fbpixel

Search icon
Search
Μυηθείτε στο κινηματογραφικό σκηνικό ενός πετρόκτιστου πύργου στη Μάνη
INTERIORS

Μυηθείτε στο κινηματογραφικό σκηνικό ενός πετρόκτιστου πύργου στη Μάνη

Με τη σχεδιαστική υπογραφή της Z-level


Πολυτάραχη ιστορία, άγρια φυσική ομορφιά και εκλεπτυσμένη αρχιτεκτονική ταυτότητα κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευλογημένη γη της Μάνης. Πρόκειται για ένα σπάνιο και πολυτιμότατο περιουσιακό στοιχείο της Ελλάδας, το οποίο τώρα αρχίζει να αγκαλιάζεται από όλους, συμπεριλαμβανομένων πολλών ανθρώπων από το εξωτερικό, οι οποίοι επιθυμούν να εγκατασταθούν στην περιοχή ή να περάσουν τα καλοκαίρια τους εκεί. Στο σημερινό μας ταξίδι στον τόπο αυτό, έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον μαγικό κόσμο ενός αρχοντικού πυργόσπιτου, το οποίο είναι εγκατεστημένο στην Έξω Νύφη, έναν εγκαταλελειμμένο παραδοσιακό οικισμό στην ανατολική πλευρά της Μάνης, εκεί, όπου η θέρμη του ήλιο αποκτά έναν ακόμη πιο φιλόξενο χαρακτήρα και μας υποδέχεται γλυκά από τα πρώτα λεπτά.  

Every spot carries a narrative

1arc-4980pan-edited.jpg


Στο συγκεκριμένο χωριό, ο Γιάννης Κασσαβέτης γύρισε την ταινία του "Η τρικυμία". Σκαρφαλωμένο σε έναν επιβλητικό λόφο, το σπίτι αγναντεύει το τοπίο της Μάνης με θέα τους ελαιώνες και τη θάλασσα. Στην πρώτη του φάση, λειτουργούσε ως ένα εγκαταλελειμμένο μεγαλόκτιστο κτίριο του 18ου αιώνα, το οποίο διέθετε δύο ορόφους και ήταν αποκομμένο από το δρόμο με πρόσβαση μόνο μέσω ενός λιθόστρωτου μονοπατιού. Το πιο γοητευτικό του σημείο, το οποίο ξεχωρίζει κανείς και σήμερα με την πρώτη ματιά είναι ο κήπος με τις ελιές, τις χαρουπιές και τους κάκτους φραγκοσυκιάς. Στα ανατολικά, η αυλή εφάπτεται σε έναν πύργο του 16ου αιώνα, ο οποίος αποτελεί ιστορικό μνημείο, και δίπλα του δέσποζε ένα βυζαντινό παρεκκλήσι με τοιχογραφίες του 12ου αιώνα.

A simple renovation

13arc-5240.jpg

Η κατασκευαστική ανανέωση της κατοικίας κουβαλά τη σχεδιαστική υπογραφή της Z-level με έδρα την Αθήνα. Από την αρχή, στόχος του αρχιτεκτονικού team  ήταν να μετατρέψει το σπίτι σε μια βίλα διακοπών, η οποία θα αποπνέει το αρχέγονο πνεύμα του τόπου. Ήταν σημαντικό να ξαναζωντανέψουν οι διαχρονικοί οικισμοί της Μάνης και να μεταφερθεί η παράδοσή της, καθώς και η αισθητική της κουλτούρα και στις επόμενες γενιές. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο και η διαδικασία της ανακαίνισης διακρίνεται από απλότητα και χάρη. Από τη θεωρία και τον σχεδιασμό, όμως, μέχρι την πράξη, υπήρχε μεγάλη απόκλιση και η ομάδα ήρθε αντιμέτωπη με δύο κεντρικές προκλήσεις: Η μία αφορούσε στους τρόπους, με τους οποίους θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια διαλεκτική σχέση μεταξύ του κτιρίου και του ιστορικού του υπόβαθρου και η δεύτερη είχε να κάνει με το πως να εισαχθούν οι νέες προσθήκες  στο υπάρχον κτίριο και στον ιστό του παραδοσιακού οικισμού.

The ecological management

22arc-5316.jpg

Ο σχεδιασμός διαμορφώθηκε, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν την περιορισμένη κατασκευαστική ικανότητα της περιοχής και την παντελή έλλειψη υποδομών. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, η αρχιτεκτονική ομάδα ήταν σημαντικό να κινηθεί προς την αυτάρκεια, την οικολογική διαχείριση και τον βιοκλιματικό σχεδιασμό, στα απολύτως απαραίτητα στοιχεία, δηλαδή, τα οποία δεν διέφεραν πολύ από τις παραδοσιακές τεχνικές. 

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες της υπέροχης κατοικίας στη gallery! 

Source: Arch Daily

Photos: Babis Louzidis