fbpixel

Search icon
Search
Τελικά τι αποκομίζουμε μέσα από τα λάθη μας;
PSYCHOLOGY

Τελικά τι αποκομίζουμε μέσα από τα λάθη μας;

Η πλεονεκτική πλευρά τους που συμβάλλει στο να δούμε τη ζωή με άλλη ματιά 


Στη ζωή μας, από μικρή ηλικία ερχόμαστε αντιμέτωποι με λάθος επιλογές. Δεν υπάρχει ζωντανός οργανισμός που να μην έχει πράξει λανθασμένα και αυτό να τον οδήγησε σε δυσχερή αποτελέσματα. Το να κάνουμε λάθη είναι υγεία, ένα συμβάν που δεν μπορούμε να το αποφύγουμε και θα μας προκύπτει εκατομμύρια φορές στην καθημερινότητά μας. Από το πιο αθώο μέχρι το πιο σοβαρό, το σημαντικό είναι να το αναγνωρίζουμε και να προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε. Φυσικά, δεν αναφερόμαστε σε ακραίες συμπεριφορές, όπως η βία, αλλά σε ανθρώπινα, για παράδειγμα να ξεχάσετε ένα σημαντικό deadline στη δουλειά που θα σας κοστίσει.Βέβαια, ένα λάθος μπορεί να αντιπροσωπεύει και ένα πρόσωπο, δηλαδή έναν σύντροφο, μια φιλία ή ακόμη και ένα αφεντικό στο εργασιακό περιβάλλον. Όλα, όμως, παρόλο που είναι κατασταλτικά για να μας επηρεάσουν αρνητικά σε μεγάλο βαθμό, εάν τα αναλύσουμε βαθύτερα στην πραγματικότητα αποτελούν ένα σπουδαίο πλεονέκτημα για εμάς. Όλοι λένε πως «από τα λάθη μας μαθαίνουμε» και είναι αλήθεια. Τα μαθήματα που παίρνουμε μέσα από αυτά είναι αρκετά για να μας ωριμάσουν και να μας συμβουλεύσουν για το μέλλον.

Θα συναντήσετε πολλά άτομα στη ζωή σας, τα οποία αρνούνται πως κάνουν λάθη και αποφεύγουν να τα παραδεχτούν. Στην προκειμένη περίπτωση, οι συγκεκριμένοι δεν ωφελούνται. Για να αποκομίσετε τα οφέλη τους, είναι αναγκαίο να αφήσετε πίσω τους εγωισμούς. Παραδεχτείτε τα και ζητήστε συγγνώμη. Δείτε τι έχουν να σας διδάξουν και μην προβαίνετε στην επανάληψή τους. Εάν πληγωθείτε από έναν «λάθος άνθρωπο» μην συνεχίζετε να του δίνετε ευκαιρίες, αλλά προστατεύστε τον εαυτό σας. Δυστυχώς, όπως αναφέραμε δεν γίνεται να εξαφανιστεί το «λάθος», αλλά μπορούμε να το περιορίσουμε.

Πολλοί θα αναρωτιούνται: πως είναι εφικτό να δούμε θετικά κάτι το οποίο μπορεί να μας πληγώσει; Εννοείται, πως δεν είναι εύκολο να δείτε απευθείας την ωφέλιμη πλευρά των πραγμάτων. Τα αποτελέσματα θα έρθουν μέσα στην πάροδο του χρόνου, καθώς σε όλη τη διάρκεια της ζωή μας θα αποκτούμε και θα βελτιωνόμαστε σε κάθε ένα από αυτά.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να τα εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας;

Εξέλιξη

Δείτε τα ως μια ευκαιρία να γίνετε καλύτεροι είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Θα μάθετε να συμπεριφέρεστε διαφορετικά, απορρίπτοντας τις προηγούμενες πράξεις σας και αυτό θα σας προσφέρει πρόοδο στη καθημερινότητά σας.

774205f8-5e47-4580-886f-4b55b5ec25f2.jpeg

Εμπειρία ζωής

Αποτελούν μια δυνατότητα να ανακαλύψουμε νέες συνθήκες, οι οποίες θα μας γνώριζαν πράγματα που πιθανόν να μη ξέραμε. Με αυτόν τον τρόπο, συνειδητοποιούμε τι πήγε στραβά, αποκτώντας εμπειρίες στη ζωή μας και διαμορφώνοντας τη προσωπικότητά μας. Μην καταλήγετε συνεχώς στην αυτολύπηση, αλλά πειραματιστείτε και αν χρειαστεί να ξαναπέσετε, σηκωθείτε πιο δυνατοί από ποτέ.

Ενσυναίσθηση

Όταν κάνουμε λάθη έχουμε την ευκαιρία να δούμε και την συμπεριφορά των άλλων. Αποτυπώνουμε τα συναίσθηματά τους, μαθαίνοντας τα θέλω τους και τα όριά τους, ενώ παράλληλα είναι ικανά να μας φανερώσουν και τις σκέψεις τους για εμάς. Για παράδειγμα, αυτό χρειάζεται στο κομμάτι των σχέσεων. Όταν γνωρίζουμε έναν άνθρωπο και πορευόμαστε μαζί, ειδικότερα στην αρχή δεν ξέρουμε τις επιθυμίες του. Με την καθημερινή αλληλεπίδραση, μέσα στην οποία ο καθένας ενεργεί με το δικό του τρόπο, αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες του κι αν τελικά μπορεί και να ταιριάζουμε.

2d019f74-84b6-4dcf-84f6-99fc40241f5e.jpeg


Αύξηση της αποδοτικότητας της εγκεφαλικής περιοχής

Η αποδοχή του λάθος έχει επίδραση και στη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς η δραστηριότητά του αυξάνεται και απορροφά καλύτερα τις πληροφορίες. Έπειτα από μια λάθος επιλογή, ο εγκέφαλος αναλύει τις πληροφορίες που του δόθηκαν και στην επόμενη νέα απόφαση λειτουργεί πιο αργά και προσεκτικά. Έτσι, ενεργοποιούνται οι δύο τύποι μάθησης: της αποφυγής και της μάθησης. Αυτό του πρώτου τομέα αφορά την εμπέδωση του λάθος ως μια αρνητική κατάσταση, την οποία ο εγκέφαλος θα αποφύγει για να μην επαναληφθεί το ίδιο. Από την άλλη, αυτός της μάθησης συνδυάζεται με την απελευθέρωση της ορμόνης ντοπαμίνης, η οποία βοηθάει το άτομο να προβεί στην εύρεση σωστής λύσης, ώστε να μετατραπεί και η διάθεσή του προς το καλύτερο.