Την περασμένη Κυριακή, ένα από τα πιο περιζήτητα και όμορφα μοντέλα αυτή τη στιγμή στον χώρο της μόδας, η ακριβοπληρωμένη (σύμφωνα με τη Forbes) Gigi Hadid αποφάσισε να λύσει τη σιωπή της βάζοντας τους επικριτές της επιτέλους στη θέση τους. Θα έλεγε κανείς ότι μια κοπέλα που έχει περπατήσει και ποζάρει για τους διασημότερους οίκους μόδας του κόσμου –όπως Max Mara, Fendi και Chanel- δε θα έπρεπε καν να ασχοληθεί με τους λεγόμενους body shamers (αυτούς δηλαδή που κατακρίνουν δημόσια το σωματότυπο και τα κιλά ανδρών και γυναικών), των οποίων έπεσε «θύμα» πρόσφατα.
Το 2018 που βλέπουμε τη μόδα να αλλάζει προς το καλύτερο και υπάρχει μεγαλύτερη αποδοχή στις πλούσιες καμπύλες και κατακρίνεται δημόσια η ανορεξία, είναι ανήκουστο να ασχολούμαστε ακόμα με το ιντερνετικό bullying, το οποίο έχει μόνο σκοπό να μειώνει την αξία ενός ανθρώπου και να τον κάνει να αισθάνεται άσχημα για την επιτυχία του, χωρίς να βοηθά κανέναν στην πραγματικότητα. Μάλιστα, κοιτάζοντας τη Gigi, απορώ για το πώς θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί να πει οτιδήποτε αρνητικό για το υπέροχο και καλλίγραμμο κορμί της, που φαίνεται απόλυτα υγιές, αν και πολλοί την κατηγόρησαν ότι από την αρχή της καριέρας έχει χάσει πολλά κιλά. Κάποιος θα μπορούσε να συμφωνήσει μαζί τους, ειδικά όταν πολύ επικίνδυνα trends-φαινόμενα, όπως το thigh gap (που θέλει τα πόδια να είναι τόσο αδύνατα που να μην ακουμπούν μεταξύ τους) και το rib cage (δηλαδή τα πολύ αδύνατα σώματα, τα πλευρά των οποίων δημιουργούν την εντύπωση ενός «κελιού») οδηγούν πολλά κορίτσια στην πείνα –ή τουλάχιστον στο να μην ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, πράγμα έτσι κι αλλιώς επικίνδυνο για τον οργανισμό τους.
Ωστόσο, είναι το body-shaming η πραγματική λύση σε αυτό; Ασφαλώς και όχι.
Χωρίς να περιμένει να μιλήσει άλλος για την ίδια και με το δυναμισμό που τη χαρακτηρίζει –αν την έχετε δει να περπατά στην πασαρέλα, τότε καταλαβαίνετε, τι εννοώ- η Gigi Hadid πήρε την κατάσταση στα χέρια της και ξεκαθάρισε τα πράγματα. Όχι με σκοπό να δικαιολογήσει την υποτιθέμενη πολύ αδύνατη φιγούρα που της καταλογίζουν, αλλά για να τους δώσει να καταλάβουν ότι πίσω από το βάρος πολύ συχνά υπάρχει και ένα ψυχοσωματικό ή οργανικό πρόβλημα υγείας, που πρέπει να λυθεί ή να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Περιττά αρνητικά σχόλια, με σκοπό τα «μπράβο» και τα “likes” είναι ανούσια.
«Όλοι όσοι ήσασταν σίγουροι ότι ξέρατε γιατί έχει αλλάξει τόσο το σώμα μου τα τελευταία χρόνια, ίσως δεν γνωρίζατε, πως όταν ξεκίνησα στα 17 δεν είχα διαγνωσθεί ακόμα με τη νόσο Χασιμότο. Όλοι εσείς που με κατηγορούσατε πως ήμουν πολύ εύσωμη για τη βιομηχανία, αυτό που βλέπατε ήταν η φλεγμονή και η κατακράτηση υγρών» έγραψε το ξανθό μοντέλο στον προσωπικό λογαριασμό της στο twitter. Η νόσος Χασιμότο είναι μια αυτοάνοση πάθηση που στοχεύει στον θυροειδή. Καθώς ο θυροειδής αδένας είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ορμονών που συντονίζουν πολλές από τις λειτουργίες του σώματος, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας.
«Τα τελευταία χρόνια έχω κάνει σωστή θεραπεία για να αντιμετωπίσω τα συμπτώματα, την ακραία κόπωση, τα θέματα μεταβολισμού, την ικανότητα του σώματος να διατηρεί τη θερμοκρασία κλπ. Συμμετείχα, επίσης, σε μία ολιστική ιατρική δοκιμή που βοήθησε, ώστε να ρυθμιστούν τα επίπεδα του θυρεοειδούς μου. Παρά το γεγονός ότι το άγχος και τα πολλά ταξίδια μπορούν να επηρεάσουν το σώμα μου, εξακολουθώ να τρώω το ίδιο όσο και παλιά, απλά ο οργανισμός μου τώρα το διαχειρίζεται διαφορετικά και λειτουργεί καλύτερα. Δεν θα εξηγήσω περαιτέρω, πώς δείχνει το σώμα μου, όπως δεν θα πρέπει να κάνει και ο καθένας που έχει έναν τύπο σώματος που δεν ταιριάζει με την προσδοκία σας περί ομορφιάς. Παρακαλώ τους χρήστες των social media και τους ανθρώπους γενικότερα να μάθουν να έχουν περισσότερη ενσυναίσθηση για τους άλλους και να ξέρουν, ότι ποτέ δεν γνωρίζουν πραγματικά όλη την ιστορία. Χρησιμοποιήστε την ενέργειά σας για να βοηθήσετε αυτούς που αγαπάτε, από το να είστε μόνο σκληροί με τους υπόλοιπους».
Διαβάζοντας τις δηλώσεις αυτές, φαντάζομαι τη Hadid να τις γράφει οργισμένη και απνευστί, σαν να βγαίνουν από μέσα της, και δε μπορώ παρά να την υποστηρίξω. Όπως, άλλωστε, θα έκανε και οποιοδήποτε κορίτσι που αναγκάζεται να δικαιολογήσει το βάρος του δημόσια. Πιο πολύ όμως, της δίνω τα συγχαρητήριά μου, γιατί μέσα από αυτά τα λόγια οδήγησε πολλούς νέους που την ακολουθούν, να ψάξουν πιο πολλές πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα μιας σχετικά άγνωστης -για ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων- ασθένειας, η οποία κρύβει περισσότερα απ' όσα δείχνει.
Το celebrity effect είναι, άλλωστε, ένα από τα πιο καλοδεχούμενα φαινόμενα της γενιάς μας. Τι σημαίνει αυτό; Όταν αστέρες του διεθνούς στερεώματος μιλούν ανοιχτά για το πρόβλημά τους, επηρεάζει την κοινή γνώμη με θετικό τρόπο. Για παράδειγμα, όταν το 2015 o Charlie Sheen δήλωσε ανοιχτά, ότι είναι φορέας του AIDS, μελέτη του San Diego State University's School of Public Health έδειξε ότι τις επόμενες μέρες η αναζήτηση στο Google που αφορούσε τον ιό του HIV, τα συμπτώματα και τις εξετάσεις, τα μέτρα αντισύλληψης και τη χρήση προφυλακτικού, αυξήθηκε. Το ίδιο συνέβη και μερικά χρόνια πριν, με την Angelia Jolie και τη διπλή μαστεκτομή στην οποία υποβλήθηκε. Όταν η ηθοποιός γνωστοποίησε την περιπέτειά της, αυξήθηκαν κατά κόρον οι επεμβάσεις και οι εξετάσεις που αφορούσαν τον καρκίνο στο στήθος και τις ωοθήκες, καθώς περισσότερες γυναίκες έσπευσαν σε ειδικούς.
Τέλος, πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Μαρία Μενούνος, η διάσημη Ελληνοαμερικανίδα τηλεπαρουσιάστρια, η οποία δε δίστασε να «ανεβάσει» στο Instagram φωτογραφίες από την επέμβαση αφαίρεσης όγκου στον εγκέφαλο, στην οποία υποβλήθηκε πριν λίγο καιρό, με σκοπό να τονίσει τη σημασία της πρόληψης. Έτσι, λοιπόν, την επόμενη φορά που θέλετε να εκφράσετε την υποστήριξή σας κατά της ανορεξίας ή οποιαδήποτε άλλης σύγχρονης μάστιγας, πιάστε το κάθε «θύμα» της ξεχωριστά και –χωρίς πολλές φανφάρες- βοηθήστε τον ουσιαστικά να την ξεπεράσει. Αυτή είναι η μόνη λύση και σίγουρα δεν είναι εύκολη. Θέλει αγώνα.