fbpixel

Search icon
Search
DESIGN NEWS

Something in the air

ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ

Something in the air

Με μια γοητευτική εμμονή στη γεωμετρία, την εναλλαγή των υλικών και τον λειτουργικό σχεδιασμό της, η υπέροχη κατοικία στα Γλυκά Νερά Αττικής έχει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του αρχιτέκτονα-ιδιοκτήτη της.

Έχει το πλεονέκτημα ν' αναπτύσσεται μόνη, σε δικό της οικόπεδο, με ιδιωτικό κήπο και μια άνετη πισίνα που γίνεται βασικό κέντρο αναφοράς. Ο αρχιτέκτονας Άρης Γιαννόπουλος της Wo Architects πρεσβεύει την αρχιτεκτονική που μοιράζεται τις ίδιες αξίες με την τέχνη ως work of art. Με λιτές γραμμές, υλικά της φύσης, σεβασμό στο περιβάλλον και δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στους χώρους διαβίωσης, η κατοικία έχει διαμορφωθεί σε τρία επίπεδα, όπου κατανέμονται αρμονικά οι διάφοροι χώροι της. Το καθιστικό, η τραπεζαρία, η κουζίνα και η πισίνα στο ισόγειο, το master bedroom και άλλα δύο υπνοδωμάτια με λουτρό στον όροφο και τέλος playroom & βοηθητικοί χώροι στο υπόγειο.

Η αρχιτεκτονική σύνθεση αναπτύσσεται σε σχήμα L με βασικό πυρήνα και σημείο αναφοράς την εσωτερική αυλή με την πισίνα. Όλοι οι χώροι βρίσκονται περιμετρικά αυτής και αποκτούν μια δυναμική σχέση θέασης, φωτεινότητας και αντανάκλασης μέσω του νερού. Κύρια εργαλεία της κεντρικής ιδέας αποτελούν η δημιουργία μιας τρισδιάστατης πτύχωσης από εμφανές σκυρόδεμα στην οροφή κι ενός τοίχου επενδυμένου με φυσική πέτρα.

Η πτύχωση διαχωρίζει κατακόρυφα το ισόγειο, που έχει κοινόχρηστο χαρακτήρα, από τον όροφο, όπου η κυριαρχεί η ιδιωτικότητα. Το ισόγειο, μέσω της εκτεταμένης χρήσης των υαλοστασίων, γίνεται διαυγές και διάφανο, σε κάποια σημεία εκμηδενίζονται τα όρια του «μέσα» και του «έξω» και ενοποιεί οπτικά και λειτουργικά τους εσωτερικούς με τους εξωτερικούς χώρους. Έτσι, η κουζίνα ενοποιείται με τον χώρο του barbeque, ενώ το σαλόνι αποκτά ένα δεύτερο καθιστικό. Αντίθετα, στον όροφο, όπου χωροθετούνται τα υπνοδωμάτια, οι χώροι προστατεύονται στον μέγιστο βαθμό και κατ' επέκταση και η ιδιωτικότητα των χρηστών του.

Ο πέτρινος τοίχος, ο οποίος «ξεκινά» σαν μάντρα στον εξωτερικό χώρο και ολοκληρώνεται στο εσωτερικό του καθιστικού, οριοθετεί τους χώρους του ισογείου, τους «στρέφει» προς την αυλή, προστατεύει από τον Βορρά & δημιουργεί το αίσθημα της έκπληξης, καθώς ο επισκέπτης ανακαλύπτει το εσωτερικό της κατοικίας αφού έχει περπατήσει παράλληλα με αυτόν.

Στο επίπεδο του ορόφου, μια εσοχή στην πτύχωση τονίζει κατακόρυφα τη θέση της κύριας εισόδου της κατοικίας και συγχρόνως, μέσω της μεταλλικής σκάλας, παρέχει σταθερό φωτισμό σε όλους τους εσωτερικούς χώρους της.

Η χρήση στοιβαρών αρχιτεκτονικών υλικών, που χαρακτηρίζουν το εσωτερικό του σπιτιού, όπως εμφανές σκυρόδεμα, πέτρα ή ξύλο, δημιούργησε ένα εντυπωσιακό background ώστε ν' αναδειχθούν έπιπλα με έντονο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα σε σκοτεινά κυρίως χρώματα. Έτσι, αναδεικνύονται ιδανικά οι καρέκλες της Vitra  (2nd FLoor) με τις διαφορετικές βάσεις γύρω από το ολόμαυρο τραπέζι, ενώ μια σειρά από ειδικές custom made κατασκευές δίνουν τη λύση ακόμη και στο θέμα του καθιστικού.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΣTΑΥΡΟΥΛΑ ΚΛΕΙΔΑΡΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΩΑΝΝΑ ΡΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ

 

adv

GLOW LOVES

19-20 Οκτωβρίου: πως να περάσετε 48 ώρες στην Αθήνα
TRAVEL

19-20 Οκτωβρίου: πως να περάσετε 48 ώρες στην Αθήνα