fbpixel

Search icon
Search
Γιατί η εκλογή της Sanna Marin, της νεότερης πρωθυπουργού στην ιστορία είναι το σημαντικότερο επίτευγμα της δεκαετίας
LIFE & CAREER

Γιατί η εκλογή της Sanna Marin, της νεότερης πρωθυπουργού στην ιστορία είναι το σημαντικότερο επίτευγμα της δεκαετίας

Η 34χρονη πρώην υπουργός Μεταφορών της Φινλανδίας έκανε όλο τον κόσμο να μιλάει γι' αυτήν


Και αναρωτιέμαι γιατί; Γιατί η Sanna Marin έκανε όλο τον κόσμο να μιλάει γι αυτήν; Ίσως γιατί είναι μόλις 34 ετών, γεγονός που την καθιστά τη νεότερη πρωθυπουργό στην ιστορία... Πράγματι, πρόκειται για μια μοναδική πρωτοπορία -ιδιαίτερα στον κυνικό και αυστηρό κόσμο της πολιτικής σκηνής-, ωστόσο, γιατί έπειτα από δεκάδες κινήματα, όπως αυτό του #Metoo, την εκλογή της Jacinda Ardern, της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, αλλά και την εύστοχη ομιλία της Meryl Streep περί μεγάλης διαφοράς των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στο Hollywood, μας κάνει ακόμη εντύπωση η παρουσία μιας γυναίκας -και μάλιστα νεαρής στην προεδρία μιας χώρας. 

Η Sanna Marin ορκίζεται σήμερα πρωθυπουργός της Φινλανδίας, μίας χώρας που φημίζεται για το απελευθερωτικό της mentality, αλλά και την προοδευτική εικόνα στην Ευρώπη. Στο παρελθόν, έχουν περάσει ακόμη δύο γυναίκες από τη συγκεκριμένη θέση, ωστόσο για πρώτη φορά μια κοπέλα, μητέρα ενός μικρού κοριτσιού μόλις 2 ετών αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας μια τόσο απαιτητική και συνάμα σημαντική αποστολή. Από την άλλη, κάτι τέτοιο δε φαίνεται απίθανο στη χώρα, αφού ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια οι γυναίκες στη Φινλανδία είναι ενεργές στον πολιτικό στίβο, με το 40% να βρίσκεται σε καίριες θέσεις της κυβερνήσεως. 

sanna-marin-glowgr.jpg

Μπορεί ο Donald Trump να είναι ακόμη πλανητάρχης (και ο νοών νοείτω), παρόλα αυτά, υπάρχει μια συνολική ανάγκη για αλλαγή, που πολύ πιθανόν να φέρει το πολυαναμενόμενο 2020. Μία από αυτές, θα πρέπει να είναι το τέλος των συνεχόμενων αμφιβολιών κι εκπλήξεών μας, όταν οι καταστάσεις εξελίσσονται όπως θα έπρεπε. Όπως αυτή: δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσιολογικό από την εκλογή μιας δυναμικής νέας γυναίκας, η οποία ασχολείται εδώ και χρόνια με την πολιτική και καταφέρνει να την αφομοιώνει στο έπακρον αρχικά ως πολίτης.

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως συνέβη και στην Marin, η οποία ξεκίνησε την καριέρα της το 2012 στο δημοτικό συμβούλιο του Τάμπερε και το 2017 επανεξελέγη, ενώ το 2014 εξελέγη δεύτερη αναπληρώτρια ηγέτης του κόμματός της. Εκτελούσε ως τώρα καθήκοντα υπουργού Μεταφορών, ενώ επελέγη από το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα ως η νέα ηγέτιδά του, μετά την παραίτηση του Antti Rinne. Ακόμη σημαντικότερη λεπτομέρεια της ανάδειξής της στην πρωθυπουργία της χώρας της έγκειται στο γεγονός, ότι αυτή βρίσκεται στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αυτό το εξάμηνο. 

Μάλιστα, το προσωπικό της στοίχημα θα το μοιραστεί με τις γυναίκες επικεφαλής των υπόλοιπων τεσσάρων κομμάτων, αφού θα ηγηθεί του πεντακομματικού κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας. 
sanna-miller-O7A8v.jpg

Η Marin αποτελεί τη νέα γενιά ηγετών, που θεωρούν αυτονόητα τα δικαιώματα των ίδιων, αλλά και των πολιτών τους, κάνοντας την αρχή για την αποκαλούμενη new era. Η πρωθυπουργός αποτελεί παιδί μίας "Rainbow Family", όπως χαρακτηρίζεται στη Φινλανδία μία ομόφυλη οικογένεια. Η Marin που μεγάλωσε με τις δύο μητέρες της έχει δηλώσει στο Menaset το 2015, πως όταν ήταν μικρή ένιωθε «αόρατη», επειδή δε μπορούσε να μιλήσει ανοιχτά για την οικογένειά της. Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται πως το ξεπέρασε με τη βοήθεια της μητέρα της, η οποία υπήρξε πάντοτε ιδιαίτερα υποστηρικτική και της έλεγε ότι «μπορούσε να καταφέρει ό,τι ονειρευόταν στη ζωή της». Πράγμα που έγινε...

Η εκλογή της Sanna Marin σίγουρα κατάφερε να ξυπνήσει το κοινό αίσθημα των γυναικών απανταχού, οι οποίες βλέπουν σοβαρά τον ρόλο τους στη διεθνή σκηνή, αλλά και συναντούν την πραγματική σημασία του όρου #empowering_women, σηματοδοτώντας την προσπάθειά τους να πιστεύουν όλο και περισσότερο στον εαυτό τους κι όχι να προσπαθούν να πείσουν τους άλλους να πιστέψουν σε αυτές. Αυτή είναι η διαφορά της Marin, δεν περιμένει την αποδοχή, την έχει δεδομένη!