fbpixel

Search icon
Search
Τι νέο έρχεται στην Αθήνα το επόμενο δεκαήμερο
ARTS & CULTURE

Τι νέο έρχεται στην Αθήνα το επόμενο δεκαήμερο

Οι πιο ενημερωμένες προτάσεις είναι εδώ


Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή της Αθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κρατήστε σημειώσεις...

Exhibitions

Γνωρίζοντας από την κόψη: Τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών μιλάμε για την έμφυλη βία

rozsimaia.jpg

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Γυναικών που τιμάται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων δράσεις για την ενίσχυση της γυναικείας φωνής και την αντιμετώπιση του ανησυχητικά αυξανόμενου φαινομένου της έμφυλης βίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, ομιλίες από επιστήμονες και ειδικούς, προβολές ταινιών μικρού μήκους και παράλληλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Info: Τεχνόπολις (Πειραιώς 100, Γκάζι), 8-10 Μαρτίου στις 18:00.

Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο; - Μέρος 2ο

yael-bartana-two-minutes-to-midnight.jpg

Από τον Δεκέμβριο του 2023 έως το Νοέμβριο του 2024, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) παρουσιάζει –σε τέσσερα μέρη– έναν κύκλο εκθέσεων αποκλειστικά αφιερωμένων στο καλλιτεχνικό έργο γυναικών ή καλλιτεχνών που αυτοπροσδιορίζονται ως θηλυκότητες, υπό τον ευρύτερο τίτλο-ομπρέλα Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο; (What if Women Ruled the World?) εμπνευσμένο από το ομώνυμο έργο σε νέον της Yael Bartana (2017), που παρουσιάζεται στη Βόρεια και τη Νότια πρόσοψη του κτιρίου του ΕΜΣΤ, και είναι εμφανές στην άνοδο και την κάθοδο της Λεωφ. Συγγρού. Στις 8 Μαρτίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, εγκαινιάζονται έξι εκθέσεις πέντε καλλιτέχνιδων, ως δεύτερο μέρος του κύκλου των εκθέσεων.

Info: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή), 8 Μαρτίου 19:00 - 23:00.

Κατερίνα Δημητριάδου - Έκθεση "Femme"

857466.jpg

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο χώρος τέχνης Imagine Visual Arts, παρουσιάζει την ατομική έκθεση της ζωγράφου Κατερίνας Δημητριάδου, με τίτλο "Femme". Με ενδιαφέρον και ευαισθησία, επικεντρώνεται στη γυναικεία πραγματικότητα, ξεκλειδώνοντας την πολυπλοκότητα και τον πλούτο της. Aντλεί έμπνευση από τις γυναίκες για να δημιουργήσει έργα που αναδεικνύουν όχι μόνο την εξωτερική ομορφιά, αλλά και την ενσυνείδητη ψυχική και συναισθηματική ζωή τους. Με τεχνική που συνδυάζει πλούσια χρώματα και υφές με φύλλα από χρυσό ή ασήμι, δημιουργεί έργα με απτική αληθοφάνεια, που λάμπουν από ζωντάνια. Η έκθεση αναδεικνύει το θηλυκό πρόσωπο, εστιάζοντας σε νεανικές και γυναικείες μορφές με λεπτομερή και κοντινή ματιά. Τα πορτρέτα της αναδύονται σαν κοσμήματα, εξερευνώντας τη γυναικεία ύπαρξη με έναν συνδυασμό ιστορίας και τέχνης.

Info: Imagine Gallery (Δημ. Ι Χούντα 21 και Χρ. Γιαννάκη), 9 Μαρτίου - 6 Απριλίου, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00 - 21:00, Τετάρτη και Σάββατο 11:00 - 19:00.

Martin Margiela - Ατομική έκθεση

event-30670.jpg

Η γκαλερί Bernier/Eliades εγκαινιάζει τη διπλή ατομική έκθεση του Βέλγου εικαστικού Martin Margiela την Πέμπτη, 7 Μαρτίου στην Αθήνα και την Πέμπτη, 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Η πρακτική του Margiela διατρέχει διάφορους τομείς όπως η ζωγραφική, η γλυπτική, οι εικαστικές εγκαταστάσεις, το κολλάζ και ο κινηματογράφος, με τα έργα του να μαρτυρούν την προτίμησή του για το περιφρονημένο και το αντισυμβατικό. Ο Margiela μεγεθύνει τις παύσεις αλλά και τις ποιητικές συνδέσεις, αναζητώντας την ομορφιά στο φευγαλέο. Για εκείνον, τα αντικείμενα βρίσκονται σταθερά σε μία διαδικασία μεταμόρφωσης ενώ τα ίχνη του χρόνου αποτελούν μία διαρκή πηγή έμπνευσης. Κεντρικά στοιχεία στο έργο του είναι το σώμα, η επιδερμίδα και η κόμη των ανθρώπων, ενώ το αστικό περιβάλλον λειτουργεί γι’ αυτόν ως ένας άπειρος θαυμαστός τόπος. Το έργο του Margiela είναι αφιερωμένο στο άγνωστο και την έκπληξη, ενώ διακρίνεται για την εξέχουσα ευαισθησία με την οποία ο καλλιτέχνης μεταχειρίζεται τις πρώτες ύλες.

Info: Bernier Eliades Gallery (Επταχάλκου 11), 7 Μαρτίου - 15 Μαΐου, Τρίτη - Παρασκευή 11:00 - 18:30, Σάββατο 12:00 - 16:00.

«Το Πορτραίτο της Πηνελόπης Δέλτα» της Δήμητρας Παπαδήμα στο Δημαρχείο Κηφισιάς

828973-1.jpg

Ένας μονόλογος με «πολλά» πρόσωπα. Μια παράσταση ποιητική και ανθρώπινη, που φανερώνει το σκοτάδι της κόρης, γυναίκας, καλλιτέχνιδας, συζύγου, μάνας κι ερωμένης Πηνελόπης Δέλτα -με λεπτομέρειες που ίσως ως τώρα να μην γνωρίζαμε και αλήθειες που είχαν ξεχαστεί με τα χρόνια. «Το Πορτρέτο» γράφτηκε με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννηση της συγγραφέως, που άφησε το αποτύπωμά της τόσο στην τέχνη της όσο και στη ζωή, πηγαίνοντας κόντρα στο συντηρητισμό της εποχής της και στα τετριμμένα. Η Πηνελόπη Δέλτα επί σκηνής περνά από την παιδική της ηλικία, στην εφηβεία με τα πρώτα σκιρτήματα, στην ενηλικίωση, το γάμο, την γνωριμία με τον κρυφό αγαπημένο της, Ίωνα Δραγούμη κι εντέλει φτάνει στο θάνατο. «Συνομιλεί» με τους «αόρατους» συμπρωταγωνιστές της, τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη ζωή της, τους γονείς της, τον Στέφανο Δέλτα και τον Ίωνα Δραγούμη. Μια μοναδική φορά, εξομολογείται όσα δεν τόλμησε να πει ποτέ, κατηγορεί τους πάντες, τον εαυτό της και τελικά την ίδια τη ζωή.

Info: Δημαρχείο Κηφισιάς (Διονύσου και Μυρσίνης 2), 8 Μαρτίου στις 20:30.

"Rohtko" του Lukasz Twarkowski ξανά στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

784679.jpg

Μπορεί ένας πλαστός πίνακας να συγκινήσει; Ποια η σημασία του αυθεντικού στον καιρό των NFTs και του blockchain; Ποιος ορίζει την αξία της τέχνης; Πόσο ελεύθερος είναι ένας καλλιτέχνης; Τι είναι, τελικά, η τέχνη; Τι σημασία έχει η τέχνη –και η ζωή η ίδια– όταν πλέον υπάρχει η ψηφιακή πραγματικότητα; Τέτοια ερωτήματα διατρέχουν την τετράωρη παράσταση του Λούκας Ταρκόβσκι που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με μια επική, ιδιοφυή και πρωτότυπη ιστορία για τους ταραγμένους καιρούς μας. Θέατρο, video art και καθηλωτικά beats. Το νέο αστέρι του Πολωνικού θεάτρου, ο σκηνοθέτης Λούκας Ταρκόβσκι έρχεται στη Στέγη με το Rohtko, μια παράσταση-υπερθέαμα, με αφορμή τη διασημότερη υπόθεση απάτης στην ιστορία της τέχνης.

Info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (Λεωφόρος Συγγρού 107-109), 8-10 Μαρτίου στις 19:00.

«Χαίρετε κι Αντίο» του Athol Fugard στο Θέατρο Φούρνος

852556.jpg

Η 35χρονη Έστερ Σμιτ επιστρέφει μετά από χρόνια απουσίας στο πατρικό της σπίτι στο Πορτ Ελίζαμπεθ της Νότιας Αφρικής για να διεκδικήσει το μερίδιο από την κληρονομιά της οικογενειακής περιουσίας. Εκεί συναντά τον αδερφό της Τζόνυ και μέσα σε μια νύχτα, ξεδιπλώνεται όλο το τραυματικό παρελθόν των δύο προσώπων, το οποίο έχει οδηγήσει σε ένα εξίσου αδιέξοδο παρόν. Ο Άθολ Φούγκαρντ είναι ο σημαντικότερος εν ζωή αγγλόφωνος συγγραφέας της Νοτίου Αφρικής, βραβευμένος μεταξύ άλλων, με το Bραβείο Tony το 2011 για το σύνολο της προσφοράς του. Είναι γνωστός για τα πολιτικά του έργα ενάντια στο καθεστώς του Απαρχάιντ. Η βασισμένη σε δικό του βιβλίο ταινία "Tsotsi" σε σκηνοθεσία του Gavin Hood, κέρδισε το βραβείο Όσκαρ ξενόγλωσσου φιλμ το 2006. Σκηνοθεσία: Κώστας Βασαρδάνης. Παίζουν: Κώστας Βασαρδάνης, Βίκυ Καλπάκα.

Info: Θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168), 8 Μαρτίου - 26 Απριλίου, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00.

''Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons'' του Sam Steiner στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

853065.jpg

Μια ρομαντική κομεντί σε ένα δυστοπικό μέλλον... Σε έναν θορυβώδη κόσμο, όπου δύο άτομα καταφέρνουν να βρουν το ένα το άλλο ξεκινώντας μια ρομαντική σχέση, ο Sam Steiner, στο πρωτοποριακό έργο του "Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons", φαντάζεται μια συνθήκη που αγγίζει τα όρια της δυστοπίας. Η κατάχρηση εξουσίας, ο περιορισμός της ελευθερίας, η επικοινωνία, η αντίσταση και ο έρωτας είναι μόνο κάποια από τα κομμάτια του μωσαϊκού που περίτεχνα δημιουργεί ο συγγραφέας. Η παράσταση ανεβαίνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, με τους Άννα Μενενάκου και Παναγιώτη Γαβρέλα, σε σκηνοθεσία της Ζαφειρίας Δημητροπούλου Del Angel. Πρωταγωνιστούν: Άννα Μενενάκου, Παναγιώτης Γαβρέλας.

Info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206), 6 Μαρτίου - 7 Απριλίου, Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή στις 20:30, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:30.

«Οι Τσέντσι 1599-1820-2024» του Πέρσι Σέλλεϋ

853382.jpg

Οι Τσέντσι του Πέρσι Σέλλεϋ, του σημαντικού ποιητή, εκπροσώπου του βρετανικού ρομαντισμού του 19ου αιώνα, είναι ένα έργο σπάνιο. Μένει ανεξίτηλα στη μνήμη. Η ποιητική γραφή του, μεστή νοημάτων, το λεπτό ψυχογράφημα των ηρώων, η φιλοσοφική αναζήτηση εννοιών όπως η δικαιοσύνη και η ελευθερία, τα όρια της ηθικής, μέσα από μια δυναμική πλοκή, κάνουν το έργο μοναδικό. Το υλικό του μια αληθινή ιστορία κακοποίησης και πατροκτονίας, που έλαβε χώρα σε μια γνωστή αρχοντική οικογένεια της Ρώμης του 1600, την οικογένεια Τσέντσι. Ο αδίστακτος Φραντσέσκο Τσέντσι βγάζει από τον δρόμο του όποιο εμπόδιο μπει ανάμεσα σ΄αυτόν και τα σχέδιά του. Το έγκλημα δεν είναι πρόβλημα γι’ αυτόν και η άφεση αμαρτιών που εξαγοράζει από την παπική εξουσία με τον πλούτο του, του εξασφαλίζει και την επίγεια ατιμωρησία. Όταν φτάνει στα άκρα, προκαλώντας τον θάνατο των γιων του και τον βιασμό της κόρης του Μπεατρίτσε, η υποστήριξή του από την εξουσία μεταστρέφεται, και συγχρόνως η κόρη του αποφασίζει την πατροκτονία. Μία δίκη θα λάβει χώρα, όπου δε δικάζονται μόνο άνθρωποι και πράξεις, αλλά και τα σύμβολα του καλού και του κακού, του δίκαιου και του άδικου. Τίποτα δεν είναι καθαρό, βρίσκεις τα αντίθετα το ένα μέσα στο άλλο. Τι μπορεί να σημαίνει μία «κακή αλλά αναγκαία πράξη»; Τι συνέπειες μπορεί να έχει η ολιγωρία του νόμου; Μπορεί ποτέ η αυτοδικία να δικαιωθεί; Σκηνοθεσία: Μαριλίτα Λαμπροπούλου. 

Info: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 32), Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00.

"Goodbye, Lindita" στη σκηνή Ελένη Παπαδάκη

811869.jpg

Ο Μάριο Μπανούσι, ένας πολυσχιδής νέος καλλιτέχνης που προτείνει ένα προσωπικό, χειροποίητο εικαστικό θεατρικό σύμπαν, εμπνέεται από το παρελθόν των Βαλκανίων, από ταφικά έθιμα και παραδόσεις πολλών χωρών για να φτιάξει μια παράσταση με κέντρο την απώλεια. Η αφήγηση δομείται πάνω σε μια συνειρμική ακολουθία εικόνων που συνδέουν την κατάσταση του πένθους με μια νέα γέννηση. Η παράσταση είναι ένα σύγχρονο παραμύθι, μια παραβολή για τη ζωή μετά τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου. Το Goodbye, Lindita διηγείται την ιστορία μιας οικογένειας. Μια σειρά από παράδοξα γεγονότα που συμβαίνουν στο σπίτι φέρνουν στην επιφάνεια έναν κόσμο κρυμμένο, φτιαγμένο από όνειρα και εφιάλτες, μια ανάποδη πραγματικότητα με τους δικούς της κανόνες. Τι χρειάζεται να γίνει για να ολοκληρωθεί ο ύστατος αποχαιρετισμός; Πώς μπορεί να συνεχιστεί η ζωή; Τι σημαίνει (αυτός) ο θάνατος; Παίζουν: Χρυσή Βιδαλάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Ελένη Άμπια Νζάνγκα, Εριφύλη Κιτζόγλου, Κατερίνα Κρίστο, Μάριο Μπανούσι, Ευτυχία Στεφάνου, Αλεξάνδρα Χασάνι.

Info: Εθνικό Θέατρο - Θέατρο Rex - Σκ. «Ε. Παπαδάκη» (Πανεπιστήμιου 48), Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:30, Σάββατο στις 17:00 και 20:00.