fbpixel

Search icon
Search
Τα καλύτερα εορταστικά γλυκά που θα ξετρελάνουν τους καλεσμένους σας
TASTE

Τα καλύτερα εορταστικά γλυκά που θα ξετρελάνουν τους καλεσμένους σας

Κλασικές, αγαπημένες επιλογές που γευόμαστε κάθε χρόνο τέτοια εποχή


Τα Χριστούγεννα έφτασαν και οι περισσότεροι από εμάς τα έχουμε άρρηκτα συνδεδεμένα με μοναδικές γεύσεις και απερίγραπτες μυρωδιές. Είτε ανήκετε στην κατηγορία που γνωρίζετε πολύ καλά τη ζαχαροπλαστική είτε θα έρθετε πρώτη φορά σε επαφή μαζί της, εμείς συλλέξαμε παρακάτω τις πιο εύκολες συνταγές για χριστουγεννιάτικα γλυκά, που μπορείτε να φτιάξετε αυτήν την περίοδο, ώστε να ξετρελάνετε τους καλεσμένους σας.

Take a look!

Stollen με λευκή σοκολάτα

shutterstock-1795018426.jpg

Υλικά:

  • 150 γρ. γάλα
  • 70 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 16 γρ. μαγιά ξηρή
  • 50 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 αβγό, μεσαίο
  • 30 γρ. φουντούκια
  • 30 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 100 γρ. κόντιτα
  • 100 γρ. κεράσια, γλασέ
  • 100 γρ. κουβερτούρα λευκή
  • 150 γρ. αμυγδαλόπαστα
  • Αλεύρι γ.ο.χ., για τη ζύμη

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός. Προσθέτουμε το βούτυρο, 380 γρ. αλεύρι, αλάτι, το αβγό και χτυπάμε με τον γάντζο σε δυνατή ταχύτητα για 6-8 λεπτά. Σε ένα μιξεράκι ρίχνουμε τα φουντούκια, τα φιστίκια και χτυπάμε μέχρι να σπάσουν σε μικρά κομμάτια. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ με τους ξηρούς καρπούς την κόντιτα, τα κεράσια, τη λευκή κουβερτούρα ψιλοκομμένη, το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε. Τα ρίχνουμε στο μίξερ και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Το μείγμα είναι αρκετά κολλώδες. Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα αλευρωμένο μπολ, το κλείνουμε με μια μεμβράνη και το αφήνουμε περίπου για μία ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο. Αλευρώνουμε μια λαδόκολλα, τοποθετούμε πάνω τη ζύμη και την ανοίγουμε με έναν πλάστη 25εκ. Κάνουμε ρολό την αμυγδαλόπαστα, τη βάζουμε στο κέντρο της ζύμης και την κλείνουμε σαν καλτσόνε, πιέζοντας τις άκρες να κολλήσουν καλά. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί τη ζύμη με τη λαδόκολλα, καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε με λιωμένη λευκή κουβερτούρα.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης

Healthy Christmas muffins

shutterstock-1233383452.jpg

Υλικά: 

  • 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 1 κ.γ. baking powder
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πρέζα γαρίφαλο
  • 2 μπανάνες, ώριμες
  • 2 αβγά, μέτρια
  • 120 γρ. σιρόπι σφενδάμου
  • 120 γρ. γάλα αμυγδάλου
  • 20 γρ. λάδι καρύδας
  • Ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
  • 40 γρ. καρύδια, σπασμένα

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα. Τοποθετούμε κομμάτια λαδόκολλας 12x12 εκ. σε 8 ατομικές θήκες για muffins και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη καρύδας, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Βάζουμε σε ένα άλλο μπολ τις μπανάνες και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι, μέχρι να πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε τα αβγά, το σιρόπι σφενδάμου, το γάλα αμυγδάλου, το λάδι καρύδας, το ξύσμα πορτοκαλιού, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε στο μπολ το μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες για muffins και προσθέτουμε από πάνω τα σπασμένα καρύδια. Ψήνουμε στον φούρνο για 20-22 λεπτά. Αφαιρούμε τα muffins από τον φούρνο και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Πασπαλίζουμε με το μέλι και σερβίρουμε.

Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης

Δίπλες

diples-768x645.jpg

Υλικά:

  • 3 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 αυγά
  • 2 βανίλιες
  • 1 κ.γ. σόδα (στην μύτη ενός κουταλιού γλυκού)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Ηλιέλαιο 
  • 500 γρ. θυμαρίσιο μέλι
  • 1 φλ. νερό
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • Ψιλοκομμένη καρυδόψιχα

Εκτέλεση: 

Χωρίζουμε πρώτα τους κρόκους από τα ασπράδια. Στα ασπράδια ρίχνουμε το αλάτι και τα χτυπάμε μέχρι να κάνουν κορυφές που να στέκονται (μεσαία ταχύτητα). Στους κρόκους ρίχνουμε τη βανίλια και τους χτυπάμε για 5’ με μίξερ χειρός, για να ασπρίσουν καλά και να μη μυρίζουν. Ρίχνουμε τους κρόκους στα ασπράδια και προσθέτουμε τη σόδα. Χτυπάμε 5 λεπτά για να αφρατέψει καλά το μίγμα. Ρίχνουμε τα 2/3 του αλευριού για να γίνει σαν πηχτός χυλός. Λαδώνουμε τα χέρια και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (λίγο–λίγο). Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζουμε και την ξεκουράζουμε το λιγότερο για 30 λεπτά. Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με πλάστη, σε αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια, περίπου 20×15 εκατοστά. Αφού κόψουμε όλες (τις αφήνουμε πάνω σε πετσέτα απλωμένες μέχρι να τις ετοιμάσουμε όλες), ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι. Ρίχνουμε μέσα ένα ένα τα κομμάτια. Μόλις σχηματίσουν φουσκάλες στην επιφάνεια, μετά από 30 δευτερόλεπτα, με τη βοήθεια 2 πιρουνιών τις ρολάρουμε κατά μήκος διπλώνοντας τες. Αφήνουμε να ροδίσουν. Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Για το μέλωμα, αραιώνουμε το μέλι με 1 φλ. νερό και τις περιχύνουμε με προσοχή να μελωθούν όλες. Πασπαλίζουμε με καρύδια και κανελογαρύφαλλο.

Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μους σοκολάτα με μελομακάρονα

mous-sokolata-me-melomakarona.jpg

Υλικά:

  • 6 κρόκοι αβγών
  • 1 ολόκληρο αβγό
  • 100 γρ. λευκή, κρυσταλλική ζάχαρη
  • 60 γρ. νερό
  • 300 γρ. κουβερτούρα γύρω στο 70% κακάο, σε κομμάτια
  • 110 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης, χτυπημένη στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι
  • 16 μελομακάρονα, σπασμένα στα τρία ή στα τέσσερα
  • 200 γρ. καρύδια (ψίχα)
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. νερό

Εκτέλεση:

Για την pâte à bombe - Σε ένα μεταλλικό μπολ βάζουμε τους κρόκους, το αβγό, τη ζάχαρη και το νερό. Τοποθετούμε σε μπεν μαρί και με έναν αβγοδάρτη ανακατεύουμε έως ότου το μείγμα φτάσει στους 82-84°C (ελέγχουμε με θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής). Αδειάζουμε στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το φτερό έως του κρυώσει και αφρατέψει.

Για τη μους σοκολάτα - Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (σε ανοξείδωτο μπολ στερεωμένο πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει). Ζεσταίνουμε το γάλα, το αδειάζουμε στην κουβερτούρα και ομογενοποιούμε. Όταν η θερμοκρασία πέσει λίγο, ενσωματώνουμε τη μισή παχύρευστη κρέμα ανακατεύοντας με μια ελαστική σπάτουλα σιλικόνης.

Συνταγή: Στέλιος Παρλιάρος

Καλή απόλαυση!