Ο πρώην πλανητάρχης, Barack Obama, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, δημοσίευσε πριν από λίγους μήνες τη λίστα με τα αγαπημένα του βιβλία για το 2020, προκειμένου να παροτρύνει τόσο τον λαό της Αμερικής, όσο και ανθρώπους από κάθε γωνία του πλανήτη, να ξεκινήσουν να διαβάζουν ποιοτικά βιβλία, καθώς το διάβασμα βιβλίων είναι μία από τις σημαντικότερες και σπουδαιότερες πολυτέλειες, που μπορεί να προσφέρει ένας άνθρωπος στον εαυτό του. Άλλωστε, με αυτό τον τρόπο είναι αποδεδειγμένο, ότι διευρύνονται κατά πολύ οι πνευματικοί ορίζοντες αλλά και η φαντασία των ανθρώπων. Για όλους εσάς λοιπόν, που είστε φανατικοί βιβλιοφάγοι και που διανύετε μία περίοδο κατά την οποία μπορεί να θεωρείτε, ότι δεν βρίσκετε καινούρια βιβλία, που να σας κεντρίζουν το ενδιαφέρον, δημιουργήσαμε μία λίστα με κάποια από τα αναγνώσματα, που προτείνει ο Barack Obama για το 2020.
«Girl, Woman, Other» της Bernardine Evaristo
Το βιβλίο αυτό με τρόπο πολύ ρεαλιστικό και παραστατικό παρουσιάζει τις ζωές, τους αγώνες και τις καθημερινές μάχες 12 πολύ διαφορετικών ατόμων. Από τους δώδεκα αυτούς ανθρώπους οι περισσότερες ήταν έγχρωμες γυναίκες από την Αγγλία, οι οποίες, η κάθε μία με τον δικό της πολύ ξεχωριστό τρόπο, κατάφεραν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Πιο αναλυτικά, στο βιβλίο αυτό διηγούνται τις ιστορίες των οικογενειών, των φίλων, των συγγενών και των συντρόφων τους. Οι ιστορίες αυτές βέβαια διαφέρουν αισθητά μεταξύ τους, καθώς λαμβάνουν χώρα σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, αλλά και σε διαφορετικές χωροχρονικές περιόδους.
«Normal People» της Sally Rooney
Το βιβλίο της Rooney εστιάζει στην ιστορία δύο νέων ανθρώπων, οι οποίοι μεγαλώνουν παράλληλα σε μία μικρή και επαρχιακή πόλη της Ιρλανδίας, αποκτώντας κοινά βιώματα και εμπειρίες. Καθώς τα χρόνια περνούν αρχίζουν να διαπιστώνουν, ότι είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, ωστόσο παρότι μένουν σε άλλες περιοχές, το δέσιμό τους φαίνεται να γίνεται όλο και πιο έντονο και δυνατό. Πρόκειται για μία πολύ όμορφη, ρομαντική αλλά και πολυδιάστατη ιστορία αγάπης, η οποία αποδεικνύει περίτρανα πόσο σημαντικό και ισχυρό μπορεί να είναι το αποτύπωμα, που αφήνει ένας άνθρωπος στην ζωή του ερωτικού συντρόφου του.
«Solitary» του Albert Woodfox
Το «Solitary» είναι η ιστορία ζωής ενός άνδρα, ο οποίος λόγω μίας λανθασμένης και άδικης δικαστικής απόφασης, έζησε για 40 ολόκληρα χρόνια στην φυλακή και συγκεκριμένα στην απομόνωση, διότι καταδικάστηκε για ένα έγκλημα, που στην πραγματικότητα δεν διέπραξε ποτέ. Παρά το γεγονός λοιπόν, ότι για πάνω από 40 χρόνια πέρασε την ζωή του στην απομόνωση σε συνθήκες υψηλής σωματικής αλλά και ψυχολογικής βίας, στερούμενος όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα του, ο άνθρωπος αυτός κατάφερε να βγει νικητής από αυτήν την άνιση μάχη, περνώντας ένα ηχηρό κοινωνικό μήνυμα. Στόχος ουσιαστικά αυτού του βιβλίου, είναι να αποτελέσει την αφορμή, προκειμένου να επέλθουν σημαντικές αλλαγές στα σωφρονιστικά συστήματα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις καταστρέφουν τις ζωές αθώων ανθρώπων.
«Lot: Stories» του Bryan Washington
Ο Χιούστον είναι ο γιος μίας έγχρωμης γυναίκας και ενός Λατίνου. Καθώς διανύει λοιπόν, την δύσκολη και απαιτητική ηλικιακή περίοδο της εφηβείας, δουλεύει παράλληλα σε ένα οικογενειακό εστιατόριο. Εκεί σταδιακά ανακαλύπτει, ότι του αρέσουν τα αγόρια, γεγονός που του δημιουργεί μία προσωπική, εσωτερική σύγχυση. Εν ολίγοις το «Lot: Stories»του Bryan Washington είναι ένα βιβλίο, το οποίο με όπλα τον ρεαλισμό, την ευαισθησία και τα πλούσια συναισθήματα, προσπαθεί να μιλήσει ανοιχτά για την εμπιστοσύνη και την αγάπη, αλλά και για την αστάθεια των ανθρώπινων σχέσεων.
«How to Do Nothing: Resisting the Attention Economy» της Jenny Odell
Το συγκεκριμένο βιβλίο, το οποίο είχε προκαλέσει αίσθηση την περίοδο που κυκλοφόρησε, μιλάει αναλυτικά για την επιβεβλημένη και ψυχαναγκαστική παραγωγικότητα της εποχής μας. Είναι κοινά αποδεκτά, ότι ζούμε σε ένα κόσμο, στον οποίο η αξία μας καθορίζεται και εξαρτάται από την παραγωγικότητα μας, καθώς το να μην είμαστε συνεχώς παραγωγικοί μας κατατάσσει αυτόματα στους λιγότερο επιτυχημένους πολίτες. Ωστόσο μέσα από αυτήν την διαδικασία φτάνουμε σε αρκετές περιπτώσεις να χάνουμε το πραγματικό νόημα της ζωής. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Jenny Odell, το μυστικό της επιτυχίας ίσως να βρίσκεται στο να μην κάνουμε τίποτα, διότι αυτή μας η στάση μπορεί να λειτουργήσει ως η πιο αποτελεσματική και δραστική μορφή αντίστασης απέναντι στο υπάρχον σύστημα. Το ανάγνωσμα αυτό λοιπόν, είναι σαν ένας οδηγός αντίστασης απέναντι στον σύγχρονο τεχνολογικό, υλιστικό και καπιταλιστικό ντετερμινισμό.