fbpixel

Search icon
Search
Συμφιλιωθείτε με τη συναισθηματική σας πείνα και νικήστε την τώρα που #menoume spiti
HEALTH

Συμφιλιωθείτε με τη συναισθηματική σας πείνα και νικήστε την τώρα που #menoume spiti

Διατηρήστε τη φόρμα σας χωρίς να υποκύπτετε σε άσκοπους πειρασμούς


Είναι αλήθεια πως τώρα -πιο πολύ από ποτέ- έχουμε ανάγκη όχι μόνο μια ισορροπημένη ψυχική υγεία, αλλά και σωματική. Ο συνδυασμός του άγχους με το γεγονός ότι παραμένουμε στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να μας κάνει πιο ευάλωτους σε ό,τι αφορά τις συναισθηματικές μας ανάγκες, που μια από αυτές πολλές φορές καταλήγει να είναι και η πείνα. Η κατάσταση, στην οποία έχουμε μπει απαιτεί την προσοχή μας γεγονός που μας βάζει στη διαδικασία διαφόρων σκέψεων που δημιουργούν στρες και μας παρακινούν να ανοίξουμε το ψυγείο περισσότερες φορές, βρίσκοντας εκεί καταφύγιο. Μια τέτοια κίνηση ορίζεται ως το γνωστό φαινόμενο της συναισθηματικής πείνας, όπου η τροφή χρησιμοποιείται ως εκτόνωση συναισθημάτων.  

Ωστόσο, η συγκεκριμένη αντιμετώπιση έχει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, αφού δε λύνει δια παντός το ψυχολογικό μας αδιέξοδο, απλώς το μετριάζει. Εμείς λοιπόν, βρήκαμε τους τρόπους, με τους οποίους θα καταπολεμήσετε αυτή την ανάγκη σας τώρα που #menoumespiti και θα καταφέρετε να βγείτε νικητές από όλη αυτή τη δυστοπική κατάσταση.  

1ο Βήμα 

synaisohmatikhs-peinas.jpg

Αρχικά, είναι σημαντικό να κατανοήσετε διεξοδικά τις διαφορές ανάμεσα στην πραγματική και στη συναισθηματική πείνα, ώστε να διακρίνετε πότε αισθάνεστε την καθεμία.

Πραγματική Πείνα

  • Αυξάνεται σταδιακά
  • Δε σας βιάζει
  • Ξεκινάει να σας απασχολεί αφού έχουν περάσει αρκετές ώρες μετά από ένα γεύμα
  • Δεν αφορά ένα συγκεκριμένο τρόφιμο (δεν είναι μια λιγούρα)
  • Διακόπτεται όταν χορταίνετε και προσφέρει το αίσθημα ικανοποίησης

Συναισθηματική πείνα

  • Εμφανίζεται ξαφνικά
  • Παρουσιάζεται ως επιτακτική ανάγκη
  • Δε σχετίζεται με το πόση ώρα πέρασε από το τελευταίο γεύμα
  • Εστιάζεται σε συγκεκριμένα τρόφιμα (όπως τα γλυκά & snacks)
  • Υπάρχει ακόμη και αν έχετε χορτάσει
  • Νιώθετε ενοχές όταν ενδίδετε σε αυτήν

    2ο Βήμα 

    synaisohmatikhs-peinas-lbryT.jpg

    Αντιληφθείτε τι στην ουσία είναι η λεγόμενη συναισθηματική πείνα, ώστε να μπορέσετε να την αντιμετωπίσετε πιο εύκολα. 

    Δώστε στον εαυτό σας τον χρόνο (τώρα που τον έχετε) να κατανοήσει για ποιον λόγο πεινάει. Όταν αισθάνεστε έτοιμοι να καταναλώσετε το επόμενο γεύμα σας, σκεφτείτε αν όντως το έχετε ανάγκη ή αν απλώς αυτό αποτελεί μια επιθυμία σας που βασίζεται σε κάποια συναισθηματική εξάρτηση από τις τροφές. Το να καταγράφετε τα γεύματα της ημέρας σας και να παρακολουθείτε πότε αυξάνεται η πείνα σας μπορεί να βοηθήσει. Συνήθως, κατά τις βραδινές ώρες έχουμε την τάση να τσιμπολογάμε περισσότερο, ως μια κίνηση συνήθειας, κατά τη διάρκεια παρακολούθησης μιας ταινίας ή της αγαπημένης μας σειράς στον καναπέ. Αν δε θέλετε να υποκύψετε στις λιγούρες σας πρέπει πρώτα να μάθετε να τις διακρίνετε.

    3ο Βήμα 

    synaisohmatikhs-peinas-wpWc0.jpg

    Βρείτε αποτελεσματικές λύσεις και τα δικά σας προσωπικά αδιέξοδα όταν αισθάνεστε ότι δε μπορείτε να αντισταθείτε στο επόμενο γεύμα.

    Ασχοληθείτε με κάτι άλλο 

    Τη στιγμή που αισθάνεστε ότι σας κατακλύζει το μυαλό το συναίσθημα της πείνας αποφασίστε να απασχοληθείτε με κάποιο άλλο ενδιαφέρον, ώστε να ξεχαστείτε. Για παράδειγμα, μπορείτε να γράψετε εκείνο το ημερολόγιο που επιθυμούσατε, κάτι που θα σας κρατήσει απασχολημένους για πολλή ώρα. Επίσης, εάν έχετε κατοικίδιο, μπορείτε να ασχοληθείτε με αυτό, που θα σας βοηθήσει να αυξήσετε και τη συναισθηματική ευεξία. Τακτοποιήστε τη ντουλάπα σας και γιατί όχι αντί να φορτώσετε τον οργανισμό σας με extra θερμίδες, προσπαθήστε να ακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα διαδικτυακής γυμναστικής ή και yoga. 

    Μειώστε το στρες και ό,τι σας το προκαλεί 

    Απομακρυνθείτε από οποιαδήποτε κατάσταση σας δημιουργεί άγχος, προσπαθήστε να ηρεμήσετε και να διατηρείτε ακέραια τη συναισθηματική σας ευεξία. Σημειώστε ακόμη, τα πράγματα που σας αγχώνουν και φροντίστε να τα αποφεύγετε. Μερικά από αυτά μπορεί ακόμη να μην τα έχετε συνειδητοποιήσει, όπως είναι οι συνεχόμενες αρνητικές ειδήσεις ή η υπερβολική απασχόλησή σας στα social media. 

    Δοκιμάστε τη γυμναστική 

    Η άσκηση θα σας βοηθήσει να παραμείνετε σε φόρμα, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει αγχολυτικά. Θα σας εκτονώσει και θα καταφέρει να ηρεμήσει το πνεύμα και το σώμα σας. Μέσα από μικρές ασκήσεις, ακόμη και αερόβια, pilates ή yoga θα καταφέρετε να διατηρήσετε το well being σας. 

    Ακούστε μουσική 

    Είναι γνωστό ότι η μουσική βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους. Βάλτε την αγαπημένη σας playlist και χαλαρώστε στον καναπέ σας, απολαμβάνοντας πραγματικές στιγμές ηρεμίας. Από την άλλη, αν θέλετε να κάνετε κάτι ξεχωριστό και παράλληλα να εκτονωθείτε, πατήστε play στα αγαπημένα σας χορευτικά κομμάτια, φτιάξτε το cocktail σας και χαρίστε στον εαυτό σας την απόλυτη βραδιά party. Στην τελική, dance the night away... 

    Πάρτε βαθιές ανάσες

    Έχει αποδειχθεί ότι μια βαθιά αναπνοή μειώνει την αρτηριακή πίεση και αναδεικνύει τη συναισθηματική ευεξία. Προσπαθήστε να παίρνετε βαθιές ανάσες, κάθε φορά που αισθάνεστε ότι σας καταβάλλει το άγχος και η πρόθεση του να τσιμπολογήσετε κάτι... Και ξεχαστείτε!