fbpixel

Search icon
Search
Πώς ένα ελαιοτριβείο του 1850 σ' ένα χωριό της Μάνης μετατράπηκε σε μια μοναδική βίλα
INTERIORS

Πώς ένα ελαιοτριβείο του 1850 σ' ένα χωριό της Μάνης μετατράπηκε σε μια μοναδική βίλα

Το Rusted Mill house φέρει την υπογραφή των detale architects


Στην καρδιά ενός παραδοσιακού χωριού της Μάνης, βρίσκεται ένα ελαιοτριβείο του 1850, που μετατράπηκε σε μια μοναδική βίλα, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως η επιτομή της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Σχεδιασμένη για τους λάτρεις της φύσης και για όσους επιζητούν την ιδιωτικότητα, συνδυάζει τα υψηλότερα αρχιτεκτονικά πρότυπα με τις μοντέρνες ανέσεις, για έναν χαλαρό αλλά πολυτελή τρόπο ζωής. Ο εκτεταμένος σχεδιασμός ανοιχτής αρχιτεκτονικής, δίνει μια αίσθηση χώρου και άνεσης, σε συνδυασμό με την κομψή αλλά υπερσύγχρονη απλότητα και λειτουργικότητα.

vila3-4Ccw1.jpg


Το Rusted Mill House είναι ένα έργο που γεννήθηκε από την περιπλάνηση, την ανακάλυψη και την αγάπη των ιδιοκτητών του για τη Μάνη και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Το όνειρό τους ήταν να μετατρέψουν αυτό το ακατοίκητο αγροτικό συγκρότημα τριών κτιρίων, που κατασκευάστηκε γύρω στο 1850, σε εξοχική κατοικία. Σε ένα ερημικό χωριό, το ακίνητο αποτελείται από τρεις ξεχωριστούς, παρακείμενους όγκους που βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα. 

kalyves-engel-and-volkers-villa-885x590-1iKYT.jpg


Οι κατασκευές αρχικά εξυπηρετούσαν μια λειτουργική διάταξη καταφυγίου ζώων με αποθήκη στο ισόγειο και την κύρια κατοικία στον επάνω όροφο, χωρίς εσωτερική σύνδεση. Το εκπληκτικό χαρακτηριστικό που βρίσκεται στην καρδιά αυτού του σπιτιού είναι ένα παραδοσιακό ελαιοτριβείο με μεγάλο μέρος του αρχικού του εξοπλισμού σχεδόν εξ ολοκλήρου άθικτο. Αποφασίστηκε ότι ο εξοπλισμός θα παρέμενε στο σπίτι, γι' αυτό ανακαινίστηκε και προστατεύτηκε με τη συμβουλή του Τμήματος Συντήρησης του Μουσείου Μπενάκη. Αυτός ο χώρος θα γινόταν ένα κέντρο σύνδεσης μεταξύ διαφορετικών επιπέδων και χώρων του σπιτιού.

rustedmillhouse6-LqFNN.jpg


Το επίκεντρο της αποκατάστασης ήταν η διατήρηση μιας ισορροπίας μεταξύ της δημοτικής γλώσσας του παρελθόντος και της αντιστοιχίας της με σύγχρονη εποχή για τη δημιουργία μιας συνεκτικής σύνθεσης παρελθόντος και παρόντος που κοιτάζει στο μέλλον. Το ίδιο το σπίτι μετατρέπεται σ' ένα ταξίδι εξερεύνησης. Η κύρια είσοδος ορίζεται πλέον στον επάνω όροφο μέσω μιας μοντέρνας σκάλας που οδηγεί στη βεράντα που βλέπει στην κορυφογραμμή του βουνού και την ακτογραμμή. Ο κύριος χώρος διαβίωσης που παραδοσιακά εγκαθίσταται στον επάνω όροφο συνδέεται με το ισόγειο μέσω μιας πρόσθετης σκάλας που οδηγεί στο «μυστικό» του σπιτιού, το ελαιοτριβείο. 

kardamyli-detailyerolymbos-15-GNPf4.jpg


Όλα τα πέτρινα έργα αποκαταστάθηκαν με βάση την αρχική τους μορφή, αφαιρώντας παλιές επισκευές σκυροδέματος και ξαναχτίζοντας ό,τι είχε καταστραφεί χρησιμοποιώντας παραδοσιακά υλικά και τεχνικές. Οι εσωτερικοί τοίχοι επισκευάστηκαν με φυσικό κονίαμα και η οροφή ξαναχτίστηκε με ξυλεία καστανιάς, ενώ τα κεραμίδια που υπήρχαν στο χώρο επαναχρησιμοποιήθηκαν και διατηρήθηκαν αυθεντικά. Προεκτάσεις όγκων επενδεδυμένων με χάλυβα COR-TEN -ένα σύγχρονο υλικό που παραμένει διαχρονικό στο πέρασμα του χρόνου- προστέθηκαν για να χρησιμεύσουν ως σύνδεσμοι μεταξύ των ιστορικών στοιχείων και των νέων, σύγχρονων λειτουργικών προσαρμογών. 

3850a01-HsfbI.jpg


Η χρήση χαλύβδινων και γυάλινων επιφανειών διακρίνει τον νέο όγκο από το αρχικό κτίριο, δίνοντας έμφαση στις διαφορετικές εποχές κατασκευής αλλά και στη συνέχεια και ανάπτυξη του σπιτιού ανά τους αιώνες. Ένας σύγχρονος τρόπος ζωής απεικονίζεται στην εφαρμογή της ενδοδαπέδιας θέρμανσης μαζί με ένα κεντρικό σύστημα ψύξης-θέρμανσης αέρα και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας συστημάτων KNX για όλες τις λειτουργίες της κατοικίας. Αυτό προσθέτει ευελιξία στην τεράστια πέτρινη δομή, ενώ επιτρέπει στους εσωτερικούς χώρους να παραμένουν απλοί χωρίς να ανταγωνίζονται τις αυθεντικές μορφές.

vila11-BzADU.jpg


Έξω θα δείτε μεγάλους βραχώδεις σχηματισμούς, με λουλούδια και βότανα χωμένα στις χαραμάδες τους. Αυτοί οι γλυπτικοί βράχοι αποκαλύφθηκαν στις ανασκαφές του σπιτιού. Μόλις έκαναν την εμφάνισή τους, τα σχέδια του κήπου αναθεωρήθηκαν με τους βραχώδεις σχηματισμούς ως το επίκεντρο του outdoor σκηνικού.

Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες!