fbpixel

Search icon
Search
Τι να κάνετε στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου
ARTS & CULTURE

Τι να κάνετε στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου

Οι πιο ενημερωμένες προτάσεις είναι εδώ


Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου φέρνει καινούριες προτάσεις στην πολιτιστική της σκηνή τηςΑθήνας, και καλεί τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να βιώσουν αξέχαστες εμπειρίες. Στην παρακάτω ατζέντα, συγκεντρώσαμε ό,τι «τρέχει» αυτήν τη στιγμή στην πρωτεύουσα, καθώς και όλα αυτά που θα μας απασχολήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Κρατήστε σημειώσεις...

Exhibitions

Έκθεση «100 χρόνια Γιώργος Χατζηνίκος»

moysiki-bivliothiki-2-1.png

Στον μεγάλο καλλιτέχνη και δάσκαλο Γιώργο Χατζηνίκο είναι αφιερωμένη η έκθεση με τίτλο «100 χρόνια Γιώργος Χατζηνίκος» που εγκαινιάζεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Παρασκευή 1 Μαρτίου, στις 18:00. Στο πλαίσιο των εγκαινίων, σε μια σύντομη παρουσίαση, θα μιλήσουν η Βάλια Βράκα, υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής της Βιβλιοθήκης, όπου φυλάσσεται το αρχείο του Χατζηνίκου, και δυο από τους μαθητές του, ο πιανίστας και μουσικολόγος Χρήστος Μαρίνος και ο πιανίστας και ταμίας του Ιδρύματος Γεωργίου Αγγελίνη – Πίας Χατζηνίκου Νίκος Αδρασκέλας. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ξενάγηση από την επιμελήτρια της έκθεσης Αντιγόνη Καψάλη. Η έκθεση εντάσσεται στον εορτασμό της 100ής επετείου από τη γέννηση του Γιώργου Χατζηνίκου, στον Βόλο στις 3 Μαΐου του 1923. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2023 στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Γεωργίου Αγγελίνη – Πίας Χατζηνίκου, στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ Χόρτου Πηλίου, και μεταφέρεται αυτούσια για την παρούσα παρουσίαση στην Αθήνα.

Info: Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 - 16:45, Τετάρτη 10:00 - 19:00.

Ομαδική έκθεση "Broken Mirror"

853686.jpg

Η γκαλερί Αργώ, της οδού Νεοφύτου Δούκα 5, στο Κολωνάκι, υποδέχεται στους χώρους της εννέα ζωγράφους κι έναν γλύπτη, οι οποίοι συνεκθέτουν στην ομαδική έκθεση "Broken Mirror", εμπνεόμενοι από το σχεδόν υπερβατολογικό σύμβολο του καθρέφτη. Και μάλιστα του σπασμένου. Αυτού που αντανακλά και αυτού που απορροφά ή διαστρεβλώνει. Δέκα καλλιτέχνες, λοιπόν, οι: Αδριανός, Δωροθέα Αμέντα, Κώστας Βαρώτσος, Κρίστι Γρηγορίου, Τζουλιάνο Καγκλής, Εβίτα Κανέλλου, Κατερίνα Μαυρολέων, Βαγγέλης Ρήνας, Κατερίνα Ριμπατσιού, Μάρα Τσαφαντάκη, δουλεύοντας από «μέσα» προς τα έξω, διερευνούν τα όρια τόσο του προσωπικού τους κόσμου όσο και του κόσμου που τους περιβάλλει, ενός κόσμου απειλητικού που αλλάζει συνεχώς με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Info: Γκαλερί Αργώ (Νεοφύτου Δούκα 5), Τρίτη - Παρασκευή 10:00 - 14:00 και 17:00 - 20:00, Σάββατο 11:00 - 15:00.

ActionPlus ξενάγηση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας

734927.jpg

Στην καρδιά της Αθήνας ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου περιμένει να το ανακαλύψουμε. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, βρίσκουμε συγκεντρωμένα εκθέματα από κάθε γωνιά του αρχαίου ελληνικού κόσμου δίνοντάς μας την δυνατότητα να αποκτήσουμε την μεγάλη εικόνα για την εξέλιξη της τέχνης από τις απαρχές της. Όμως, επειδή η τέχνη αποτελεί και έκφανση των κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν σε κάθε χρονική περίοδο, μας δίνει την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και την εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής κοινωνίας από την εποχή των κυκλαδικών ειδωλίων και των μυκηναϊκών ανακτόρων μέχρι την ρωμαϊκή κατάκτηση.

Info: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44 & Τοσίτσα 1, Εξάρχεια - Νεάπολη), 3 Μαρτίου 10:00 - 12:00 και 10:30 - 12:30.

Θεματικές ξεναγήσεις «Η Γυναίκα στη Συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή»

683589.jpg

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και διοργανώνει, την Παρασκευή 8 Μαρτίου, δυο θεματικές ξεναγήσεις με τίτλο «Η Γυναίκα στη Συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή». Γιατί η Μικρή Χορεύτρια του Edgar Degas δέχτηκε τον χαρακτηρισμό "τερατούργημα" όταν παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, το 1881; Ποια είναι η αμφισημία που χαρακτηρίζει τις γυναικείες μορφές του Pablo Picasso και τις καθιστά ενδιαφέρουσες και ζωντανές έως σήμερα; Εξερευνήστε τα έργα καλλιτεχνών όπως Marc Chagall, Henri de Toulouse-Lautrec, Edgar Degas, Pierre Bonnard, Georges Braque, Auguste Rodin, Camille Claudel, Christo και Jeanne-Claude, Germaine Richier, Claude Lalanne, Σοφία Βάρη, Barbara Hepworth, Niki de Saint Phalle, Hans Arp, Alberto Giacometti, César κ.ά. για να ανακαλύψετε τους διαφορετικούς τρόπους που η γυναικεία μορφή παρουσιάζεται στα έργα της Συλλογής και να γνωρίσετε το έργο γυναικών δημιουργών που εκπροσωπούνται στη Συλλογή.

Info: Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13, Παγκράτι - Μετς), 8 Μαρτίου 18:30 - 19:30 και 19:00 - 20:00. 


Theatre & Performances

''Fame the musical'' στο Christmas Theater

840740.jpg

Το Fame, το φαντασμαγορικό μιούζικαλ που αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο από μικρούς και μεγάλους σε όλο τον κόσμο, έρχεται στο Christmas Theater, με ένα εξαιρετικό cast απευθείας από το Λονδίνο. Μια ομάδα υπερταλαντούχων ηθοποιών, χορευτών, τραγουδιστών και μουσικών, έρχονται για να μας ξεσηκώσουν με το ταλέντο και την ενέργεια τους, στο επίπεδο που τα musical αξίζει να παρουσιάζονται στη χώρα μας. Βασισμένο στην ιστορική ταινία του 1980, που σημάδεψε την pop κουλτούρα της εποχής, το Fame ακολουθεί τις ζωές, τις φιλοδοξίες, τους έρωτες, και τα όνειρα των σπουδαστών της Σχολής Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης, όσο αυτοί αγωνίζονται να τα καταφέρουν στο δύσκολο χώρο της βιομηχανίας τους θεάματος. Σκηνοθεσία: Dimitris Malissovas

Info: Christmas Theater (Λεωφ. Βεΐκου - στο ύψος του Άλσους Βεΐκου), 1 Μαρτίου 2024 - 10 Μαρτίου 2024, Δευτέρα και Τετάρτη στις 20:00, Παρασκευή στις 20:30, Σάββατο 17:00 και 21:00, Κυριακή 15:30 και 19:30.

«Τα μαγικά βουνά» του Γιώργου Κοτζιούλα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

854399.jpg

Οι Εlephas tiliensis (Δημήτρης Αγαρτζίδης και Δέσποινα Αναστάσογλου) παρουσιάζουν για πρώτη φορά στη σύγχρονη σκηνή το Θέατρο του Βουνού και το έργο του Γιώργου Κοτζιούλα, του ανθρώπου που ίδρυσε στην Ήπειρο τη Λαϊκή Σκηνή με ηθοποιούς τους ίδιους τους αντάρτες και τις αντάρτισσες της VIII μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Τα Μαγικά βουνά μιλούν για την ιστορία του αντάρτικου θεάτρου κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, στο οποίο «θήτευσαν» και πολλοί γνωστοί μετέπειτα ηθοποιοί, εστιάζοντας στη μαγική στιγμή που η ουτοπία πήρε σάρκα και οστά. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου. Ερμηνεία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Άρης Λάσκος.

Info: Θέατρο του Νέου Κόσμου - Κεντρική Σκηνή (Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Θέατρο του Νέου Κόσμου), 1 Μαρτίου 2024 - 7 Απριλίου 2024, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 21:15, Κυριακή στις 18:30.

«Έρωτας - Κόκκινο Φιλί - Κεφάλαιο ΙΙΙ» στο Θέατρο Nous

852864.jpg

Δύο Ρωμαίοι, μία Ιουλιέττα, ένα ερωτικό τρίγωνο. Η Χριστίνα είναι σε σχέση με τον Φίλιππο, μένουν σε χωριστά σπίτια αλλά ο Φίλιππος πιέζει την Χριστίνα να συγκατοικήσουν ενώ εκείνη δεν θέλει καθώς είναι νωρίς και θέλει τον δικό της χώρο. Όλα θα αλλάξουν όταν θα επιστρέψει ο παιδικός φίλος της Χριστίνας από το εξωτερικό και θα δημιουργηθεί μια τεταμένη κατάσταση μεταξύ τους. Μια παράσταση γεμάτη λάθη, πάθη και ένα τραγικό γεγονός που θα οδηγήσει σε ένα αναπάντεχο αποτέλεσμα. Οι επιλογές είναι αυτές που ορίζουν την ζωή των ηρώων και ένα ερωτικό θρίλερ εξελίσσεται με βία και αγωνία. Σκηνοθεσία: Βασίλης Βουτετάκης. Ερμηνεία: Βασίλης Βουτετάκης, Παναγιώτης Γερακάρης, Άντζυ Μπαρμπουνάκη.

Info: Θέατρο Nous- Creative space (Τροίας 34 - Πεδίο Άρεως - Πλ. Βικτωρίας), 1 Μαρτίου στις 21:15.

«Κουαρτέτο» του Heiner Müller στο Από Μηχανής Θέατρο

851709.jpg

Ο Θανάσης Σαράντος βουτά στον σαγηνευτικό κόσμο του Heiner Muller, σκηνοθετώντας το πιο εμβληματικό έργο του, το «Κουαρτέτο». Ένα κείμενο αντισυμβατικό, μια κωμική τραγωδία για τις ανθρώπινες σχέσεις και την αυτοκαταστροφή των δυτικών κοινωνιών. Ο διεθνούς φήμης Γερμανός θεατρικός συγγραφέας εμπνέεται από τη Μερτέιγ και τον Βαλμόντ, τα δύο πρόσωπα του περίφημου επιστολογραφικού μυθιστορήματος του Λακλό «Επικίνδυνες Σχέσεις» (1781) και δημιουργεί ένα σαγηνευτικό ζευγάρι, το οποίο απορρίπτει κάθε κοινωνικό κανόνα και ηθική. Οι ήρωές του είναι ταυτόχρονα θύτες και θύματα σε ένα ανελέητο παιχνίδι σεξ και εξουσίας. Σε αυτό το περιβάλλον, οι δύο υπάρξεις προσπαθούν να δώσουν νόημα στη ζωή τους και να αντιμετωπίσουν τον θάνατο. Στη μοιραία τελευταία επαφή τους επιδίδονται σε μία ερωτική χορογραφία των σωμάτων, εναλλάσσοντας ρόλους και ταυτότητες υπερβαίνοντας τα όρια των φύλων. Ο έρωτας ως μέσο σαγήνευσης και καταδυνάστευσης τούς οδηγεί στην ολοκληρωτική καταστροφή. 

Info: Από Μηχανής Θέατρο (Ακαδήμου 13), 2 Μαρτίου 2024 - 28 Απριλίου 2024, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00.

«Το Βεραμάν Φόρεμα» της Άννας Βαγενά στο Θέατρο Μεταξουργείο

853204.jpg

Μια ιστορία για δυο μοναχικούς ανθρώπους, σ' έναν Οίκο Ευγηρίας, την Ειρήνη που αν και έχει παιδιά η μοίρα τη φέρνει σε έναν τέτοιο χώρο και τον κύριο Φώτη, έναν εκ πεποιθήσεως εργένη. Τι μπορεί να συμβαίνει στην ψυχή μιας μάνας όταν τα παιδιά της τη βάζουν σε Οίκο Ευγηρίας; Τι μπορεί να συμβαίνει στην ψυχή των παιδιών, όταν καταφεύγουν σε μια τέτοια λύση; Και ακόμα, πώς είναι ο έρωτας όταν η ζωή βαδίζει προς το τέλος της; Κείμενο, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Άννα Βαγενά.

Info: Θέατρο «Μεταξουργείο», 2 Μαρτίου 2024 - 31 Μαρτίου 2024, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:30.

«Περλιμπλίν και Μπελίσα» του Federico García Lorca στο Θέατρο Πορεία

811511.jpg

Τι είναι αλήθεια, τι είναι ψέματα; Τι είναι όνειρο και τι πραγματικότητα; Τι είναι ποίηση και τι πεζή αναγκαιότητα; Τι μένει κρυφό και τι έρχεται στο φως; Τι είναι τελικά ο έρωτας – κάτι απτό ή κάτι φαντασιακό; Ο λατρεμένος του ελληνικού κοινού Ισπανός ποιητής και δραματουργός επανέρχεται με αυτό το έργο του 1929 στο αγαπημένο θέμα του, τον ανεκπλήρωτο έρωτα, και παραδίδει μια ιστορία τρυφερή και οδυνηρή από την αρχή μέχρι το τέλος της, γραμμένη στη μοναδική, τη γεμάτη ονειρικές εικόνες και λυρισμό γλώσσα του. Ερωτικό αλληλούια χαρακτηρίζει στον υπότιτλο το έργο του ο Lorca, φανερώνοντας αφενός τη σύνδεση της ιστορίας του με τα αλληλούια, το άκρως συμβατικό και τυποποιημένο φαρσικό ισπανικό ανάγνωσμα του 18ου αιώνα, αφετέρου την πρόθεσή του να υπερβεί με αιρετικό και ποιητικό τρόπο την παράδοση αυτή. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου. Ερμηνεία: Χρήστος Σαπουντζής, Δανάη Σαριδάκη, Μαριάννα Πουρέγκα. 

Info: Θέατρο Πορεία (Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69), Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, 5 Μαρτίου 2024 - 28 Απριλίου 2024, Τετάρτη και Σάββατο στις 18:00, Κυριακή στις 21:15.

"Show What" με τον Πάνο Μουζουράκη

346280295-587807526490453-2213419515826495845-n.jpg

Ένα τραπέζι. Τέσσερεις άνθρωποι. Άπειρες ιδέες. Το Show που έκανε τεράστια επιτυχία... στο μυαλό μας, τώρα για πρώτη φορά και στην Ελλάδα. Ο Πάνος Μουζουράκης ανοίγει τις πόρτες του VOX και μαζί με τον Λευτέρη Ελευθερίου τον Στράτο Λύκο και την Ηλιάνα Γαϊτάνη αλλάζουν τις Παρασκευές σας. Ένα show για περιορισμένο αριθμό ευφυίας και απεριόριστο φάσμα φαντασίας.

Info: Vox (Ιερά Οδός 16), 1 Μαρτίου 2024 - 29 Μαρτίου 2024, Παρασκευές στις 21:00.