Η αλήθεια είναι πως το πασχαλινό γεύμα της Κυριακής ξεχειλίζει από παραδοσιακές συνταγές, οι οποίες είναι όλες τους τόσο νόστιμες όσο και οι θερμίδες τους. Συνήθως, στο menu από αλμυρά κυριαρχούν το ψητό αρνάκι, το κοκορέτσι και οι παραδοσιακές πίτες της γιαγιάς. Ενώ, από γλυκά εξουσιάζουν τα τσουρέκια και τα πασχαλινά κουλουράκια, αν και οι περισσότεροι δεν τα υπολογίζουν τόσο στο τέλος του φαγητού. Γι’ αυτό αξίζει να δοκιμάσετε να φτιάξετε ένα διαφορετικό και ταυτόχρονα ελαφρύ επιδόρπιο -κατά προτίμηση σιροπιαστό– για να ολοκληρωθεί γλυκά αυτή η όμορφη μέρα.
Παρακάτω θα βρείτε 5 αγαπημένες μας συνταγές, που μπορεί να κλέψουν την παράσταση!
Πορτοκαλόπιτα
Υλικά
Για το σιρόπι
- 450 γρ. ζάχαρη
- 300 γρ. νερό
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια (ακέρωτα)
- χυμός από ½ λεμόνι
- 1 ξυλαράκι κανέλας
Για την πίτα
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 100 γρ. ζάχαρη
- 130 γρ. σπορέλαιο
- 4 αυγά
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- Βούτυρο και αλεύρι για το ταψί
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα υλικά όλα μαζί για 3 λεπτά –από όταν αρχίσει ο βρασμός – και αποσύρουμε. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.
Για την πίτα
Αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C. Μετά, παίρνουμε ένα-ένα φύλλο, το τσαλακώνουμε όπως θα κάναμε με ένα φύλλο χαρτιού και το βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου –όχι πολύ σφιχτά τσαλακωμένο. Συνεχίζουμε βάζοντας δίπλα του άλλα δύο-τρία φύλλα. Τα υπόλοιπα τα βάζουμε σε άλλα ταψιά, για να μη τα στριμώχνουμε. Έπειτα, βάζουμε τα ταψιά στο φούρνο διαδοχικά και ψήνουμε τα φύλλα για 10 λεπτά. Αφού το ολοκληρώσουμε αφήνουμε τα φύλλα να κρυώσουν. Στην συνέχεια, προθερμαίνουμε ξανά το φούρνο, αυτή τη φορά στους 180C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 24 εκατοστών. Επιπλέον, ρίχνουμε σε ένα μπολ τη ζάχαρη, το σπορέλαιο, τα αβγά, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα και ανακατεύουμε. Σπάμε τα φύλλα σε μεγάλα κομμάτια και τα ανακατεύουμε μέσα στο μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά. Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Τέλος, αφήνουμε σε ένα μέρος για αρκετές ώρες, μέχρι να κρυώσει η πορτοκαλόπιτα και να απορροφηθεί το σιρόπι.
Τιραμισού
Υλικά
- 1 πακέτο σαβαγιάρ έτοιμα
- 250 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 1 φλιτζάνι εσπρέσο δυνατός, μονός ή 2 κ.σ. στιγμιαίος καφές σε σκόνη
- 70 γρ. κονιάκ
- 500 γρ. μασκαρπόνε
- 150 γρ. άχνη ζάχαρη
- 50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 4 τεμ. αυγά, τους κρόκους
- 4 τεμ αυγά, τα ασπράδια
- Κακάο για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Για αρχή, χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα, σε χαμηλή ταχύτητα, τα ασπράδια με την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να γίνει μια σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα – θα πάρει περίπου 20 λεπτά. Έπειτα, σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το μασκαρπόνε μαζί με την άχνη ζάχαρη με μια κουτάλα μέχρι να γίνει ένα μαλακό μείγμα, σαν κρέμα. Παράλληλα, προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε καλά ώστε να ενσωματωθούν στο μείγμα. Μετά, ενσωματώνουμε τη μαρέγκα σε δύο δόσεις ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, για να μη χάσει τον όγκο της. Όταν το ολοκληρώσουμε παίρνουμε μια κατσαρόλα και βράζουμε το γάλα και μόλις αρχίσει να φουσκώνει το αποσύρουμε και προσθέτουμε τον καφέ – εσπρέσο ή σκόνη – και το κονιάκ. Βουτάμε ένα-ένα τα σαβαγιάρ στο ζεστό γάλα γυρνώντας τα και από τις δύο πλευρές. Δεν τα αφήνουμε να μουλιάσουν πολύ γιατί θα διαλυθούν. Τα στρώνουμε το ένα δίπλα στο άλλο μέσα σε ένα μικρό πυρέξ ή ταψάκι χωρίς να αφήνουμε κενά, μέχρι να καλυφθεί εντελώς ο πάτος. Αν χρειαστεί σπάμε μερικά για να καλυφθούν τυχόν κενά. Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Στη συνέχεια βουτάμε τα υπόλοιπα σαβαγιάρ στο γάλα και τα στρώνουμε από πάνω. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες, μέχρι να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί η κρέμα, ώστε να μπορούμε να κόψουμε και να σερβίρουμε σε κομμάτια. Ακόμα καλύτερα είναι αφήσουμε το τιραμισού ένα βράδυ, γιατί είναι πιο νόστιμο την επόμενη μέρα. Μην ξεχάσετε, πως πριν τα σερβίρουμε πασπαλίζουμε κάθε κομμάτι με κακάο.
Σοκολατόπιτα
Υλικά
- 280 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 450 γρ. κουβερτούρα
- 80 γρ. ζάχαρη
- 6 τεμ αυγά
Εκτέλεση
Τεμαχίζουμε σε μικρά κομμάτια τη σοκολάτα και το βούτυρο και τα βάζουμε μαζί σε ένα μπολ. Αν έχουμε φούρνο μικροκυμάτων, τα λιώνουμε εκεί, στα 600 W. Αρχικά ρυθμίζουμε το χρόνο σε 2-3 λεπτά, βγάζουμε για να ανακατέψουμε και συνεχίζουμε ακόμα λίγο, μέχρι να λιώσουν καλά και να έχουμε ένα λείο μείγμα. Καλό είναι να διακόπτουμε ενδιαμέσως για να ανακατεύουμε. Έτσι, θα βεβαιωθούμε ότι δεν θα καούν. Αν δεν έχουμε φούρνο μικροκυμάτων, μπορούμε να τα λιώσουμε εύκολα σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα μεταλλικό μπολ που θα στερεώσουμε πάνω από μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει. Στην συνέχεια, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Σπάμε τα αβγά σε άλλο μεταλλικό μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τοποθετούμε σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε συνεχώς με έναν αβγοδάρτη, έως ότου αφρατέψουν πολύ καλά και ασπρίσουν. Επειδή θα ζεσταίνονται παράλληλα, θα παστεριωθούν και δεν θα υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας. Τα αδειάζουμε στο μείγμα της σοκολάτας και ανακατεύουμε πολύ καλά. Έπειτα, μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα διαμέτρου 20 εκατοστών, την οποία έχουμε καλύψει στο κάτω μέρος με αντικολλητικό χαρτί. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά. Αφήνουμε τη σοκολατόπιτα να κρυώσει, την ξεφορμάρουμε και τη σερβίρουμε.
Μιλφέιγ
Υλικά
- 500 γρ. σφολιάτα καλής ποιότητας
- 700 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος
- 160 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 80 γρ. κορν φλάουρ
- 2 τεμ. αυγά
- 6 τεμ. κρόκοι αυγών
- 1 κλωναράκι βανίλιας
- Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ, προσθέτοντας έπειτα τα αυγά και τους κρόκους. Λίγο πριν βράσει το γάλα, αδειάζουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε αυτό το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα, την οποία έχουμε επαναφέρει στη φωτιά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τον αυγοδάρτη μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει, οπότε την κατεβάζουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε σ’ ένα καθαρό σκεύος. Προτιμάμε ένα φαρδύ και επίπεδο σκεύος π.χ. ένα πυρέξ ή ταψάκι, ώστε να απλωθεί η κρέμα. Έτσι θα κρυώσει πιο γρήγορα. Μετά, καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη, που να εφάπτεται στην επιφάνειά της, ώστε να μη σχηματιστεί κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Στην συνέχεια, απλώνουμε τη σφολιάτα στη λαμαρίνα του φούρνου και τρυπάμε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι πολλές φορές. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC για τουλάχιστον 1 ώρα. Στη μισή ώρα αναποδογυρίζουμε το φύλλο της σφολιάτας, το πιέζουμε με μια πετσέτα να φύγει ο αέρας και ξαναψήνουμε για άλλη μισή ώρα. Έτσι η σφολιάτα γίνεται τραγανή και εύθρυπτη. Αφήνουμε να κρυώσει. Επιπλέον, βγάζουμε την κρέμα από το ψυγείο, αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και τη μαλακώνουμε χτυπώντας τη στο μίξερ ή με τον αυγοδάρτη, μέχρι να γίνει λεία και απαλή. Επίσης, κόβουμε τη σφολιάτα σε 3 ίσα μέρη. Απλώνουμε στο ένα κομμάτι τη μισή από την κρέμα βανίλια και την καλύπτουμε με άλλο ένα κομμάτι σφολιάτας. Συνεχίζουμε με κρέμα και σκεπάζουμε με το τελευταίο κομμάτι σφολιάτας. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.
Γαλακτομπούρεκο με σιμιγδάλι
Υλικά
Για την κρέμα
- 1 κιλό γάλα φρέσκο, πλήρες
- 250 γρ. ζάχαρη
- 1 τεμ. πορτοκάλι (ξύσμα), ακέρωτο
- 120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 4 τεμ. αυγά
Για το φύλλο
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 250 γρ. βούτυρο
Για το σιρόπι
- 700 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. νερό
- 100 γρ. γλυκόζη
- 1 τεμ. πορτοκάλι σε φλούδες
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο, παραλληλόγραμμο ταψί διαστάσεων περίπου 25 x 38 εκατοστών στρώνουμε τα μισά φύλλα. Κάθε φύλλο που βάζουμε το αφήνουμε να εξέχει από διαφορετική πλευρά του ταψιού και το βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο. Ετοιμάζουμε το σιρόπι και την κρέμα, αλλά στο μεταξύ σκεπάζουμε τα αχρησιμοποίητα φύλλα με μια πετσέτα, για να μην ξεραθούν.
Για το σιρόπι
Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 4 λεπτά, μετρώντας το χρόνο από όταν αρχίσει ο βρασμός. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για την κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Στο μεταξύ ανακατεύουμε σε ένα μπολ με τον αυγοδάρτη την υπόλοιπη ζάχαρη με το σιμιγδάλι και τα αβγά. Λίγο πριν πάρει βράση το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αβγών και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και την επαναφέρουμε στη φωτιά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η κρέμα και ν' αρχίσει να κοχλάζει. Τότε την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αδειάζουμε αμέσως στο ταψί, πάνω από τα φύλλα. Την απλώνουμε καλά με μια σπάτουλα και διπλώνουμε τις άκρες των φύλλων πάνω από την κρέμα. Στην συνέχεια, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στις διαστάσεις του ταψιού, ώστε να μην εξέχουν από αυτό, και τα στρώνουμε από πάνω, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Χαράσσουμε ελαφρώς το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια, δηλαδή το μαχαίρι να μην φτάνει μέχρι κάτω. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για τουλάχιστον μία ώρα, έως ότου ροδίσουν τα φύλλα. Τέλος, βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο-λίγο με μια κουτάλα. Το χρησιμοποιούμε όλο. Αφήνουμε το γλυκό κατά μέρος, να απορροφηθεί κάπως το σιρόπι πριν σερβίρουμε.