Etiquette σημαίνει διαχρονική κομψότητα. Αποτελεί το στοιχείο - "κλειδί", το οποίο ταυτίζεται άμεσα με την αίσθηση της επιμελημένης περιποίησης. Ειδικά όταν κάνουμε λόγο για μια τραπεζαρία και πόσο μάλλον την συνθήκη ενός καλέσματος για δείπνο, είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση στη λεπτομέρεια. Πολλοί, ταυτίζουν τους κανόνες καλής συμπεριφοράς με την αυστηρότητα και την ψυχρότητα. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Μια διακριτική στάση, η οποία συνοδεύεται από τις αντίστοιχες κινήσεις ευγενείας, δηλώνει εκτίμηση και επιδίωξη για δημιουργία μιας σχέσης, βασισμένης στον αλληλοσεβασμό.
Είτε αναφερόμαστε σε ένα gala, είτε σε ένα business dinner, ακόμη και σε ένα φιλικό γεύμα, είναι ωφέλιμο να θυμόμαστε πάντα την εφαρμογή των στοιχειωδών κανόνων του savoir vivre. Κεντρική αντίληψη στη συγκεκριμένη διαδικασία είναι η αντιμετώπιση της τραπεζαρίας μας ως μια τελετουργία, στην οποία επικρατεί η ισοτιμία και η υγιής επικοινωνία μεταξύ των συνδαιτημόνων. Δεν γίνεται να θέλουμε να κάνουμε πράξη τις κύριες κινήσεις του savoir faire, όταν δεν κατανοούμε και δεν εφαρμόζουμε τα στοιχειώδη.
Εμείς συγκεντρώσαμε τις πέντε απαραίτητες κινήσεις για να δημιουργήσουμε την chic ιεροτελεστία που αναζητούμε για την τραπεζαρία μας. Μην θεωρείτε δεδομένες τις λεπτομέρειες. Αντίθετα, προσέξτε τι αυτές μπορούν να σας διδάξουν.
Τρώμε αργά
Πέρα από το τεχνικό του πράγματος, καθώς είναι ανάγκη να προσέχουμε να μην πνιγούμε, αλλά και να μην εισέρχεται μεγάλη ποσότητα αέρα μαζί με κάθε μπουκιά, δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε. Δίνουμε χώρο και χρόνο και σε εμάς, αλλά και στους ανθρώπους, με τους οποίες δειπνούμε, ώστε να απολαύσουμε με όλες μας τις αισθήσεις το κυρίως γεύμα ή το επιδόρπιο, με το οποίο έχουμε σερβιριστεί. Δυστυχώς, η αισθητική ενός ατόμου που τρώει πολύ γρήγορα, χωρίς να νοιάζεται για τον κόσμο γύρω του, θεωρείται δυσάρεστη και δείγμα αγένειας.
Όχι κινητά
Αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς κανόνες στο dining etiquette. Είναι άκομψο να επικοινωνούμε με μηνύματα και κλήσεις μέσω του κινητού μας κατά τη διάρκεια του δείπνου. Ερμηνεύεται ως μια άστοχη κίνηση, η οποία δηλώνει αδιαφορία από την πλευρά αυτού που το κάνει προς τους ανθρώπους, με τους οποίους μοιράζεται το γεύμα. Αν λοιπόν, αποτελεί επείγουσα ανάγκη και πρέπει να μιλήσουμε στο κινητό μας, καλό είναι πρώτα να ενημερώσουμε τον οικοδεσπότη, ζητώντας του ευγενικά την άδεια.
Τα σημάδια στο πιάτο
Επικρατούν σημαντικοί άτυποι κανόνες, οι οποίοι έχουν την μορφή ενός μηνύματος πάνω στο πιάτο μας. Ανάλογα με την θέση, στην οποία έχουμε επιλέξει να τοποθετήσουμε το μαχαίρι και το πιρούνι, τότε μεταφέρουμε μια πολύ συγκεκριμένη διάθεση σε σχέση με το φαγητό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το "σταύρωμα" των δύο αυτών αξεσουάρ μεταξύ τους στη μέση του πιάτου. Η συγκεκριμένη κίνηση δηλώνει ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την συγκεκριμένη option του menu και επιθυμούμε κάτι διαφορετικό. Σε αντίθεση, η τοποθέτηση των μαχαιροπίρουνων οριζόντια στο πιάτο με τέτοιο τρόπο ώστε τα δόντια του πιρουνιού και η λεπίδα του μαχαιριού να δείχνουν προς τα δεξιά, μεταφράζονται σε: "Ήταν πολύ νόστιμο".
Προσοχή στα μαχαιροπίρουνα
Απαραίτητος κανόνας είναι να μην ακουμπάμε τα μαχαιροπίρουνα στο τραπέζι. Από τη στιγμή, στην οποία ξεκινάμε να τα χρησιμοποιούμε, δεν τα επιστρέφουμε πίσω, αλλά προσπαθούμε να διατηρούμε την κατάλληλη διακριτικότητα. Τα συγκεκριμένα αξεσουάρ είναι σημαντικό να είναι τοποθετημένα πάντα πάνω στο πιάτο μας. Επίσης, δεν τα μετακινούμε δεξιά αριστερά και δεν παίζουμε μαζί τους κατά τη διάρκεια του γεύματος.
...και στη θέση του tea spoon
Από την άλλη, τα κουταλάκια του καφέ και του τσαγιού πρέπει να βρίσκονται πάντα επάνω στο πιάτο. Σε καμία περίπτωση δεν τα τοποθετούμε επάνω στο τραπέζι ή σε κάποια πετσέτα, καθώς αυτό είναι κατά των κανόνων του savoir-vivre. Συγκεκριμένα, μετά το ανακάτεμα προτιμήστε να τα βάλετε στην εσωτερική πλευρά από το πιατάκι του φλιτζανιού σας.
Focus on the details!