fbpixel

Search icon
Search
Συναντήσαμε τον ανερχόμενο και ταλαντούχο εικαστικό Θανάση Δάπη
#GREEKSDOITBETTER

Συναντήσαμε τον ανερχόμενο και ταλαντούχο εικαστικό Θανάση Δάπη

Μας μίλησε για τη συμμετοχή του στην 3η Thessaloniki Contemporary Art Fair όπου εκπροσωπεί την Γκαλερί Λόλα Νικολάου


Είναι νέος, δημιουργικός και φιλόδοξος, στοιχεία που οφείλουν έτσι κι αλλιώς να χαρακτηρίζουν έναν φρέσκο καλλιτέχνη -και ίσως ο λόγος που, αν και μόλις 22 χρονών, έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον πολλών. Δεν έχει τελειώσει ακόμη τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά ήδη συμμετέχει σε αρκετές εκθέσεις σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Κύπρο.

Αυτήν την περίοδο συμμετέχει στο 3rd Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair εκπροσωπώντας την Γκαλερί Λόλα Νικολάου μαζί με ακόμα δύο εξαιρετικά ταλαντούχους καλλιτέχνες τους Κωστή Δαμουλάκη και Σταμάτη Λάσκο. Μας γοήτευσαν οι χρωματικές συνθέσεις του και η ικανότητά του να δίνει ζωή στους πίνακές του με έναν τόσο ανεπιτήδευτο τρόπο, που σίγουρα μαρτυρά την πηγαία κλίση του στο πεδίο που διάλεξε. Θέλαμε λοιπόν να μάθουμε περισσότερα γι'αυτόν, τα ιδιαίτερα έργα του και τις διαφορετικές τεχνικές που χρησιμοποιεί...

Πες μας λίγα λόγια για την έκθεση που παρουσιάζεις στο πλαίσιο της Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair. Τι θα απολαύσουν οι επισκέπτες; Εκπροσωπώ μαζί με δυο εξαιρετικούς καλλιτέχνες και συνεργάτες, τον Κωστή Δαμουλάκη και τον Σταμάτη Λάσκο, την Γκαλερί Λόλα Νικολάου. Κοινό στοιχείο στα ζωγραφικά έργα και των τριών μας είναι αφενός οι διαστάσεις τους (100Χ70 ή 100Χ90 εκατοστά) και αφετέρου ο αριθμός -4 έργα ο καθένας, ανεξαρτήτως ύφους και ζωγραφικής αντίληψης.

Ποιο μήνυμα ελπίζεις να περάσεις; Ζωγραφίζοντας αφηρημένα δεν έχω στόχο να περάσω κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα με τα έργα μου, αλλά να κάνω τον θεατή να «ταξιδέψει» μέσα από αυτά. Να περιπλανηθεί ανάμεσα στις φόρμες, στα σχήματα, τα χρώματα, να δει πώς συνομιλούν μεταξύ τους, όπως και το πώς το κάθε έργο από μόνο του έχει να καταθέσει με τον τρόπο του μια ιστορία. Ως καλλιτέχνη, με αφορούν κυρίως τα ζητήματα της σύνθεσης, του τρόπου δηλαδή κατασκευής. Ίσως, αν ένα καθαρά ρεαλιστικό στοιχείο ενσωματώνονταν στο έργο μου, να άλλαζε ριζικά το νόημά του.

image4-JzkGp.jpg

Ποια στοιχεία σε συνδέουν με τους άλλους δύο εικαστικούς, τον Σταμάτη Λάσκο και τον Κωστή Δαμουλάκη; Δεν είναι τυχαία η επιλογή της κ. Νικολάου να εμπιστευτεί τρεις νέους ανερχόμενους καλλιτέχνες, πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα της εμπορικότητας με ήδη γνωστούς και καταξιωμένους. Με τους συγκεκριμένους έχω συνεργαστεί στο παρελθόν σε διάφορες δράσεις, όπως street-art, τοιχογραφίες και performance. Ο Κωστής με τον Σταμάτη μάλιστα έχουν συνυπάρξει αρκετές φορές σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Στα περισσότερα έργα σου φαίνεται να δημιουργείς ένα είδος κολάζ από διάφορες εικόνες, πες μας λίγα λόγια γι αυτό. Γιατί το προτιμάς; Τα έργα μου είναι μικτής τεχνικής. Κάνω χρήση ποικίλων υλικών και συχνά μπερδεύω διαφορετικές τεχνοτροπίες -αυτό το έχουμε δει να συμβαίνει στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό. Επέλεξα λοιπόν στη σειρά αυτή των τεσσάρων έργων, να πειραματιστώ και να χρησιμοποιήσω σχέδια που είχα σε χαρτί κολλώντας τα πάνω σε καινούριο ζωγραφικό υπόστρωμα. Θα μπορούσαν τα σχέδια αυτά να λειτουργήσουν αυτοτελώς ως έργα. Μου άρεσε ωστόσο το αποτέλεσμα που προέκυπτε ενθέτοντάς τα ως στοιχεία στη νέα σύνθεση. Η συνομιλία αυτή δημιούργησε μια πολύ ενδιαφέρουσα υλικότητα και αίσθηση.

Σε ποια ηλικία ανακάλυψες την κλίση σου στη ζωγραφική; Ζωγραφίζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, όπως και από πολύ μικρός έμαθα να αγαπώ και να παρακολουθώ την τέχνη. Το πρώτο μου ταξίδι ήταν στα τρία μου χρόνια στην Μπιενάλε της Βενετίας!

image3.jpg

Δεδομένου ότι είσαι ακόμα στην αρχή της πορείας σου, πιστεύεις ότι είναι εφικτό στην Ελλάδα του 2018 κανείς να βιοπορίζεται μόνο από την Τέχνη; Σίγουρα η κρίση είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να με αφήνει αδιάφορο, αλλά πάντοτε απαντώ στην ερώτηση αυτή χρησιμοποιώντας την εξής φράση «Διάλεξε μια δουλειά που αγαπάς και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ποτέ στη ζωή σου». Είμαι της άποψης λοιπόν πως ό,τι και να κάνει κανείς στην Ελλάδα στις μέρες μας, όσο εύκολο ή δύσκολο κι αν είναι, αν δεν το κάνει με αγάπη και μεράκι είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Σίγουρα, είναι ακόμα πιο απαιτητικό για έναν καλλιτέχνη να ζει από την τέχνη του πλέον στη χώρα μας, αλλά θέλω να πιστεύω πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.

Ποιοι άνθρωποι και ποιες καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν τη δουλειά σου; Η δουλειά μου επηρεάζεται συνειδητά ή ασυνείδητα από το οτιδήποτε. Μπορεί να είναι πχ τα χρώματα σε μια διαφήμιση ενός περιοδικού, να μου αρέσει ο συνδυασμός τους και να τον κάνω μετέπειτα σε ένα έργο ή μια μουτζούρα του μικρού μου ξαδέρφου σε μια χαρτοπετσέτα να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον και να προσπαθήσω να μεταφέρω αυτήν την παιδική  χειρονομία. Μπορεί ακόμη να μου κολλήσει μια λέξη στο μυαλό ή  ένας στίχος από ένα τραγούδι κι έτσι απλά να θελήσω να το εντάξω στο έργο. Κάθε τι που διεγείρει τις αισθήσεις μπορεί να γίνει επιρροή.

Ποιους καλλιτέχνες θαυμάζεις και θα ήθελες να συνεργαστείς μαζί τους στο μέλλον; Θαυμάζω πολύ τον Γιώργο Λαζόγκα και θα ήταν μεγάλη μου τιμή κάποια μέρα να εκθέσουμε τα έργα μας δίπλα δίπλα. Κάτι τέτοιο θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον επίσης διότι το έργο του έχει επηρεάσει πολύ το δικό μου, όπως και υπάρχουν πολλές ομοιότητες στη χρήση των υλικών. Επίσης μου αρέσει πολύ ο Μανώλης Χάρος και ο Γιάννης Βαρέλας.

Τι ρόλο έχουν οι τέχνες στην καθημερινότητα σου, εκτός ατελιέ; Τις ώρες που δε βρίσκομαι στη Σχολή και δε δημιουργώ επιλέγω να μην πιάνω ούτε μολύβι. Αυτό με βοηθάει να αδειάζει το μυαλό μου και να μπορώ να έχω την επόμενη μέρα πιο καθαρό βλέμμα, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία κατασκευής του έργου μου. «Αδειάζει το μυαλό» βέβαια είναι τρόπος του λέγειν, γιατί στο πίσω μέρος του βρίσκεται πάντα το υπό κατασκευήν έργο.

Χρησιμοποιείς τα social media για να προωθήσεις τη δουλειά σου; Στις μέρες μας υπάρχουν καλλιτέχνες που γίνονται γνωστοί χάριν των social media. Τίποτα όμως δε συγκρίνεται με το να δεις το έργο από κοντά. Άλλη η αίσθηση του να το βλέπεις μέσα από μία οθόνη. Ανεβάζω στο Instagram και στο Facebook τα έργα μου κατά καιρούς, αλλά προτιμώ ο κόσμος να έρθει να τα δει από κοντά. Προτείνω λοιπόν σε όλους να έρθουν από την έκθεση και μετά καλοδεχούμενοκαι το follow.

imaget.jpg

Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σου στόχοι όσο αναφορά τις σπουδές σου και την εξέλιξη την δουλειας σου; Προέχει η πτυχιακή μου εργασία και να τελειώσω τη Σχολή με άριστα. Από εκεί και πέρα στρατός, μεταπτυχιακό καλώς εχόντων των πραγμάτων και βλέπουμε. Step by step. Όσο εξελίσσεται κανείς σε προσωπικό επίπεδο, τόσο εξελίσσεται και η δουλειά του...

Η Τέχνη περιγράφεται σε μια πρόταση; «Οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει έργο τέχνης αλλά δεν μπορεί να είναι τέχνη το οτιδήποτε». Είναι μια πρόταση με νόημα που σίγουρα χρειάζεσαι παιδεία για να την κατανοήσεις, ακόμη και αν η φύση σου είναι ιδιαιτέρως «καλλιτεχνική».

Info: Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair, Διάρκεια: έως 24/11 στα περίπτερα 8, 9 & 10 της ΔΕΘ–HELEXPO. Ώρες: Παρασκευή: 09:30-21:00, Σάββατο: 11:00-21:00