Αναγκαίο, πάντα ασφαλές, με σεβασμό και πάθος, συναρπαστικό, υποκειμενικό. Το σεξ μπορεί να περιγραφεί με αμέτρητες λέξεις. Κάποιες είναι -και πρέπει να είναι- κοινές για όλους. Όλες οι υπόλοιπες για τον καθένα είναι διαφορετικές. Γιατί το σεξ, εκτός από απόλαυση, είναι και σημαντικός παράγοντας σωματικής και ψυχικής υγείας.
Την πρώτη φορά τη θυμόμαστε μάλλον όλοι. Άγχος για το άγνωστο, ανυπομονησία, παλμοί που φτάνουν στο κόκκινο, βαθιές ανάσες και μια συγκίνηση που καταφέραμε επιτέλους να μπούμε στον κόσμο των μεγάλων. Το σεξ στη ζωή μας αποτελεί ό,τι και οι μυρωδιές: ξυπνά μνήμες και συγκινήσεις, διεγείρει τις αισθήσεις, μας φτιάχνει τη διάθεση και πολλές φορές μάς βοηθά να γνωρίσουμε καλύτερα ακόμη και τον ίδιο μας τον εαυτό. Όταν γίνεται με τη συναίνεση και των δύο, είναι υγεία, και σε αυτό συμφωνούν και οι επιστήμονες. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει τις απίθανα ευεργετικές ιδιότητές του στον οργανισμό και την ψυχολογία μας. Πολλές φορές, ωστόσο, δεν υπάρχει αγάπη ανάμεσα στα άτομα που συνευρίσκονται, αλλά μόνο πάθος και χημεία. Κι αυτό είναι αποδεκτό. Άλλωστε, το ταμπού ότι το σεξ πρέπει να γίνεται μόνο μεταξύ ερωτευμένων ανθρώπων και μόνο μέσα σε σχέση έχει καταρριφθεί προ πολλού. Η σωστή ενημέρωση και η τήρηση των μέτρων προφύλαξης έχουν καταστήσει δυνατό το να είμαστε σεξουαλικά ενεργοί ακόμη κι αν είμαστε singles.
The Revolution
Ο Dr. Nicholas Christakis, γιατρός και κοινωνιολόγος, καθηγητής του Yale University, αναφέρει ότι ύστερα από την πανδημία του κορωνοϊού ο κόσμος θα οδηγηθεί αναπόφευκτα σε μια σεξουαλική απελευθέρωση. Στο νέο του βιβλίο “Apollo’s Arrow - The Profound and Enduring Impact of Coronavirus on the Way We Live” («Το βέλος του Απόλλωνα - Οι βαθιές και μακροχρόνιες επιπτώσεις της πρόσφατης πανδημίας στον τρόπο που ζούμε») αναφέρει ότι οι άνθρωποι αδημονούν να βγουν έξω, να γνωρίσουν κόσμο, να φλερτάρουν, ακόμη και να ξοδέψουν κάποια χρήματα παραπάνω για να περάσουν καλά. Τα διεθνή μέσα παρομοιάζουν την προβλεπόμενη αυτήν απελευθέρωση με τα έξαλλα 20’s του 20ού αιώνα, τα οποία ήρθαν ύστερα από τον αιματηρό Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τους 50 εκατομμύρια νεκρούς της ισπανικής γρίπης. Τότε, εκτός από περισσότερο σεξ, υπήρξε μια αληθινή «έκρηξη» δημιουργικότητας στην Τέχνη, την τεχνολογία και το εμπόριο, με τη νέα γενιά να ξοδεύει χρήματα σε ρούχα και σε θρυλικά πάρτι, χορεύοντας τζαζ. Μιλώντας στην Guardian, ο Dr. Christakis δήλωσε ότι η απελευθέρωση αυτή θα διαρκέσει όλη τη δεκαετία του 2020, αλλά θα κορυφωθεί το 2024. «Κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας, παρατηρεί κανείς αύξηση του θρησκευτικού πνεύματος, οι άνθρωποι γίνονται πιο φειδωλοί, αποταμιεύουν χρήματα, προφυλάσσονται… Πράγματα που βλέπουμε και τώρα. Μέχρι το 2024 όλα αυτά θ’ αποτελούν παρελθόν και ο κόσμος θ’ αναζητά μανιωδώς την κοινωνική επαφή».
Τα οφέλη του σεξ
Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων, μελέτες έχουν δείξει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μειώνει τον χρόνιο πόνο, ενώ αποτελεί τη μοναδική άσκηση που κουράζει, αλλά παράλληλα χαλαρώνει το σώμα. Βοηθά σημαντικά στη βελτίωση του ύπνου, ο οποίος είναι συνυφασμένος με την καλύτερη υγεία, τη διατήρηση του σωματικούς βάρους και τη χαμηλότερη αρτηριακή πίεση. Όσον αφορά στο ενδοκρινικό σύστημα, το σεξ αυξάνει τα επίπεδα ορμονών (τεστοστερόνης, οξυτοκίνης, ντομαπίνης κ.ά.), γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί στη βελτίωση της ερωτικής ζωής και την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Παράλληλα, μειώνει το άγχος, με αποτέλεσμα να διαχειριζόμαστε καλύτερα το στρες. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι σταθεροποιεί τον καρδιακό σφυγμό, ενώ είναι μια ικανοποιητική δραστηριότητα για τον οργανισμό. Μια συχνότητα επαφών πάνω από δύο φορές την εβδομάδα βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου κατά 45%.
Σύμφωνα με έρευνα του 2018, σε μια ερωτική συνεύρεση που διήρκησε περίπου 25 λεπτά (από τα προκαταρκτικά έως τον οργασμό), οι άνδρες συμμετέχοντες έχασαν 101 θερμίδες και οι γυναίκες 69. Μελέτη του Wilkes University της Πενσιλβάνια έδειξε ότι οι συχνές ερωτικές επαφές συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και προστατεύουν τον οργανισμό από το κοινό κρύωμα. Οι φοιτητές που συμμετείχαν σε αυτή συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τη σεξουαλική τους ζωή. Όσοι έκαναν σεξ 1-2 φορές την εβδομάδα είχαν υψηλότερο ποσοστό ανοσοσφαιρίνης A στον οργανισμό τους -του αντισώματος που βοηθά στην καταπολέμηση των ιών- απ’ όσους έκαναν λιγότερο συχνά, αλλά και από εκείνους που έκαναν περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα. Οι ερευνητές συμπληρώνουν ότι το στρες και το άγχος ίσως να μειώνουν τις θετικές επιδράσεις του σεξ στον οργανισμό.
Στο time.com, διαβάσαμε ότι στους άνδρες με συχνή ερωτική επαφή ίσως να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, ωστόσο η διαφορά είναι πολύ μικρή και χρειάζονται επιπλέον μελέτες για μια πιο ξεκάθαρη σύνδεσή τους. Επίσης, μια γαλλική έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που έκαναν τουλάχιστον μία φορά το μήνα σεξ ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρκίνο στο στήθος απ’ όσες ήταν λιγότερο δραστήριες.
Make it better
Για τη μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας δεν ευθύνεται μόνο η έλλειψη συντρόφου, αλλά και η πεσμένη λίμπιντο, ως αποτέλεσμα ψυχολογικό, αλλά και παθολογικό πολλές φορές. Μάλιστα, σε καιρούς εγκλεισμού -με πρωτόγνωρες συνθήκες για τη ζωή ενός ζευγαριού ή μιας οικογένειας-, αβεβαιότητας και αυξημένου στρες, η ερωτική διάθεση είναι το βασικό ζητούμενο. Ακολουθούν μερικοί εύκολοι τρόποι για να την ξαναβρείτε.
• Talk it out
Η Cynthia Graham, καθηγήτρια Σεξουαλικής και Αναπα-ραγωγικής Υγείας στο University of Southampton, τόνισε στην Guardian ότι «πολλά ζευγάρια δεν επικοινωνούν σωστά και καταλήγουν ν’ αποφεύγουν το σεξ». Η ανοιχτή επικοινωνία αυξάνει τις πιθανότητες να επιστρέψει η χαμένη λίμπιντο. Έρευνες έχουν δείξει ότι, όταν δεν μιλάμε με τον σύντροφό μας για το σεξ και δεν είμαστε ξεκάθαροι για το τι μας αρέσει, τότε μειώνονται και οι πιθανότητες ν’ απολαύσουμε την ερωτική πράξη. Μιλήστε, λοιπόν, ειλικρινά για όσα σας αρέσουν και δε σας αρέσουν και μην ντρέπεστε για τα γούστα και τα φετίχ σας. Ιδιαίτερα τα τελευταία, μην τ’ αντιμετωπίζετε ως ταμπού. Αν και οι δύο αισθάνεστε ασφαλείς και συναινείτε, τότε σίγουρα θα περάσετε καλά.
• Get some sleep
Οι άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης παρουσιάζουν μειωμένη όρεξη για σεξ. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης έπεσαν κατά 10%-15% σε νέους άνδρες που κοιμόνταν λιγότερες από πέντε ώρες κάθε βράδυ. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να σαμποτάρει και τη θηλυκή λίμπιντο, καθώς, σύμφωνα με έρευνα του 2015, οι συμμετέχουσες που κοιμήθηκαν μία ώρα παραπάνω το προηγούμενο βράδυ ήταν πιθανότερο να κάνουν σεξ την επόμενη μέρα.
• Know yourself
Μελέτες έχουν δείξει ότι πολύ λιγότερες γυναίκες αυτοϊκανοποιούνται σε σχέση με τους άνδρες. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι, όταν κάποιος εξερευνά μόνος του τη σεξουαλικότητά του, αυτό οδηγεί σ’ ένα boost αυτοπεποίθησης, το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στη βελτίωση της ερωτικής ζωής ενός ζευγαριού σε μια μακροχρόνια σχέση. «Ένας από τους λόγους που οι γυναίκες μπορεί να μην αποζητούν συχνά το σεξ είναι γιατί μπορεί αυτό να μην είναι πάντα καλό.
Ο αυνανισμός τις βοηθά ν’ ανακαλύψουν πράγματα για τον εαυτό τους, τα οποία στη συνέχεια θα μάθουν και στον παρτενέρ τους», τονίζει η καθηγήτρια Graham. Σύμφωνα με σχετικό κείμενο του βρετανικού Metro.co.uk, η αυτοϊκανοποίηση διώχνει από πάνω της και τα τελευταία αναχρονιστικά ταμπού και γίνεται αντικείμενο συζήτησης για τη γυναικεία ευεξία, κάτι στο οποίο, βέβαια, συνέβαλε και το lockdown και το social distancing. Θεωρείται, εξάλλου, ο ασφαλέστερος τρόπος για να φτάσει κάποιος στον οργασμό κι εγγυάται σίγουρη απόλαυση, αναφέρουν οι ειδικοί. Μάλιστα, παρατήρησαν μεγάλη άνοδο στις πωλήσεις βοηθημάτων το 2020, η οποία πιθανότατα να συνεχιστεί και τη νέα χρονιά. Όλο και περισσότερα ζευγάρια, επίσης, επιλέγουν να δοκιμάσουν κάποιο παιχνίδι για να κάνουν πιο συναρπαστικές τις ερωτικές τους συνευρέσεις, όπως αναφέρει η συγγραφέας και dating expert Tracey Cox στην Daily Mail.
• Use your imagination
Για τις γυναίκες, η επιθυμία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διέγερση. Οι σεξολόγοι συχνά συμβουλεύουν όσες θέλουν να βελτιώσουν την ερωτική τους ζωή να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους, να διαβάζουν ερωτικές ιστορίες και να βλέπουν ανάλογες ταινίες. Όλα τα παραπάνω δεν είναι μόνο ανδρικό προνόμιο!
• It’s a date
Όπως ακριβώς κανονίζουμε τα ραντεβού για τον γιατρό, ένα σημαντικό επαγγελματικό meeting ή μια συνάντηση με φίλους, έτσι ακριβώς συμβουλεύουν πολλοί ειδικοί ότι πρέπει να κανονίζουμε και τις συνευρέσεις με τον σύντροφό μας. Μπορεί να μην είναι και ο πιο ρομαντικός και αυθόρμητος τρόπος για να διατηρηθεί η φλόγα αναμμένη, αλλά βοηθάει σε περιόδους που η ερωτική επιθυμία είναι φανερά μειωμένη.
• Relax
Οι καθημερινές απαιτήσεις και οι πολλοί στρεσογόνοι παράγοντες, όπως η αύξηση που δεν πήρατε, οι κακοί βαθμοί των παιδιών και οι απλήρωτοι λογαριασμοί, επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική σας ζωή, περισσότερο απ’ όσο φαντάζεστε. Το στρες αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, με αποτέλεσμα να μειώνεται η λίμπιντο. Οπότε, πριν πέσετε στο κρεβάτι με τον σύντροφό σας, αποφορτιστείτε με όποιον τρόπο βρίσκετε πιο αποτελεσματικό, όπως ένα ζεστό μπάνιο ή κάποιο ρόφημα.
Sex trends 2021
Οι τάσεις στο σεξ που θα μας απασχολήσουν αυτήν τη χρονιά δείχνουν ότι πολλοί επανεκτιμούν την αξία της ερωτικής πράξης, σε κάθε ηλικία.
• Sexual mindfulness
Η τάση του sexual mindfulness θα είναι hot (κυριολεκτικά) trend το 2021 κι έχει σκοπό ν’ αποβάλουμε το στρες της προηγούμενης χρονιάς. Σύμφωνα με αυτό, ο σκοπός της συνεύρεσης δεν θα είναι πλέον καθαρά να φτάσουμε στον οργασμό, αλλά να νιώσουμε την ικανοποίηση που προσφέρει η κάθε στιγμή, προσπαθώντας να μη σκεφτόμαστε τίποτα άλλο και να δίνουμε το «παρών» με όλες μας τις αισθήσεις. Πάρτε, λοιπόν, βαθιές, καθαρές αναπνοές κι εξερευνήστε το σώμα σας, αφήστε το να κινείται ελεύθερο, ακούστε τις ανάγκες σας (και του συντρόφου σας φυσικά) και ικανοποιήστε τες. Το κλισέ «σημασία έχει το ταξίδι, όχι ο προορισμός» εδώ βρίσκει εφαρμογή!
• Sex over 50
Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως 1 στις 4 γυναίκες επιθυμεί και αναζητά μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή μετά την εμμηνόπαυση. «Το 2020, πέρασα πολύ χρόνο με ανθρώπους άνω των 50, με τους οποίους συζητούσα για τη σεξουαλική τους ζωή, ως έρευνα για το βιβλίο μου “Great Sex Starts at 50”. Οπότε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η αμερικανική έρευνα που έδειξε ότι 1 στις 4 γυναίκες θέλουν μια καλή ερωτική ζωή μετά την εμμηνόπαυση είναι αλήθεια. Οι εξελίξεις στον χώρο της υγείας, η σταδιακή αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων για το σεξ και την ηλικία και η πιο απελευθερωμένη σεξουαλικά γυναικεία φιλοσοφία οδηγούν σε μια ενεργή και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή στη μέση ηλικία», αναφέρει η dating expert Tracey Cox.
• Adventurous sex
Καλό το κρεβάτι και πρακτικό, αλλά τη νέα χρονιά εξερευνούμε νέα μονοπάτια και σκεφτόμαστε πιο ευφάνταστους τρόπους για ν’ απολαύσουμε ένα hot τετ-α-τετ με τον σύντροφό μας. Το 2021 επιτάσσει να ξεφύγουμε από τη safe zone μας. Το σεξ στο αυτοκίνητο φαίνεται ότι είναι μια από αυτές τις λύσεις. Στην αναζήτηση για… “spice things up”, πολλοί στρέφονται και στο role playing, παίζοντας διάφορους ρόλους, ενώ μιλούν ανοιχτά στους συντρόφους τους για τις φαντασιώσεις τους. Βρετανική έρευνα έδειξε ότι το 52% των συμμετεχόντων έκανε πιο περιπετειώδες σεξ κατά τη διάρκεια της καραντίνας, το 71% εκ των οποίων δήλωσε ότι θα το συνεχίσει και τη νέα χρονιά (με ή χωρίς COVID-19).
The peaks
• Book
Ύστερα απ’ όλα όσα έχουμε ακούσει και διαβάσει για το σεξ σε βιβλία, εκπομπές, ομιλίες και πολλά άλλα, πώς γίνεται να έχουμε ακόμη τόσο πολλές απορίες;
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021