Το νέο σχεδιαστικό project της Società delle Api αυτήν τη φορά συγκέντρωσε μια ομάδα διεθνών designers. Σκοπός τους, η ανακαίνιση του ιστορικού σπιτιού “Porta Rossa” στο ακριτικό Καστελόριζο. Στο σημείο όπου βρίσκεται η κατοικία, το κεντρικό λιμάνι μοιάζει με δακτύλιο που περικλείει μέσα του τη θάλασσα, η οποία ωστόσο καταφέρνει να δραπετεύει μέσα από τα όριά του. Αυτή η γωνιά του νησιού, με τα στενά της σπίτια, ακουμπισμένα το ένα πάνω στο άλλο, δεν αποτελεί μόνο έναν όμορφο φυσικό κόλπο, αλλά κι ένα σημαντικό κομμάτι της εθνικής μας Ιστορίας. Εδώ, κυριαρχούν αναμνήσεις εγκατάλειψης αλλά κι επιστροφής πολιτισμών, οι οποίοι διαδέχτηκαν ο ένας τον άλλον, αφήνοντας όλοι τελικά πίσω τα ίχνη τους σε τούτη τη νησιωτική γη.
Η πρόθεση της Silvia Fiorucci για την “Porta Rossa” ήταν να μετατραπεί σε «ερμηνευτή» του πνεύματος του τόπου. Ως αποτέλεσμα, έπρεπε το project να εκφράζει την ουσία του τρόπου ζωής στο Καστελόριζο, τιμώντας το φυσικό κάλλος της περιοχής. Η ίδια, λάτρισσα του design και συλλέκτρια, ήθελε να δώσει χώρο μέσα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δημιούργησε, τη Societàdelle Api, σε καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, designers και στοχαστές, να εκφραστούν σχεδιαστικά και να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους, συνυπογράφοντάς το. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες της να συμμετέχουν δημιουργικά σε μια καλλιτεχνική κοινότητα.
Η «ραχοκοκαλιά» της υλοποίησής του βασίζεται, μεταξύ άλλων, και στη συγκεκριμένη κατοικία, η οποία ανακαινίστηκε για να γίνει τόπος συνάντησης καλλιτεχνών και designers από τον χώρο της έρευνας και της παραγωγής. Tο ανοιχτό κάλεσμα τηςFiorucci οδήγησε σ’ ένα project, με την επιμέλεια τηςAnnalisa Rosso, που αφορά στην ανακαίνιση τεσσάρων δωματίων ενός τυπικού ιστορικού σπιτιού με τρία επίπεδα, το οποίο ανήκει για γενιές σε μία οικογένεια εμπόρων σφουγγαριών του νησιού. Κάθε δωμάτιο παραδόθηκε για δημιουργία σ’ ένα διαφορετικό στούντιο ή designer, ώστε να προωθηθεί ένας διάλογος μεταξύ της μεσογειακής κληρονομιάς και της διεθνούς δημιουργικότητας.
Τhe 4 designers
H Rosso, συνιδρύτρια του design studio “Mr. Lawrence” με έδρα το Μιλάνο και editorial director του “Salone del Mobile”, επιμελήθηκε το έργο, ενώ ήταν και μέλος της κριτικής επιτροπής, μαζί με τους Michael Anastassiades, Silvia Fiorucci, τον διευθυντή της Σχολής Τέχνης και Σχεδίου της Λωζάνης (ECAL), Alexis Georgacopoulos, και τον αντιπρόεδρο του SDA, Cristiano Raimondi. Στους επιλεγμένους designers συμπεριλήφθηκαν οι: Phanos Kyriacou (συνιδρυτής της γκαλερί “Party Contemporary” και ιδρυτής του project space “Midget Factory”), Julie Richoz (ελβετο-γαλλίδα designer με έδρα το Παρίσι), Studio Brynjar & Veronika (ισλανδο-γερμανικό γραφείο στον τομέα της Τέχνης και του design) και UND.studio (μια συλλογικότητα από designers, καλλιτέχνες, κατασκευαστές και αρχιτέκτονες, που εργάζονται πάνω σε αντικείμενα και χώρους).
Παρότι οι designers υπήρξαν εξαιρετικά διαφορετικοί μεταξύ τους, όλοι προσέγγισαν το έργο με οικειότητα και βιώσιμη νοοτροπία. Οι προτάσεις τους κατέληξαν να εξετάζουν και ν’ αντανακλούν την κληρονομιά, τη νοοτροπία των ανθρώπων και τον πολιτισμό του νησιού, προβάλλοντας παράλληλα έναν σύγχρονο τρόπο ζωής και αφήνοντας ένα δημιουργικό ίχνος στο Καστελόριζο, που ρίχνει φως στο ασυναγώνιστο ταλέντο τους.
Φωτογραφία: De Pasquale+Maffini
Aνακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022