Όλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με αυστηρά deadlines στη δουλειά, τα οποία συχνά μας δημιουργούν πονοκέφαλο, κρίσεις άγχους ή ακόμα και πανικού, καθώς και αμέτρητες ώρες χωρίς ύπνο, αφού προσπαθούμε να ανταποκριθούμε όσο καλύτερα γίνεται στις όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής. Ωστόσο, πολλές φορές, ό,τι και να κάνουμε η συγκεκριμένη συνθήκη δεν αποδίδει καρπούς και μας γεμίζει δυστυχώς, μοναχά με κατάλοιπα συσσωρευμένου άγχους. Το φετινό καλοκαίρι, δείτε το ως την τέλεια αφορμή για να αλλάξετε σελίδα και να αντιληφθείτε πως το stress στη δουλειά σας μπορεί να κάνει καλό και να είναι παραγωγικό -με την προϋπόθεση ότι το αντιμετωπίζετε ψύχραιμα, παραγωγικά και κυρίως προς όφελος σας!
Ανακαλύψτε τα θετικά αποτέλεσμα του λεγόμενου work stress και «αγκαλιάστε» το!
Ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου σας
Σκεφτείτε τον εαυτό σας κάθε φορά, που μια αγχωτική κατάσταση σας «χτυπά» την πόρτα… Κάθεστε πίσω και περιμένετε μέχρι να περάσει; Το αντίθετο. Κινητοποιείτε όλους τους αισθητήρες του εγκεφάλου σας, χρησιμοποιώντας όλη τη δύναμη της σκέψης, μέχρι να βρείτε λύση και να βγείτε από την παρούσα στρεσογόνα κατάσταση, την οποία βρίσκεστε. Μελέτες, λοιπόν, δείχνουν ότι ένα κομμάτι άγχους-οξείας διάρκειας, όχι χρόνιας- «συντονίζει τον εγκέφαλο και βελτιώνει την απόδοση» σας, όχι μόνο στο χώρο της εργασία σας, αλλά και σε άλλες σημαντικές καταστάσεις . Σας κάνει να είστε συνέχεια alert, βοηθώντας τον εγκέφαλό σας να αποδώσει στο καλύτερο δυνατό.
Θέτει νέους στόχους
Όταν εφησυχάζεστε στις καθημερινές σας υποχρεώσεις, επιτελώντας τες διεκπαιρεωτικά, χάνετε το όλο νόημα της εργασίας σας. Η δημιουργική διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται, χάνεται στη «μετάφραση» και έτσι αδυνατείτε να θέσετε νέους επαγγελματικούς στόχους. Αν αναλάβετε καινούργια και ίσως «άγνωστα», μέχρι τώρα σε εσάς, καθήκοντα, θα αισθανθείτε την κατάλληλη δόση άγχος, που επιτρέπει την ανάδειξη της δημιουργικότητας σας. Η ανάπτυξη θα έρθει μέσω της αναζήτησης νέων ορίων, που θα προκύψουν από το σωστό ποσοστό work stress στον οργανισμό σας.
Εμπλουτίζει τις γνώσεις σας
Πώς σκέφτεστε ότι το άγχος κάνει τη διαφορά; Σε πρόσφατες μελέτες σε Ευρώπη και Αμερική, οι επιστήμονες διαπίστωσαν, ότι όσοι έχουν «θετική νοοτροπία στρες» -με άλλα λόγια, οι άνθρωποι που είναι σε θέση να δουν το άγχος ως μια πρόκληση για δημιουργία και να το ξεπεράσουν- ήταν πιο εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση μεγάλων έργων στο χώρο της δουλείας τους. Στο τέλος της ημέρας ένιωσαν ακόμα πιο «δυναμικοί», ενώ ολοκλήρωσαν τους επαγγελματικούς στόχους τους με επιτυχία. Η επίτευξη των παραπάνω ολοκληρώθηκε, γιατί το άγχος τους ώθησε να ανακαλύψουν νέες γνώσεις και δεξιότητες, για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβληματικές καταστάσεις.
Βοηθά στην εικόνα σας
Ενεργώντας ηγετικά, έχοντας το κατάλληλο ποσοστό άγχους για τη δουλειά σας και το αποτέλεσμά της, τότε αναδεικνύεστε σε ένα σημαντικό μέλος του εργασιακού περιβάλλοντος. Ενδιαφέρεστε για το τι συμβαίνει στο γραφείο, όχι μόνο με τα tasks που αφορούν εσάς, αλλά και τους υπόλοιπους, φροντίζοντας να γνωρίζετε τις συνθήκες λειτουργίας της ομάδας, ενώ βοηθάτε στη συνεχή πρόοδο της. Αυτό σας κάνει αγαπητό και έμπιστο άτομο στα μάτια των συναδέλφων σας, αλλά και του προϊσταμένου σας.
Υποβάλλει νέες προκλήσεις
Πιθανότατα δεν αναζητάτε άγχος στη ζωή σας. Γιατί άλλωστε να κάνετε κάτι τέτοιο; Είναι άβολο και σκληρό να αναγκάζεστε να βγαίνετε από την comfort zone σας, ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, οι ειδικοί, υποστηρίζουν, πως ακριβώς αυτό, είναι που κάνει το work stress καλό για εσάς. Το γεγονός ότι δεν έχετε άλλη επιλογή, από το να αναλάβετε νέες προκλήσεις και να βρείτε εκ νέου λύσεις, κάθε φορά που βρίσκεστε σε δύσκολη θέση. Αυτό είναι που σας βοηθάει τελικά, να βρείτε πιο έξυπνους τρόπους εργασίας και να σημειώσετε μεγαλύτερη επαγγελματική επιτυχία.
Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα αισθάνεστε να σας καταβάλλει ασταμάτητο άγχος, μην σηκώνετε τα χέρια και παραδίνεστε στην ήττα. Συντονιστείτε σε αυτό και επωφεληθείτε από τα οφέλη του. Και ίσως ακόμη και να το αποδεχτείτε ως κίνητρο.
Good vs. Bad Stress
Παρόλα αυτά, μην καθησυχαστείτε στα παραπάνω, αφήνοντας το να γίνει απαραίτητο μέρος της καθημερινότητας σας, γιατί, το καλό άγχος μπορεί να μετατραπεί σε κακό στρες ανά πάσα στιγμή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αντίδρασή σας στο στρες ενεργοποιείται με κάθε τρόπο και αν προσθέτετε σ’ αυτό το χρόνιο ή αρκετούς άλλους παράγοντες άγχους, θα υπάρξει συσσώρευση περιττού, μη ωφέλιμου συναισθήματος! Πρέπει να είστε σε αρμονία με τον εαυτό σας και να είστε σε θέση να ξεχωρίσετε τις καταστάσεις στις οποίες μπορεί να βρεθείτε. Ελαχιστοποιήσετε ή αποφύγετε οποιοδήποτε άσχετο και περιττό άγχος στη ζωή σας.