Με το φθινόπωρο να φέρνει μαζί του και τις ιδανικές για την εποχή γεύσεις, θυμόμαστε πόσο θρεπτικό και νόστιμο είναι το μήλο που αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα φρούτα για την τρέχουσα εποχή. Αυτό που ίσως δε γνωρίζατε, είναι πως αυτή η τροφή που είναι γνωστή από την αρχαιότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν το ιδανικό υλικό για να δημιουργήσετε πεντανόστιμα πιάτα -τόσο γλυκά όσο και αλμυρά- που μπορείτε να απολαύσετε καθ' όλη τη διάρκεια των δροσερών ημερών.
Ανακαλύψτε τις συνταγές με μήλο που θα σας ξετρελάνουν!
Sandwich με πανσέτα & chutney μήλου
Υλικά:
Για τη μαρινάδα
- 250 γρ. αλάτι, χοντρό
- 4 κλ. δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα τους
- 5 κλ. θυμάρι, μόνο τα φύλλα τους
- 1 κ.γ. πιπέρι
- 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
- 100 γρ. ζάχαρη καστανή
Για τη σύνθεση
- 1/2 κιλό πανσέτα, κομμένη σε φέτες πάχους 1 εκ.
- ελαιόλαδο
- chutney μήλου, για το σερβίρισμα
- 4 τσιαπάτες, για το σερβίρισμα
- 4 φύλλα μαρουλιού
Εκτέλεση:
- Σε ένα μικρό μπλέντερ ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα.
- Αρχίζουμε και τα χτυπάμε μέχρι διαλυθούν τα φύλλα, το πιπέρι και ο γλυκάνισος. Θέλουμε να πάρουμε μία πολύ αρωματική μαρινάδα. Όταν ετοιμαστεί αδειάζουμε τη μισή μαρινάδα σε ένα μικρό ταψάκι.
- Τοποθετούμε τις πανσέτες επάνω πιέζοντας ελαφρά με τα χέρια και από πάνω τους ρίχνουμε την υπόλοιπη μαρινάδα. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη το ταψάκι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 10-11 λεπτά μέχρι να μαριναριστούν και να πάρουν γεύση. Δε τις αφήνουμε παραπάνω ώρα στο ψυγείο διότι θα γίνουν πολύ αλμυρές οι πανσέτες λόγω της επιθετικής μαρινάδας που έχουμε βάλει.
- Αφού λοιπόν περάσουν τα 10 λεπτά ξεπλένουμε κάτω από κρύο νερό τις πανσέτες ώστε να φύγει τελείως η άλμη από πάνω και με ένα απορροφητικό χαρτί τις στεγνώνουμε ταμπονάροντας.
- Βάζουμε τις πανσέτες σε ένα μπολ και τις πασπαλίζουμε με λίγο λάδι.
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι ή μία γκριλιέρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και χωρίς να προσθέσουμε έξτρα λάδι στο τηγάνι μας, ψήνουμε τις πανσέτες και από τις 2 πλευρές έως ότου πάρουν ωραίο χρώμα και είναι ψημένες μέχρι μέσα.
- Συνθέτουμε το sandwich, κόβοντας κατά μήκος τις τσιαπάτες που αν θέλουμε μπορούμε να τις φρυγανίσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στον αέρα για 5-6 λεπτά και βάζουμε μέσα 1-2 κ.σ. chutney μήλου, την πανσέτα και το μαρούλι.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Pancakes μήλου
Υλικά:
- 1½ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 φλ. ζάχαρη
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 1 αυγό
- 1 φλ. γάλα
- 2 μεγάλα ή 3 μικρά μήλα καθαρισμένα και τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
- 1 κ.γλ. βούτυρο
Για το γαρνίρισμα
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 3 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
- φρέσκα φρούτα
Εκτέλεση:
- Πρώτα κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι με την κανέλα και το αλάτι.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και κάνουμε λακκούβα στο κέντρο.
- Χτυπάμε το αβγό με το γάλα, τα ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Τέλος βάζουμε και τα τριμμένα μήλα. Αν το μήλο κατεβάσει πολύ υγρό, προσθέτουμε 1 κ.σ. αλεύρι, να χυλώσει.
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε σε χαμηλή φωτιά κουταλιές μείγματος.
- Ροδίζουμε κάθε pancake 1΄ από κάθε πλευρά.
- Λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το μέλι, να αραιώσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
- Περιχύνουμε τις τηγανίτες μήλου, γαρνίροντας με φρέσκα φρούτα.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Μπάρες δημητριακών με βρώμη & μήλο
Υλικά:
- 450 μαρμελάδα μήλου
- 200 γρ. μέλι
- 200 γρ. βρώμη
- 150 γρ. ξηρούς καρπούς
Εκτέλεση:
- Ζεσταίνουμε το μέλι στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα.
- Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με το μέλι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσέχουμε να μην το ανακατέψουμε πολύ για να μη σφίξει πολύ το μείγμα.
- Τέλος, προσθέτουμε τη βρώμη και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ.
- Βάζουμε ένα μεγάλο κομμάτι μεμβράνης πάνω σε ένα ταψί 20x30 εκ. Απλώνουμε το μείγμα από πάνω, ρίχνουμε λίγους ακόμα ξηρούς καρπούς ή δημητριακά από πάνω, καλύπτουμε με τη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για να σφίξει περίπου 3-4 ώρες.
- Για να σερβίρουμε, κόβουμε σε 20 ισομερείς μπάρες πάχους 5 εκ.
Συνταγή: Στέλιος Παρλιάρος
Ψητό μπούτι αρνιού με μήλα & μάραθο
Υλικά:
- 1 1/2 κιλό αρνί, σε μπούτι
- αλάτι
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- 10 σκ. σκόρδο, ξεφλουδισμένε
- 2 κλ. δεντρολίβανο, φρέσκο, μόνο τα φύλλα του
- 6 μήλα, τα 2 κομμένα στα 4, τα άλλα 4 βγαλμένα τα κουκούτσια τους
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο στα 4
- 1 φινόκιο, στα 4 ή στα 8
- 200 γρ. cranberries, σε σάλτσα + έξτρα για το σερβίρισμα
- 200 γρ. χυμός μήλου
- 100 γρ. πετιμέζι
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- φύλλα μέντας, για γαρνιτούρα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
- Δένουμε το αρνί κατά μήκος με σπάγκο κουζίνας με διαστήματα 2 εκ.
- Αλατοπιπερώνουμε.
- Με ένα μαχαιράκι, τρυπάμε το κρέας σε περίπου 6 θέσεις, και στις τρύπες βάζουμε το σκόρδο και τα μισά φύλλα δεντρολίβανου .
- Κόβουμε 2 μήλα στα 4, και τοποθετούμε στο κάτω μέρος ενός ταψιού 25x35 εκ.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο δεντρολίβανο, και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τον μάραθο.
- Αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε το αρνί πάνω από τα λαχανικά.
- Τοποθετούμε τα υπόλοιπα μήλα, από τη μία και την άλλη πλευρά του αρνιού.
- Γεμίζουμε κάθε μήλο με περίπου 2 κ.σ. από τη σάλτσα μας και τρίβουμε την υπόλοιπη σάλτσα πάνω από αρνί.
- Χτυπάμε με ένα σύρμα, τον χυμό μήλου, το πετιμέζι, το ξύσμα λεμονιού και τον χυμό σε ένα μέτριο μπολ και περιχύνουμε το αρνί και τα μήλα.
- Ξεκινάμε να ψήνουμε το αρνί μέχρι να αρχίζει να ροδίζει, περίπου 30 λεπτά.
- Μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 180° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο (μέχρι το θερμόμετρο στο παχύτερο μέρος του αρνιού να δείχνει 55° C) σε περίπου 45 λεπτά.
- Αφαιρούμε το αρνί από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά.
- Αφαιρούμε τον σπάγκο, και σερβίρουμε σε μία πιατέλα.
- Τακτοποιούμε τα μήλα, το κρεμμύδι, τον μάραθο παράλληλα με το αρνί, και γαρνίρουμε με φύλλα μέντας, αν θέλουμε.
- Σερβίρουμε με σάλτσα στο πλάι.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Καλή απόλαυση!