fbpixel

Search icon
Search
#Solidaritywithsanna: Μήπως τελικά η Sanna Marin είναι ένα ακόμη θύμα φυλετικού ρατσισμού;
LIFE & CAREER

#Solidaritywithsanna: Μήπως τελικά η Sanna Marin είναι ένα ακόμη θύμα φυλετικού ρατσισμού;

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας δέχεται τεράστια κριτική κι έχει στο πλευρό της όλες τις γυναίκες!


Είναι δυνατόν μία -γυναίκα- πρωθυπουργός να διασκεδάζει με τους αγαπημένους της ανθρώπους; Είναι δυνατόν να περνάει καλά; Μπορεί να χαμογελάει και να χορεύει; Αυτά είναι μερικά, βασικά, ερωτήματα που απασχολούν πολλούς ανθρώπους -κυρίως άνδρες- όπως φαίνεται τις τελευταίες ημέρες. Ανθρώπους που προφανώς ποτέ δε διασκεδάζουν και που δεν έχουν προσωπική ζωή και που βιάζονται να καταδικάσουν μία γυναίκα, που είναι ηγέτης ενός κράτους, επειδή «τόλμησε» να κάνει αυτό που θα έκανε ο καθένας. Να ζήσει και να απολαύσει τη στιγμή. 

Η Sanna Marin βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο επίκεντρο για τους πιο λάθος λόγους. Άλλοι πολιτικοί κι ηγέτες χωρών έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν εν μέσω κρίσης, να διασκεδάσουν, να χορέψουν και να τραγουδήσουν, αλλά αυτή -μάλλον- όχι. Μήπως το πρόβλημά μας είναι το φύλο τελικά κι όχι το γεγονός ότι πρόκειται για μία πολιτικό; 

Τι συμβαίνει στην Φινλανδία;

Το «μοιραίο» party

Όλα ξεκίνησαν, όταν διέρρευσε στα social media ένα video που δείχνει τη Sanna Marin να διασκεδάζει με φίλους της σε ένα private party. Η γνωστή πολιτικός, που το 2019 έγινε η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο σε ηλικία 34 ετών, δέχθηκε αμέσως πολύ σκληρή κριτική από διαφορετικές πλευρές. Από πολιτικούς της αντιπάλους, από την αντιπολίτευση, από δημοσιογράφους, από απλούς πολίτες που εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς ξεπέρασαν τα όρια. Η αντιπολίτευση έκανε λόγο ακόμη και για χρήση ναρκωτικών κι από την πρώτη στιγμή, η Marin ξεκαθάρισε πως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, γι' αυτό κι έκανε το τεστ με τα αποτελέσματα να τη δικαιώνουν. 

«Αυτά τα video είναι προσωπικά και τραβήχτηκαν σε ιδιωτικό χώρο. Δε μου αρέσει καθόλου το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκαν. Πέρασα μια νύχτα με τους φίλους μου. Απλά, κάναμε ένα θορυβώδες πάρτι. Χόρεψα και τραγούδησα. Εκπροσωπώ μια νεότερη γενιά, αλλά σε ό,τι αφορά τα social media ή το Instagram θεωρώ ότι εκτός από πρωθυπουργός είμαι και ένας αληθινός άνθρωπος. Επομένως, δε θα αλλάξω τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρομαι. Φυσικά πρέπει να προσέχω τι λέω, γιατί μπορεί να φανεί ότι αντιπροσωπεύω ολόκληρη την κυβέρνηση, αλλά παραμένω και άνθρωπος κι αυτό δε θα αλλάξει στο μέλλον», ήταν μεταξύ άλλων τα πρώτα της λόγια. Ακόμη κι η ίδια, δεν μπορούσε να κατανοήσει το λόγο για τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι έσπευσαν να την κρίνουν τόσο σκληρά, χρησιμοποιώντας λέξεις που έχουν πολύ βαριά σημασία. Δεν είναι μόνο οι Φινλανδοί, αυτοί που την κατηγορούν. Είναι πολλοί άνθρωποι, κυρίως άνδρες, αυτοί που όλες αυτές τις ημέρες ζητούν την παραίτησή της, θεωρώντας ότι ξεπέρασε τα όρια; Ποια είναι όμως αυτά τα όρια; Μπορεί ένας άνδρας πολιτικός να ταξιδεύει στη διάρκεια μίας πανδημίας, την ώρα που οι πολίτες της χώρας του καλούνται να τηρήσουν αμέτρητους περιορισμούς; Μπορεί να διασκεδάζει με την οικογένειά του, απλά και μόνο επειδή είναι άνδρας; Μήπως αυτή η ιστορία με την Marin αποτελεί ένα... καμπανάκι, που θα πρέπει να μας κάνει να ανησυχήσουμε;

Woman power

Όσο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η κοινή γνώμη, κατηγορεί μία πρωθυπουργό για κάτι τόσο ανθρώπινο, άλλο τόσο ενθαρρυντική είναι η αντίδραση άλλων τόσων γυναικών. Τις τελευταίες ημέρες, πολλές γυναίκες στη Φινλανδία -κι όχι μόνο- μοιράζονται τα δικά τους video μέσα από τα social media, που τις δείχνουν να χορεύουν και να διασκεδάζουν. Με αυτόν τον τρόπο, θέλουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα και στέκονται στο πλευρό της, σε μία περίοδο που δέχεται πολύ σκληρή κριτική. Το hashtag #solidaritywithsanna κυριαρχεί παντού στα social media και κυρίως στο Instagram και το Twitter. Είναι παντού, φτάνει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Κυρίως, επειδή αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Sanna Marin βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τέτοια κατάσταση. Έχει κατηγορηθεί για το ντύσιμο και την εμφάνισή της, αλλά ακόμη και για τις παρέες της. Έχει δει τον κόσμο να της συμπεριφέρεται με πολύ σκληρό τρόπο, έχει βιώσει τον φυλετικό ρατσισμό.

titlo-7VYdR.jpg

Αυτή τη φορά -ωστόσο- έχει στο πλευρό της αμέτρητες γυναίκες -κι όχι μόνο- με ανοικτό, καθαρό μυαλό που τη στηρίζουν και στέλνουν το δικό τους, ηχηρό μήνυμα. Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας -κι ο κάθε πολιτικός- οφείλει να παραιτηθεί εάν κάνει κάτι πραγματικά λάθος, αν πάρει κάποια καταστροφική απόφαση, αν δεν τηρεί τα καθήκοντά της, αλλά όχι επειδή επέλεξε να περάσει τον ελεύθερό της χρόνο με ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον της. Ακόμη και στην πιο δύσκολη συγκυρία, έχει το δικαίωμα να ηρεμήσει και να χαλαρώσει, όπως ακριβώς θέλει η ίδια κι αυτό ισχύει για όλους και για όλες. Είναι μία 36χρονη γυναίκα, που ζει τη ζωή της όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι. Δεν οφείλει να ζητήσει συγνώμη κι αυτό ακριβώς έκανε κι η Marin. Δεν απολογήθηκε, εξήγησε πραγματικά το τι συνέβη. Έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει και προχωράει, έχοντας στο πλευρό τους ανθρώπους με ανοικτό μυαλό και λογική σκέψη.