fbpixel

Search icon
Search
Το "Rau Haus" στην κοιλάδα Portola των Η.Π.Α. δημιουργεί την ιδανική αίσθηση ιδιωτικότητας δίπλα στη φύση
INTERIORS

Το "Rau Haus" στην κοιλάδα Portola των Η.Π.Α. δημιουργεί την ιδανική αίσθηση ιδιωτικότητας δίπλα στη φύση

Υπό τη σχεδιαστική επιμέλεια της "Feldman Architecture"


Είναι αλήθειας ότι πολλές φορές στη ζωή μας θέλουμε να κατευθυνθούμε σε μαγικά μέρη δίπλα στα στοιχεία της φύσης και να αδράξουμε κάθε ημέρα. Να βρούμε τους ιδανικούς για εμάς τόπους, στους οποίους θα εγκαταστήσουμε τις κατοικίες μας, τα προσωπικά μας καταφύγια ηρεμίας, στις οποίες θα ανυπομονούμε να νιώσουμε την απόλυτη γαλήνη στο τέλος κάθε ημέρας. Στο σημερινό μας ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην κοιλάδα "Portola", έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το "Rau Haus", μια σύγχρονη και αρκετά απομονωμένη έπαυλη, η οποία διακρίνεται για την ιδιαίτερη σχέση της με το καταπράσινο τοπίο του λόφου, το οποίο την περιβάλλει. 

Το ιδιαίτερο στοιχείο της, βέβαια, είναι η πηγή της ιδέας για την υλοποίησή της. Η μικρή κόρη των ιδιοκτητών επιθυμούσε να φύγει από την ένταση της πόλης και ξεκίνησε τις διαδικασίες αναζήτησης χώρου. Τότε, επικοινώνησε με την αρχιτεκτονική ομάδα "Feldman", ώστε να σχεδιάσουν ένα νέο σπίτι, το οποίο θα λειτουργούσε ως το κατάλληλο ησυχαστήριο για την οικογένεια, αλλά και τους φίλους της. Έτσι κι έγινε! Το καταρτισμένο team ακολούθησε πιστά την επιτακτική ανάγκη της, δομώντας έναν επίγειο παράδεισο στην καρδιά ενός μαγικού δάσους, προσφέροντας παράλληλα μια σπάνια, μακρινή ματιά στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο στα βόρεια.

Keeping the ideal balance

rau-haus-feldman-architecture-24.jpg

Το να σχεδιάσεις ένα κτίριο, στο οποίο είναι σημαντικό να κυριαρχεί μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους διαβίωσης, αποτελεί πάντα μια από τις κύριες προκλήσεις, οι οποίες, όμως στη συγκεκριμένη συνθήκη, αντιμετωπίστηκαν με συνέπεια, αποτελεσματικότητα και έντονη προνοητικότητα. Το κλειδί για να πραγματοποιηθεί αυτή η χρυσή τομή ήταν να κατασκευαστεί ένα μεγάλο μέρος της κατοικίας στην ανατολική πλαγιά του λόφου, δομώντας, με αυτόν τον τρόπο, ένα ενδιαφέρον περίβλημα για στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης στο ύπαιθρο, και, ταυτόχρονα, τα εξεζητημένα spots για τις καθημερινές στιγμές στους εσωτερικούς χώρους της κατοικίας.

The eco - friendly approach 

rau-haus-feldman-architecture-25.jpg

Κεντρικό ρόλο στη δομή, αλλά και στη λειτουργικότητα της κατοικίας παίζει η eco - friendly φιλοσοφία της αρχιτεκτονικής ομάδας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε κάθε παραμικρή λεπτομέρεια. Στο Rau Haus, μια φωτοβολταϊκή συστοιχία 6,24 kW παρέχει στο σπίτι 9.777 kWh ανανεώσιμης ενέργειας ετησίως και δύο ηλιακά πάνελ συμβάλλουν ενεργά, εξυπηρετώντας μια αρκετά εκτενή δεξαμενή αποθήκευσης. Ο σχεδιασμός χρησιμοποιεί βαθιές προεξοχές και ένθετα παράθυρα για την παροχή παθητικής ηλιακής σκίασης, και οι προσεκτικά τοποθετημένες λειτουργικές πόρτες, παράθυρα και φεγγίτες προωθούν τον διασταυρούμενο αερισμό σε όλους τους κατοικήσιμους χώρους. Εξωτερικές βεράντες με διαφορετικούς βαθμούς σκίασης σε όλο το σπίτι επιτρέπουν την άνετη χρήση κατά τη διάρκεια διαφορετικών περιόδων της ημέρας. Μια αρκετά καινοτόμα κίνηση είναι η ένωση του σκυροδέματος με 30% ιπτάμενη τέφρα, με στόχο να μειωθεί ο ενσωματωμένος άνθρακας, ο οποίος αξιοποιήθηκε στο project.

Peace is the key 

rau-haus-feldman-architecture-2.jpg

Η λέξη - κλειδί στο εσωτερικό του σπιτιού είναι η ισορροπία. Παρόλο που η μινιμαλιστική προσέγγιση έχει τεθεί σε πρώτο πλάνο, η οποία συνοδεύεται από απουσία περιττών αξεσουάρ και επίπλων, έχουν προστεθεί συγκεκριμένα premium pieces, τα οποία αναβαθμίζουν την αισθητική ταυτότητά του, κυρίαρχα στοιχεία τη διακόσμηση της τραπεζαρίας, αλλά και του living room. Στην αίσθηση αρμονίας παίζει κυρίαρχο ρόλο και ο φωτισμός, ο οποίος έχει τοποθετηθεί σε κάθε σημείο και χαρακτηρίζεται από διακριτικότητα και κομψότητα. Με αυτόν τον τρόπο, η ζεστή ατμόσφαιρα υπόσχεται μια γαλήνια εμπειρία διαμονής, η οποία απέχει σε μεγάλο βαθμό από την ψυχρή minimal πλευρά της διακοσμητικής βάσης.

Ανακαλύψτε περισσότερες υπέροχες φωτογραφίες στη gallery! 

Source: Arch Daily

Photos: Adam Rouse