fbpixel

Search icon
Search
Μια βίλα ισπανικού στιλ του 1920 στην Καλιφόρνια που αποκαταστάθηκε με σεβασμό στις ρίζες της
INTERIORS

Μια βίλα ισπανικού στιλ του 1920 στην Καλιφόρνια που αποκαταστάθηκε με σεβασμό στις ρίζες της

Υπό την αρχιτεκτονική επιμέλεια της Martha Mulholland


«Αυτό το σπίτι ήρθε αντιμέτωπο με μια σειρά από ατυχείς ανακαινίσεις», λέει η Martha Mulholland για τη βίλα του 1920 που κλήθηκε να επανασχεδιάσει. Βρίσκεται στη συνοικία Los Feliz της Καλιφόρνιας και χτίστηκε αρχικά από τον γιο του μεγιστάνα των ορυχείων που έδωσε την παραχώρηση γης για το πάρκο Griffith, προτού κατοικήσει ο μπασίστας των Red Hot Chili Peppers, Flea. Με την πάροδο των ετών, το σπίτι είχε οδηγηθεί σε διάφορες κατευθύνσεις και ο πρωταρχικός στόχος της Martha ήταν να «επαναφέρει το πνεύμα του».

mm-vermont-exterior-5.webp


Πιο πρόσφατα, το σπίτι είχε υποστεί αυτό που η Martha περιγράφει ως "80sification". Είχε αγοραστεί από ένα νεαρό ζευγάρι, την Cara και τον Blake Bartlett, οι οποίοι είχαν πρόσφατα μετακομίσει στην Καλιφόρνια από την Ανατολική Ακτή. Είχαν μια πιο μελετημένη προσέγγιση στη συντήρηση απευθύνθηκαν στη Martha μέσω της σύστασης ενός φίλου. «Άκουσαν ότι αγαπώ πραγματικά τα ιστορικά ακίνητα και προσπαθώ πάντα να στηρίζομαι στον χαρακτήρα ενός σπιτιού. Αν δε σας ενδιαφέρει η προέλευση και η ιστορία, τότε μάλλον δεν είμαι η κατάλληλη σχεδιάστρια για εσάς», λέει η interior designer.

mm-vermont-living206.webp


Στην πρώτη τους συνάντηση, το ζευγάρι ήρθε με μια πολύ «εκλεπτυσμένη και συγκεκριμένη» ενημέρωση, και είχε μάλιστα επιλέξει μια χρωματική παλέτα, φτιάχνοντας moodboards. Έτειναν προς το τυπικό ισπανικό στιλ της δεκαετίας του '20, με όμορφα χρώματα και ζεστά ξύλα να κυριαρχούν παντού. Ομολογουμένως, η κατεύθυνση ήταν «μεγαλύτερη» από ό,τι η Martha είχε «συνηθίσει να δέχεται». «Συνήθως πρέπει να αποσπάσω από τους ανθρώπους αυτό που τους αρέσει, αλλά σε αυτήν την περίπτωση μου το έδωσαν κατευθείαν. Συμμετείχαν πολύ ενεργά».

Η Martha λέει: «Αφήσαμε λίγο πολύ την κάτοψη άθικτη. Είχε ήδη διαμορφωθεί για να χωρέσει ένα μεγαλύτερο μπάνιο και άλλα σύγχρονα χαρακτηριστικά, οπότε προσπαθήσαμε απλώς να λειτουργήσουμε εντός του περιβάλλοντος. Απλώς ο τρόπος με τον οποίο είχε διαμορφωθεί έπρεπε να αλλάξει. Απογυμνώναμε και ξαναφτιάχναμε τα δάπεδα, την κουζίνα, τα μπάνια, τα τζάκια, αλλά δεν μετακινούσαμε τοίχους».

mm-vermont-living202.webp


Και συνεχίζει: «Ο στόχος δεν ήταν να φτιάξουμε μια αντιγραφή ενός σπιτιού ισπανικού τύπου, αλλά να μιμηθούμε τον τρόπο με τον οποίο θα αισθανόμασταν άνετα να ζούμε σε ένα τέτοιο σπίτι. Αυτά τα σπίτια είχαν καθαρά λευκούς τοίχους και σιδηροκατασκευές, γεγονός που θα μπορούσε να τα κάνει να φαίνονται λίγο αυστηρά, αν δεν υπήρχε η δυναμική τους φύση τριγύρω». Βασισμένη σε αυτό, η designer επέλεξε ζωντανά φινιρίσματα, όπως ο μη λουστραρισμένος μπρούντζος και ο ορείχαλκος. Τόσο η σχεδιάστρια όσο και οι ιδιοκτήτες του σπιτιού ήθελαν να χρησιμοποιήσουν χειροποίητα αντικείμενα όπου ήταν δυνατόν. «Κάναμε πολλά προσαρμοσμένα πράγματα», αναφέρει η Martha. «Σχεδιάσαμε όλα τα τζάκια και τα περιβλήματα από το μηδέν, καθώς και το μεγάλο τραπέζι της τραπεζαρίας».

mm-vermont-living205.webp


Η μεγαλύτερη παραγγελία για το σπίτι ήταν η μπροστινή πόρτα από μασίφ καρυδιά. «Ο ξυλουργός με τον οποίο συνεργάζομαι ασχολείται πολύ με κομμάτια της πρώιμης αμερικανικής εποχής». Το σχέδιο είναι εμπνευσμένο από μια ανδαλουσιανή τοιχογραφία του 17ου αιώνα και περιλαμβάνει τα αρχικά των ζευγαριών, κρυμμένα διακριτικά στο σκάλισμα.

Το ζευγάρι ζει στο σπίτι στο Los Feliz εδώ και δύο χρόνια και η Martha τους συνάντησε πρόσφατα σε ένα cocktail party. «Πώς ήταν τα χρόνια που μεσολάβησαν;», ρώτησε. «Μου είπαν ότι είναι τόσο ευτυχισμένοι εκεί - και αυτό είναι το μόνο που θέλεις να ακούσεις ως interior designer», λέει η Martha.

mm-vermont-primary201.webp

Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του σπιτιού!

Πηγή: House & Garden | Φωτογραφίες: Shade Degges