fbpixel

Search icon
Search
Μια σαγηνευτική βίλα στη Φλωρεντία υμνεί τη ζεστασιά των Χριστουγέννων
INTERIORS

Μια σαγηνευτική βίλα στη Φλωρεντία υμνεί τη ζεστασιά των Χριστουγέννων

Ανήκει στην οικογένεια Caponi


Στην πλαγιά ενός λόφου στη Φλωρεντία, η βίλα στην οποία η οικογένεια Caponi ζει εδώ και 50 χρόνια αφηγείται μια ιστορία που καλύπτει τρεις γενιές, ενός γεμάτο με όμορφες αντίκες κι έργα τέχνης που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής.

Μπαίνοντας σε αυτήν την κατοικία, δύο πράγματα γίνονται γρήγορα αντιληπτά: ένα artistic περιβάλλον απίστευτα κομψό, αλλά και χώροι που αποπνέουν ζεστασιά χάρη στη χριστουγεννιάτικη διακόσμησή τους. Η Loretta Caponi, η ιδρύτρια μιας ομώνυμης μάρκας μόδας και οικιακών ειδών, αγόρασε το σπίτι τη δεκαετία του 1970, μαζί με την κόρη της Lucia. Χτισμένο το 1400, είχε δυστυχώς διαμελιστεί σε δέκα διαμερίσματα όταν το αγόρασε η οικογένεια. Τώρα έχει αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή ως ενιαίο σπίτι κι έχει τον τρόπο να μας εντυπωσιάζει.

Take a tour!
lorettacaponi2.jpg


Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να αποκατασταθεί η διαρρύθμιση και ο χαρακτήρας του κτιρίου. «Η οικογένειά μου προσπάθησε να επαναφέρει τις αρχικές λεπτομέρειες», εξηγεί ο γιος της Lucia, Guido, ο οποίος εργάζεται επίσης στην οικογενειακή επιχείρηση. Στοιχεία που διατηρήθηκαν είναι το πέτρινο τζάκι στο σαλόνι, την υπέροχη παραδοσιακή κουζίνα κι ένας διάδρομος που καλύπτεται από μια περίπλοκη τοιχογραφία με ποικίλα μοτίβα. 

Διακοσμημένο με πινελιές που φέρνουν στην επιφάνεια μνήμες από τα πιο iconic home designs του παρελθόντος, αλλά και με μοντέρνα στοιχεία που κάνουν το σκηνικό απόλυτα σύγχρονο κι επιβλητικό, το σπίτι του αποτελεί τρανή απόδειξη για τη συνολική δουλειά του στον χώρο της διακόσμησης και του art & design. Ειδικά τώρα τα Χριστούγεννα, οι χώροι μοιάζουν σαν να είναι βγαλμένοι από παραμύθι!

Η οικογένεια δεν μπορούσε να μη διακοσμήσει τους χώρους της εντυπωσιακής βίλα της με τον ιδιαίτερο τρόπο που έχει υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια. Σ' ένα γρήγορο tour, η προσοχή μας πέφτει στη υπέρκομψη εικόνα που κυριαρχεί, ενώ εμβαθύνοντας βλέπουμε πως οι rustic πινελιές συναντούν με τον πιο απρόσμενο και, παράλληλα, απόλυτα ταιριαστό τρόπο τη λάμψη που πρωταγωνιστεί αυτήν την περίοδο.

lorettacaponi5.jpg


Στο πανέμορφο σαλόνι εντύπωση προκαλεί το vintage-inspired δέντρο με τα υπέροχα στολίδια του. Πρωταγωνιστικά χρώματα είναι το κόκκινο και το πράσινο, που αποτελούν σήμα κατατεθέν της εορταστικής περιόδου. Μάλιστα, στο coffee table έχει στηθεί ένα mini χριστουγεννιάτικο χωριό, που μας κάνει να νοσταλγούμε τα Χριστούγεννά μας ως παιδιά. Το αποτέλεσμα; Απαράμιλλο design σε κάθε γωνία, με γήινα χρώματα που ηρεμούν το μάτι και statement pieces που δεσπόζουν και δίνουν χαρακτήρα.

Το coziness των κρύων μηνών του χρόνου, συναντά τη μαγεία των γιορτών και την ατελείωτη λάμψη που αποπνέεται στην ατμόσφαιρα και το final result στους χώρους έχει τον τρόπο να μαγνητίζει κάθε περιηγητή. Εμβαθύνοντας σε αυτό, η vintage αίσθηση ολοένα και αυξάνεται απλά και μόνο με μερικές περιστροφές του κεφαλιού από χώρο σε χώρο. Τίποτα δε παραπέμπει σε κάτι λιγότερο από την πολυτέλεια, καθώς τα κομμάτια που έχουν πάρει τη θέση τους αναδεικνύουν από χιλιόμετρα τη χλιδή και την απεριόριστη μοναδικότητά τους.

lorettacaponi7.jpg
Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!

Φωτογραφίες: Nathalie Krag, House & Garden