fbpixel

Search icon
Search
Πώς το coaching σας βοηθά σε ζητήματα προσωπικά ή καριέρας εν μέσω πανδημίας
PSYCHOLOGY

Πώς το coaching σας βοηθά σε ζητήματα προσωπικά ή καριέρας εν μέσω πανδημίας

Και εκεί που αισθανόσασταν ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, έρχεται το coaching


Aν κάτι έφερε όσο τίποτα άλλο στη ζωή μας η πανδημία, αυτό είναι η αλλαγή -για να μην πούμε οι αλλαγές! Αλλαγή στον τρόπο που κινούμαστε, στον τρόπο που σκεφτόμαστε, στο παρόν, στο μέλλον, αλλαγή στην καριέρα, στις σχέσεις, στην κοινωνικοποίησή μας, στον τρόπο που διασκεδάζουμε και κατ’ επέκταση στο πως σκεφτόμαστε και δυστυχώς, νιώθουμε.

Η αλλαγή μας βγάζει πάντα από το comfort zone, από όσα ξέραμε και νιώθαμε ασφαλείς και όσο η αβεβαιότητα είναι το μόνο σταθερό στην καθημερινότητά μας αυτή την περίοδο, τόσο οι σκέψεις μας τρέχουν σε δρόμους που ούτε μας βοηθούν, ούτε μας καθησυχάζουν. Αντιθέτως, μας κάνουν να χάνουμε τον ύπνο μας, να νιώθουμε βάρος, να έχουμε ένταση, να θυμώνουμε, να απελπιζόμαστε, να παραιτούμαστε.

coaching.jpg


Πώς το coaching έρχεται ως λύση στα «προβλήματα» που δημιούργησε η πανδημία στη ζωή μας;

Αν και δανείζεται αρκετά στοιχεία της ψυχοθεραπείας και της συμβουλευτικής, το coaching αποτελεί το ιδανικό fit για όποιου η ζωή έχει επηρεαστεί σημαντικά από τις αλλαγές και βρίσκεται στο χείλος αποφάσεων– είτε γνωρίζει ποιες «πρέπει» να είναι, είτε βρίσκεσαι σε φάση εξερεύνησης των επιλογών του.

Ούσα μία προσέγγιση άμεσα συνυφασμένη με τις έννοιες του στόχου και της αλλαγής, , αποτελεί την άμεση απάντηση σε όλους εσάς που βρίσκεστε σε ένα σταυροδρόμι και αναζητάτε απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως:

«Τί άλλο μπορώ να κάνω;»
«Πώς θα βρω το πάθος μου και τη χαμένη μου αυτοπεποίθηση;»
«Ποιον δρόμο να ακολουθήσω επαγγελματικά;»
«Πώς να προσαρμόσω την επιχείρησή μου στα νέα δεδομένα;»
«Τί χρειάζομαι για να διεκδικήσω ό,τι επιθυμώ προσωπικά ή/και σε επίπεδο καριέρας;»
«Πώς να μειώσω την αναβλητικότητά μου από εδώ και πέρα, ενώ αισθάνομαι τόσο πεσμένη;»

5+1 αλλαγές που φέρνει το coaching στη ζωή σας

1. Ξαναγνωρίζεστε με τον εαυτό σας 

Τί απάντηση θα δίνατε σεκάποιον αν σας ρωτήσει «Ποια είστε;». Είμαι σίγουρη ότι το πρώτο και πιο εύκολο που θα έρθει στο μυαλό σας, είναι το όνομά σας. Μετά, όμως, τί; Ποια είστε στα «καλά» σας; Ποια είστε στα δύσκολα; Ποιες είναι οι δυνάμεις σας και ποια τα σημεία που χρειάζεται να βελτιώσετε; Τα μοτίβα που ακολουθείτε στη ζωή σας; Οι αξίες σας αλήθεια, ποιες είναι; Τις υπηρετείτε πραγματικά ή απλά τις υποστηρίζετε στη θεωρία; Τέλος, όλα αυτά που νομίζετε πως είστε, πόσο και πώς τα εφαρμόζετε στη ζωή σας; Το να ξαναγνωρίσετε τον εαυτό σας δεν σας δίνει απλά γνώση. Σας δίνει τη δύναμη να αυτό-παρατηρηθείτε. Να ακούσετε και να εστιάσετε συνειδητά στη σκέψη σας – αυτή που σας οδηγεί στην επιτυχία, αλλά και εκείνη που σας οδηγεί στη ματαίωση. Κι αν κάποιος μπορεί να ελέγξει τη ζωή του, αυτός είναι όποιος ελέγχει τη σκέψη του.

b1b91d4d-1e61-4cdb-ad7d-88116eca78c5.jpeg


2. 
Ενισχύετε την κινητοποίηση και μειώνετε την αναβλητικότητα 

Η μάστιγα της πανδημίας, η αναβλητικότητα. Όχι μόνο για τα μεγάλα βήματα, αλλά και τα μικρά. Πόσες φορές ξυπνήσατε το πρωί χωρίς καμία διάθεση να κάνετε τα «απλά» της ημέρας, όπως το πλύσιμο των πιάτων που βρίσκονται στον νεροχύτη, το μάζεμα των ρούχων από την απλώστρα, η λίστα του σούπερ μάρκετ, το τηλεφώνημα με μία φίλη, το διάβασμα των τελευταίων 10 σελίδων του βιβλίου που ξεκινήσατε πριν 2 μήνες και ακόμα παλεύετε να ολοκληρώσετε. Διαβάζοντας την παραπάνω περιγραφή, πιθανόν να αναγνωρίσατε στοιχεία της δικής σας καθημερινότητας. Αυτό που δεν αναγνωρίζετε, είναι ότι αναβάλλοντας συχνά μικρά καθημερινά πράγματα, συσσωρεύετε άγχος το οποίο στο τέλος της ημέρας δημιουργεί ένταση, θλίψη και βάρος που συνήθως ενισχύονται εκθετικά. Αναβάλλοντας συστηματικά, κάνετε την αναβλητικότητα συνήθεια. Έτσι συνεχίζοντας τις ημέρες σας μέσα στην καραντίνα δεν αναβάλλετε γιατί βαριέστε, αλλά επειδή το συνηθίσατε. Και όσο συνηθίζετε να αναβάλλετε, τόσο συνηθίζετε να απομακρύνεστε από την κινητοποίηση, την ηρεμία, την ισορροπία – στοιχεία άκρως απαραίτητα για να προχωρήσετε μπροστά σε ό,τι θέλετε να αλλάξετε! 

3. Εντοπίζετε τα πιο μεγάλα «γιατί» σας

Και όχι(!) αυτά τα «γιατί» δεν αφορούν τα γνωστά ψυχοθεραπευτικά γιατί, αλλά τα γιατί των μεγαλύτερων «θέλω» σας! Γιατί θέλετε να αλλάξετε καριέρα; Γιατί χρειάζεστε να βελτιώσετε την εργασιακή σας απόδοση; Γιατί θέλετε να βρείτε έναν σύντροφο; Γιατί δυσκολεύεστε να κινητοποιηθείτε; Γιατί θέλετε να επιτύχετε τους στόχους που θέσατε; Και τέλος, ποια θα είστε πετυχαίνοντας το καθένα από τα παραπάνω; Στην ουσία, αυτό που θα ανακαλύψετε είναι τη σημασία όλων όσων θέλετε. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η σημασία, όσα πιο πολλά τα «γιατί» σας και όσο πιο έντονα συνδεθείτε με τον στόχο σας, τόσο πιο έντονα θα κινητοποιηθείτε. Άλλωστε, αυτά που συνήθως επιτυγχάνουμε, αυτά για τα οποία προσπαθούμε είναι όσα επιθυμούμε πραγματικά πολύ. Όσα αισθανόμαστε πως αν καταφέρουμε θα αλλάξει τη ζωή μας! Το να συνειδητοποιήσετε τα «γιατί» σας λοιπόν, είναι ένα από τα πρώτα μεγάλα βήματα της επιτυχίας και στην ουσία η πρώτη σας μικρή νίκη

6fd870cf-6846-47ad-a4d8-c764da5c5f26.jpeg

4. Ανακαλύπτετε τις λύσεις που κρυβόντουσαν μέσα σας

Τι είναι αυτό που συνήθως κάνετε όταν αναζητάτε λύση σε κάποιο πρόβλημα; Ψάχνετε τις λύσεις παντού!

Στο internet σε μία προσπάθεια να ξετρυπώσετε την τέλεια "συνταγή"! Στους άλλους, αναμένοντας κάποιος να σας δώσει όσα χρειάζεστε σε μία του πρόταση. Σε ειδικούς, κρεμάμενος από τα χείλη τους, αναμένοντας συμβουλές, tips και "έτοιμες διεξόδους". Στα βιβλία, στους φίλους, στην οικογένεια κ.ο.κ.

Ψάχνετε παντού, εκτός από το μοναδικό μέρος που πάντα υπήρχαν: μέσα σας. Μέσα στη δική σας εμπειρία, στο δικό σας βίωμα, στις δικές σας δυνάμεις και δυνατότητες, στις δικές σας αξίες και τρόπο σκέψης.

Το μόνο που χρειάζεστε για να τα εντοπίσετε είναι η υποστήριξη και ο χώρος που σας δίνει μία νέα οπτική!

5. Σχεδιάζετε το δικό σας πλάνο δράσης

    Συχνά οι άνθρωποι ενώ θέλουμε να αλλάξουμε πράγματα, δεν ξέρουμε όχι μόνο τον τρόπο (ή τους τρόπους) να το κάνουμε, αλλά και ποιο είναι το σημείο αφετηρίας μας -από που ξεκινάμε;!

    Μάλιστα όσο πιο πολύ δυσκολευόμαστε, τόσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από αυτό που θέλουμε – το αναβάλλουμε, το αποφεύγουμε ή ακόμα βάζουμε εμείς οι ίδιοι εμπόδια στην επιτυχία μας!

    Μέσα από μία coaching συνεργασία βρίσκετε τον χώρο και τον χρόνο να αναπτύξετε τα θέλω, τα γιατί, τους φόβους αλλά και τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά σας με σκοπό να καταλήξετε στον πιο ασφαλή και επικερδή δρόμο για όσα θέλετε!

    Άλλωστε, μην ξεχνάτε πως ένα «θέλω» χωρίς σχέδιο είναι απλά μία ευχή ή ένα όνειρο, κι αν θέλετε να γίνει στόχος και στη συνέχεια πραγματικότητα, χρειάζεται περισσότερη δράση και λιγότερη προσευχή.

    6. Εκπαιδεύετε τον εαυτό σας στις πιο πολύτιμες δεξιότητες

      Την περίοδο της πανδημίας οι ανάγκες που προκύπτουν είναι ατελείωτες. Κάποιος θέλει να ορίσει εκ νέου την κατεύθυνση της καριέρας του -είτε για έμεινε άνεργος, είτε γιατί συνειδητοποίησε ότι δεν τον ικανοποιεί η εργασία του-, κάποιος άλλος αισθάνεται την ανάγκη να κινητοποιηθεί περισσότερο στην καθημερινότητα του και να κάνει πράγματα που τον ευχαριστούν όχι μόνο εν μέσω lockdown, αλλά γενικότερα στη ζωή του. Άλλοι συνειδητοποιούν ότι η νέα πραγματικότητα έφερε αλλαγές που επηρεάζουν την επιχείρησή τους και καλούνται να αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα επαγγελματικά τους βήματα π.χ. επαναπροσδιορισμός οράματος ή επιχειρησιακής πολιτικής(;), ενώ υπάρχουν και εκείνοι που ψάχνουν τρόπους να ξεπεράσουν κάποιες αποτυχίες ή και εκείνοι που δεν γνωρίζουν ακριβώς τι θέλουν να κάνουν και απλώς αναζητούν τον δρόμο τους!

      0daede6a-4fb2-4023-aba4-580fec849bbe.jpeg

      Όποια και αν είναι η αλλαγή που θέλετε να φέρετε στη ζωή σας, έχει ένα κοινό σημείο με όλα τα παραπάνω: την ανάγκη να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας σε δεξιότητες-κλειδιά. Ποιες συνήθως είναι αυτές;

      • Προσαρμοστικότητα 
      • Αυτό-αποτελεσματικότητα 
      • Τεχνική εύρεσης-λύσεων 
      • Προνοητικότητα 

      Και αν αναρωτιέστε πως θα σας βοηθήσουν τα παραπάνω, αναρωτηθείτε πώς θα άλλαζε η κατάστασή σας αν από σήμερα σε κάθε ευκαιρία φαινόσασταν πιο προσαρμοστική, βρίσκατε τις πιθανές λύσεις μόνη και προνοούσατε πριν τα εμπόδια εμφανιστούν κερδίζοντας χρόνο, χρήμα αλλά και ευκαιρίες!; 

      Χρειάζομαι coaching;

      Είναι πολύ πιθανό, διαβάζοντας τα παραπάνω να σκεφτόσασταν όλα όσα ταλανίζουν τη σκέψη και τη ζωή σας τον τελευταίο (τουλάχιστον) χρόνο. Πάρτε τη ματιά σας από την οθόνη για ένα λεπτό και εισπνέοντας βαθιά, αναρωτηθείτε το εξής:

      Θέλετε πραγματικά να το αλλάξετε; Είστε έτοιμη να προσπαθήσετε; Να δεσμευτείτε απέναντι στον εαυτό σας; Γιατί η πραγματική ερώτηση δεν αφορά το αν το χρειάζεστε, αλλά αν το επιθυμείτε. Όχι το coaching. To να αλλάξετε όσα σας εμποδίζουν.

      Infο

      Σπαθάρη Μαίρη

      Organizational & Personal Growth Coach

      Τηλ.: 6932846037

      www.maryspathari.gr