fbpixel

Search icon
Search
Τα συστατικά των καλλυντικών που πρέπει να αποφύγετε αν έχετε ακμή
FACE & BODY

Τα συστατικά των καλλυντικών που πρέπει να αποφύγετε αν έχετε ακμή

Ποια να προτιμήσετε και ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνετε στις skincare αγορές σας


Αν το να διαβάσετε τη λίστα με τα συστατικά ενός skincare προϊόντος σας φαντάζει ακατόρθωτο, μην ανησυχείτε, δεν είστε οι μόνοι. Μπορεί αυτά τα μακροσκελή ονόματα που καταλαμβάνουν μία έκταση ίση με ολόκληρη τη συσκευασία του να βρίσκονται εκεί για να σας ενημερώσουν, αλλά στην πραγματικότητα δε βγάζουν απολύτως κανένα νόημα σε όσους δεν έχουν τις απαραίτητες και βασικές γνώσεις. Με κάποιες εξαιρέσεις πάντα. 

Στοιχηματίζουμε ότι θα έχετε ακούσει για την αλκοόλη (το αλκοόλ δηλαδή) και τα parabens, τα οποία καλό θα ήταν να αποφεύγετε. Η πραγματική ερώτηση όμως είναι τα έχετε αναζητήσει ποτέ στο κουτί των καλλυντικών σας, για να σιγουρευτείτε ότι δεν περιέχονται; Αν όχι, μάλλον πρέπει να ξεκινήσετε άμεσα, ειδικά αν ταλαιπωρήστε με ακμή. Σύμφωνα με τις celebrity αισθητικούς Renée Rouleau και Biba de Sousa, στις λίστες των skincare συστατικών μπορείτε να εντοπίσετε αυτά που θα σας προκαλέσουν σπυράκια και θα επιτείνουν το πρόβλημά. Έτσι, θα αποφύγετε και τα ανεπιθύμητα breakouts! Έχοντας χρόνια εμπειρίας στον χώρο και ένα πελατολόγιο από A-list stars -όπως η Demi Lovato και η Sofia Vergara, η Emily Blunt και η Emma Roberts- οι δυο διάσημες και διακεκριμένες αισθητικοί γνωρίζουν πολύ καλά ποιο είναι τα «ύποπτα» συστατικά και τα αποκαλύπτουν στο κοινό τους. Επιπλέον, απαριθμούν και τα πιο κοινά λάθη που κάνετε όταν αγοράζετε καλλυντικά. Οπότε, πάρτε χαρτί και στυλό και σημειώστε όσα ακολουθούν γιατί θα σας φανούν σωτήρια.

skincare-routine-acne.jpg

Τα πιο συχνά λάθη στις skincare αγορές

Δε γνωρίζετε τον τύπο του δέρματός σας

«Ένα από τα πιο κοινά λάθη που παρατηρώ πιο συχνά είναι ότι οι άνθρωποι δε γνωρίζουν τον πραγματικό τύπο του δέρματός τους, πράγμα που σχεδόν βέβαια θα καταλήξει στο να διαλέξουν το λάθος skincare προϊόν» εξηγεί η Rouleau. «Όλα τα breakouts δεν είναι ίδια. Ορισμένα καλλυντικά ανταποκρίνονται καλά σε κάποιες μορφές ακμής, ενώ άλλα όχι» συνεχίζει. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, ενώ ένα συστατικό μπορεί να δουλέψει για έναν έφηβο που εμφανίζει καθημερινά σπυράκια, σε έναν ενήλικα με κυστική ακμή ίσως να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όλα εξαρτώνται από την ηλικία, τον τύπο του δέρματος και τη μορφή της ακμής.

Δεν εστιάζετε στο πρόβλημα τοπικά

Ένα ακόμη λάθος που οι ειδικοί συναντούν συχνά είναι το ότι, αν και οι περισσότεροι εμφανίζουν σπυράκια σε συγκεκριμένα μόνο σημεία, όπως το πιγούνι ή το μέτωπο, εφαρμόζουν το προϊόν κατά της ακμής σε όλο τους το πρόσωπο, αντί για μόνο στην προβληματική περιοχή. «Εφαρμόζοντας το προϊόν σε όλη την περιοχή, θέτετε σε κίνδυνο την υγεία της επιδερμίδας σας» καταλήγει η Rouleau.

skincare-ingredients-for-acne.jpg

Τα συστατικά που πρέπει να αποφεύγετε

«Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η ακμή είναι μία φλεγμονώδης ασθένεια του δέρματος. Οπότε, η επιπλέον φλεγμονή είναι ένα απόλυτο no-no» αναφέρει η Rouleau. Γι αυτό και καλό θα ήταν να αποφεύγετε καλλυντικά που περιέχουν τα παρακάτω συστατικά, τα οποία ερεθίζουν το δέρμα και υπάρχει κίνδυνος να σαμποτάρουν την προσπάθειά σας για ένα καθαρό πρόσωπο.

  1. Συνθετικά αρώματα: Αν στην συσκευασία του καλλυντικού αναγράφεται η λέξη άρωμα, τότε καλύτερα να επιλέξετε κάποιο άλλο. 
  2. Αιθέρια έλαια: «Πολλά skincare προϊόντα περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε αιθέρια έλαια, μερικά από τα οποία είναι πιθανό να ερεθίσουν το ήδη ερεθισμένο δέρμα» εξηγεί η Rouleau.
  3. Λαυρυλοθειϊκό νάτριο (Sodium Lauryl Sulfate): Σύμφωνα με την ίδια αισθητικό, αυτό το συστατικό, το οποίο συναντάται συχνά στα καθαριστικά, μπορεί να καταστρέψει τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος, εντείνοντας την ακμή. 
  4. Μυριστικό ισοπροπύλιο (Isopropyl Myristate) και παλμιτικό ισοπροπύλιο (Isopropyl Palmitate): Και οι δυο αισθητικοί συμφωνούν ότι το συγκεκριμένο συστατικό είναι υπεύθυνο για τους φραγμένους πόρους που οδηγούν σε σπυράκια. 
  5. Αλκοόλη SD 40 (SD Alcohol 40), μετουσιωμένη αλκόολη (Denatured alcohol), αιθανόλη (Ethanol), ισοπροπυλική αλκοόλη (Isopropyl aAlcohol): Όταν χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά που εφαρμόζονται σε όλο το πρόσωπο, όπως toners και scrubs, αυτές οι μορφές αλκοόλης ξηραίνουν και ερεθίζουν το δέρμα. Όταν όμως συναντώνται σε spot treatments και απλώνονται τοπικά, τότε βοηθούν το σπυράκι να μαραθεί πιο γρήγορα.
  6. Χλωριούχο νάτριο (Sodium Chloride): Γνωστό επίσης και ως θαλασσινό αλάτι, βρίσκεται κι αυτό στην faux pas λίστα των ειδικών. 
  7. Έλαιο καρύδας και βούτυρο κακάο: Έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα δυο φαινομενικά αθώα υλικά ευθύνονται για τον σχηματισμό των μαύρων στιγμάτων, τα οποία φράζουν τους πόρους και οδηγούν σε ανεπιθύμητα σπυράκια.
  8. Εκχύλισμα από φύκια: «Τα εκχυλίσματα από φύκια είναι πολύ ύποπτα, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά είδη από αυτά» εξηγεί η de Sousa.

Τα συστατικά που πρέπει να αναζητήσετε

Μπορεί τα παραπάνω συστατικά να σας φάνηκαν πολλά, αλλά μη χάνετε τις ελπίδες σας. Υπάρχουν ακόμη κάποια που παίρνουν το πράσινο φως από την de Sousa και την Rouleau και θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την ακμή σας αποτελεσματικά. Κοινός παρονομαστής σε όλα τους είναι ότι είναι πιο ήπια στο δέρμα, αφού στερούνται θειικών, που ξηραίνουν την επιδερμίδα.

Tip: Θυμηθείτε ότι δεν έχει νόημα να μεταφράσετε τα παρακάτω πολύπλοκα συστατικά, αφού έτσι κι αλλιώς αναγράφονται μ' αυτόν τον τρόπο στις ετικέτες των καλλυντικών. Γι αυτό απλά κάντε screenshot τις δυο λίστες του άρθρου και τσεκάρετέ τες την επόμενη φορά που θα πάτε για skincare shopping.

  1. Cocamidopropyl Hydroxysultaine
  2. Disodium Lauraminopropionate
  3. Decyl Glucoside
  4. Disodium Cocoamphodiacetate
  5. Disodium Cocoyl Glutamate
  6. Sodium Cocoyl Amino Acids
  7. Sodium Lauroyl Lactylate
  8. Sodium C14-16 Olefin Sulfonate
  9. Sodium Cocoamphoacetate
  10. Sodium Lauroyl Oat Amino Acids