fbpixel

Search icon
Search
Στο σπίτι της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες ξαναζεί κανείς τις ώρες της Eλληνικής Eπανάστασης
DESIGN

Στο σπίτι της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες ξαναζεί κανείς τις ώρες της Eλληνικής Eπανάστασης

Περιηγηθείτε στους χώρους του και γνωρίστε την ιστορία μιας από τις σημαντικότερες φιγούρες του '21


Γιορτάζοντας μια από τις πιο σημαντικές επετείους των τελευταίων χρόνων, τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση μάς βρίσκουν έτοιμους να ανακαλύψουμε ξανά την ιστορία μας, να την προσεγγίσουμε ίσως μέσα από μια άλλη ματιά, να την κάνουμε κτήμα μας και φυσικά να την διαφυλάξουμε ώστε να την περάσουμε ακέραια στις επόμενες γενιές.  

Μια από τις σημαντικές φιγούρες του '21, και μια από τις ελάχιστες γυναίκες που δόθηκαν ολοκληρωτικά στον αγώνα για Ελευθερία και Ανεξαρτησία, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα μάς γοητεύει μέχρι και σήμερα για την προσωπικότητα και την αρχοντιά της. 

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω -καθώς η μέρα το επιβάλλει- μπαίνουμε στο τριακοσίων ετών αρχοντικό της στις Σπέτσες, όπου μάς δημιουργούνται συναισθήματα αναβίωσης της Επανάστασης, με πρωταγωνίστρια την ηρωίδα, την καπετάνισσα που δεν φοβήθηκε στιγμή να ριχτεί στη μάχη. 

Γνωρίζοντας την Ιστορία της 

bouboulina-b3ZUE.JPG

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα είχε καταγωγή από την 'Υδρα, ενώ γεννήθηκε μέσα στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης στις 11 Μαΐου 1771, ενώ λίγο αργότερα μετακόμισε στις Σπέτσες, όταν η μητέρα της παντρεύτηκε τον Δημήτριο Λαζάρου Ορλώφ. Μάλιστα, από την ένωση αυτή η Μπουμπουλίνα απέκτησε οκτώ ετεροθαλή αδέρφια.

Παντρεύτηκε δυο φορές, την πρώτη στην ηλικία των 17 ετών με τον Σπετσιώτη Δημήτριο Γιάννουζα και τη δεύτερη στα 30 χρόνια της με τον Σπετσιώτη πλοιοκτήτη και πλοίαρχο, Δημήτριο Μπούμπουλη. Μπορεί και οι δύο να σκοτώθηκαν από Αλγερινούς πειρατές, ωστόσο της άφησαν μια τεράστια περιουσία, την οποία και χρησιμοποίησε προκειμένου να αγοράσει καράβια κι εξοπλισμό για την Ελληνική Επανάσταση. Ούσα χήρα με έξι παιδιά, κατάφερε γρήγορα να αυξήσει την περιουσία της με σωστή διαχείριση και εμπορικές δραστηριότητες. Έγινε συνέταιρος σε αρκετά πλοία, ενώ αργότερα κατασκεύασε τρία δικά της, το ένα από τα οποία με το όνομα Αγαμέμνων πήρε μέρος στον Αγώνα του 1821.

Η Μπουμπουλίνα, έχοντας γίνει ήδη μέλος της Φιλικής Εταιρείας στην Κωνσταντινούπολη, που προετοίμαζε την ελληνική επανάσταση, και ούσα η μόνη γυναίκα που μυήθηκε σε αυτή, -στον κατώτερο βαθμό μύησης αφού οι γυναίκες δεν γίνονταν δεκτές- καθώς γυρνούσε στις Σπέτσες, αγόραζε μυστικά όπλα και πολεμοφόδια από τα ξένα λιμάνια, τα οποία μετά έκρυψε στο σπίτι της. 

Η προσφορά της στην Επανάσταση ήταν μεγάλη. Έδωσε όλη της την περιουσία, συντήρησε και εξόπλισε τον ελληνικό στόλο, καθώς ήταν και πλοίαρχος στον Αγαμέμνονα.

Το Αρχοντικό

bouboulina-museum-2-uXtJx.jpg

Το Αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, χτισμένο τον 17ο αιώνα, με μοναδικό σκαλιστό ταβάνι αποτελείται από το ισόγειο και δύο ορόφους. Το Μουσείο στεγάζεται στον πρώτο όροφο, που αποτελείται από τέσσερα μεγάλα  δωμάτια, τη Μεγάλη Σάλα, το Δωμάτιο Υποδοχής, τη Τραπεζαρία και το  Δωμάτιο με Τζάκι. Σε όλα τα δωμάτια του μουσείου-σπιτιού εκτίθενται  παλαιά έπιπλα, βιβλία, όπλα, προσωπικά αντικείμενα και επίσημα έγγραφα και επιστολές της ηρωίδας.

Στη Μεγάλη Σάλα με το πανέμορφο ξυλόγλυπτο ταβάνι Φλωρεντιανής τεχνοτροπίας και την ιταλική-γαλλική του 18ου και 19ου αιώνα επίπλωση, υπάρχει συλλογή όπλων της εποχής του 1821 και μεταξύ αυτών και η πιστόλα της Μπουμπουλίνας. Αυτό είναι και το πιο εντυπωσιακό δωμάτιο του αρχοντικού, όπου λάμβαναν χώρα τα διάφορα πολεμικά συμβούλια, μεταξύ Μπουμπουλίνας και των άλλων καπεταναίων του νησιού. Αναμφισβήτητα, μέσα σ' αυτό το χώρο, ελήφθησαν αποφάσεις μεγάλης ιστορικής σημασίας. Επίσης, στο δωμάτιο υπάρχει το χρηματοκιβώτιο του πλοίου Αγαμέμνονα, με τα τρία κλειδιά και τις οχτώ κλειδωνιές, πορτρέτα της ηρωίδας και των απογόνων της, μαζί με τη γνωστή ελαιογραφία που απεικονίζει την ηρωίδα να επιτίθεται στα κάστρα του Ναυπλίου. Στο Δωμάτιο Υποδοχής δεσπόζει ο μεγάλος πίνακας-αντίγραφο του γνωστού έργου του Peter Von Hess που απεικονίζει τη Μπουμπουλίνα να διατάσσει τον κανονιοβολισμό του Ναυπλίου.

Επίσης, άλλες απεικονίσεις της Μπουμπουλίνας, επιστολές της Επανάστασης ως και δύο δικές της υπογεγραμμένες από την ίδια. Σε περίοπτη θέση βρίσκεται αφρικάνικο ξίφος, δώρο του Τσάρου Αλέξανδρου Α'. Στη βιβλιοθήκη, μεταξύ σπανίων βιβλίων, η χρυσοκέντητη μαντίλα της καπετάνισσας. Επίσης, ένα μενταγιόν της, αναμνηστικά μετάλλια, ωραιότατες πορσελάνες και συλλογή από αρχαίους λύχνους. Ανηρτημένη στον τοίχο βλέπει κανείς η τουρκική άδεια (φιρμάνι του Σουλτάνου) της κατασκευής του πλοίου «Αγαμέμνονα», με το σχέδιο του στην πίσω πλευρά.

mpoumpoulina.jpg

Στην τραπεζαρία δεσπόζει το ξύλινο χειροποίητο μοντέλο του πλοίου «Αγαμέμνονα» και υπάρχουν συλλογές από πορσελάνες, κυρίως αγγλικής και κινεζικής προέλευσης, μεταβυζαντινές εικόνες, με ωραιότερη αυτή του  Αγίου Νικολάου, εικόνα που ανήκε στην ίδια τη Μπουμπουλίνα. Επίσης σπάνια βιβλία, ανοιγμένα σε προθήκες τραβούν το βλέμμα του επισκέπτη.

Στο Δωμάτιο με το Τζάκι, με επίπλωση κυρίως του 19ου αιώνα, υπάρχουν φωτογραφίες των απογόνων της και διάσπαρτα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Ξεχωρίζουν η νυφική βενετσιάνικη κασέλα, ένα γαλλικό επίχρυσο ρολόι με πορσελάνη Sevres, γαλλικές μινιατούρες, κεντήματα, τσεβρέδες, χάρτες, αφιερώματα και ελαιογραφίες εποχής.

spetses-bouboulina1-FFBBY.jpg

Πέρα όμως από την απερίγραπτη ομορφιά του εσωτερικού χώρου του αρχοντικού, εντυπωσιάζει και η παραδοσιακή βοτσαλωτή αυλή των 300 τετραγωνικών μέτρων, με ελιές, αρωματικά φυτά και λουλούδια.

Περιηγηθείτε στους χώρους του Μουσείου στη gallery και αφήστε για λίγο το πνεύμα των ημερών να σας κατακλύσει!