιο του 1938 στη Σκάλα του Μιλάνο με τους «Σικελικούς Εσπερινούς» το 1951 κι από εκεί στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης ως «Νόρμα», στο ομώνυμο έργο του Μπελίνι. «Δεν είμαι άγγελος ούτε υποκρίνομαι ότι είμαι. Αυτός δεν είναι ένας από τους ρόλους μου. Δεν είμαι, όμως, ούτε διάβολος. Είμαι μια γυναίκα. Είμαι μια επαγγελματίας» έλεγε η star που δεν μιλούσε εύκολα. Προτιμούσε να αφήνει τα λιμπρέτα να γεμίζουν το κενό και τη σπάνια φωνή της να μετατρέπεται σε ξενιστή για κλασικά αριστουργήματα.

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977 η Μαρία Κάλλας άφησε την τελευταία της πνοή, συγκλονίζοντας τον κόσμο της τέχνης. Σχεδόν 45 χρόνια μετά τον θάνατό της, η Ελληνοαμερικανίδα υψίφωνος «ζωντανεύει» επί σκηνής, με τη βοήθεια της ολογραφικής ψηφιακής τεχνολογίας.

Callas in Concert

maria-kallas.jpg

Η μαγεία και η αυθεντικότητα της Κάλλας παραμένουν διαχρονικά στοιχεία μιας γυναίκας και μιας αρτίστα που στόφα σαν τη δική της δεν βρίσκουμε πλέον. Εντυπωσιακή, αλλά όχι όμορφη με την κλασική και στερεοτυπική έννοια. Προσιτή και συνάμα απόκοσμη. Μια καλλιτέχνης που άφησε ιστορία και αποτελεί πρότυπο για τις νέες γενιές

Εκτός από τις επιστολές, τα αυτόγραφα, τις περούκες, τις φωτογραφίες και άλλα προσωπικά αντικείμενα της Κάλλας, τα οποία εκτίθενται στο Ολύμπια, την πρώην στέγη της Λυρικής μπορείτε να βιώσετε την μοναδική εμπειρία με τίτλο Callas in Concert –The Hologram Tour, στην περίπτωση που βρεθείτε στην Αθήνα –ή καλύτερα, επιβάλλεται να βρεθείτε στην Αθήνα.

Η παράσταση πραγματοποιείται με την ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τη διεύθυνση της Ιρλανδής Eímear Noone. Πρόκειται για μια πολυδιάστατη, επική εμπειρία. Ένα πάντρεμα τέχνης και τεχνολογίας που δίνει τη δυνατότητα τόσο σε εκείνους που την αγάπησαν, όσο και σε αυτούς που θέλουν να τη γνωρίσουν, να «γευτούν», έστω και με μια δόση ειρωνείας, το ταλέντο της. Στις 11 και 12 Νοεμβρίου, στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» θα γεμίσει με την γενναιόδωρη λαλιά της Κάλλας.

Living Legend

kallas1.jpg
Σαν μια σύγχρονη εκδοχή του «φαντάσματος της Όπερας» το ολόγραμμα της Κάλλας αποτελεί κατασκευή της BASE Hologram. Είναι μια εταιρία που εξειδικεύεται στη δημιουργία θεαμάτων μέσω της ολογραφικής τεχνολογίας, χρησιμοποιώντας μια φωτορεαλιστική, τρισδιάστατη απόδοση. Με αυτόν τον τρόπο οι θεατές έχουν το πλεονέκτημα να συνδεθούν βιωματικά με το περιεχόμενο της ζωντανής παράστασης. Σημαντική συμβολή στην υλοποίηση του καινοτόμου εγχειρήματος έχει η Warner Classics, διαθέτοντας όλες τις ηχογραφήσεις με τη φωνή της Κάλλας που έχει στην κατοχή της.

Η Αθήνα θα πλημμυρίσει με τις άριες του θρύλου της όπερας που την έκαναν διάσημη, όπως «La Habanera» του Μπιζέ και «Casta Diva» του Μπελίνι, στο πλαίσιο της δεύτερης περιοδείας του θεάματος Callas in Concert στην Ευρώπη. Η παραγωγή έχει ήδη φιλοξενηθεί σε σημαντικά μουσικά θέατρα, όπως η English National Opera στο Λονδίνο, η Salle Pleyel στο Παρίσι, το Θέατρο Bozar στις Βρυξέλλες, εντυπωσιάζοντας κοινό και κριτικούς αφήνοντας, παράλληλα, μια γλυκόπικρη γεύση για την απουσία της πραγματικής Κάλλας.

callas-maria.jpg

Αδιαμφισβήτητα η τεχνολογία δεν καλύπτει τη φυσική επαφή μιας ερμηνεύτριας με το κοινό, ούτε έρχεται να αντικαταστήσει το ταλέντο ή να διατηρήσει το μύθο γύρω από το όνομά της. Είναι μια πρωτοβουλία, μια εντυπωσιακή εμπειρία που μας φέρνει λίγο πιο κοντά σε εποχές που πέρασαν, αλλά έγραψαν ιστορία. Σε μια εποχή που η αυλαία άνοιγε και η Μαρία Κάλλας ταξίδευε τους θεατές στον ουρανό.

Info: 11 και 12 Νοεμβρίου 2019, στο «Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254