Τι επιπτώσεις είχε το lockdown λόγω COVID-19 στις διατροφικές μας επιλογές;
Ο περιορισμός στο σπίτι ήταν μια δυσάρεστη εμπειρία, η οποία μας δημιούργησε αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, στη διάθεση, στον ύπνο, ακόμη και στη διατροφή. Οδήγησε σε αυξημένη πρόσληψη ενέργειας -κυρίως κατανάλωση λιπών και υδατανθράκων- και λιγότερη επιθυμία για ισορροπημένο φαγητό. Ποιος δεν έφαγε μια κρέπα παραπάνω, έναν γύρο από το ψητοπωλείο της γειτονιάς ή πατατάκια και αναψυκτικά και άλλα πολλά, παρέα με την τηλεόραση; Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή, οδήγησαν σε αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.
Πώς η κακή διατροφή επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας;
Η αξία της διατροφής δεν αποτυπώνεται ως ένας απλός αριθμός στη ζυγαριά. Είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της ευημερίας, καθώς αποτελεί μέσο αποτροπής των επιβλαβών συνεπειών στην υγεία μας. Διατροφή σημαίνει πρόληψη, θεραπεία, θρεπτικά συστατικά, που υποστηρίζουν τις αναρίθμητες λειτουργίες του σώματος και θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Διατροφή και ανοσοποιητικό είναι άμεσα συνυφασμένα. Διάφορες παθολογικές καταστάσεις (διαβήτης, καρδιακά), αλλά και η απώλεια βάρους με ακραίες δίαιτες επηρεάζουν αρνητικά την κατάσταση θρέψης, επιβαρύνοντας το ανοσοποιητικό.
Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού;
Για την καταπολέμηση αυτού του ιού και κάθε ιού είναι σημαντική η διατήρηση μιας καλής διατροφικής κατάστασης. Αυτό επιτυγχάνεται με ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, έτσι ώστε το σώμα να έχει όλα τα εφόδια για να φτιάξει γερό ανοσοποιητικό! Άλλωστε, το είχε πει και ο Ιπποκράτης: «Αφήστε το φαγητό να είναι το φάρμακό σας και το φάρμακο να είναι το φαγητό σας».
Τι πρέπει να περιλαμβάνει η καθημερινή μας διατροφή;
Να περιέχει καθημερινά ποικιλία φρέσκων, μη επεξεργασμένων τροφίμων, που παρέχουν στο σώμα μας όλες τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τις φυτικές ίνες, τις πρωτεΐνες και τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεται. Μάλιστα, οι βιταμίνες Α, D, και E, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο είναι σημαντικά, καθώς συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού. Ο ρόλος της βιταμίνης C έχει μελετηθεί, αλλά φαίνεται πως η συμπληρωματική χορήγησή της δεν είναι ευεργετική στην πρόληψη του κρυολογήματος στον γενικό πληθυσμό. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οποιοδήποτε συμπλήρωμα μπορεί να «ενισχύσει» το ανοσοποιητικό, να θεραπεύσει ή να αποτρέψει τυχόν ιογενείς λοιμώξεις.
Ποιες συνήθειες μπορούμε να υιοθετήσουμε για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας;
Μεγάλη σημασία έχει καθημερινά να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και ακόρεστα λιπαρά. Μία με δύο φορές την εβδομάδα, όσπρια, κρέας και πουλερικά και δύο με τρεις φορές, ψάρια. Επίσης, να περιορίσουμε την πρόσληψη αλατιού στα 5g την ημέρα και να αποφεύγουμε τους συμπυκνωμένους χυμούς, τα αναψυκτικά και τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη. Στόχος μας είναι η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε συνδυασμό με τακτική άσκηση και καλό ύπνο, που βοηθούν στη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής μας υγείας.
Πόσο εύκολο είναι να χτίσουμε γερό ανοσοποιητικό γρήγορα;
Το ισχυρό ανοσοποιητικό είναι αποτέλεσμα ενός υγιεινού τρόπου ζωής για μεγάλο χρονικό διάστημα και δε χτίζεται μέσα σε μερικές ημέρες.
Ευχαριστούμε την Αναστασία Μαμάτσιου, διαιτολόγο – διατροφολόγο,απόφοιτη του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Από το 2014 ασκεί το επάγγελμα, διατηρώντας διαιτολογικό γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το 2020 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Κλινική Διαιτολογία στο ΔΙΠΑΕ.
Info: Ερμού 18Α, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2313089389, email: amamatsiou@gmail.com, site: www.nutriwellness.gr