fbpixel

Search icon
Search
Πώς μαθαίνουμε να διακόπτουμε αγχωτικές και αρνητικές σκέψεις
WELLNESS

Πώς μαθαίνουμε να διακόπτουμε αγχωτικές και αρνητικές σκέψεις

Πατήστε "stop" στο negativity


Η απλή αναγνώριση του άγχους είναι ένα καλό πρώτο βήμα όταν βασανιζόμαστε από αυτό: «Α, εσύ είσαι, άγχος», πρέπει να λέτε όταν αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας ταραγμένο, αφηνιασμένο και ανήσυχο να φροντίζει για πολλά πράγματα ταυτόχρονα. «Άγχος, τώρα είναι η ώρα να ξεκουραστείς», οφείλετε να σκέφτεστε όταν σας κρατάει ξύπνιους στη μέση της νύχτας ο απασχολημένος εγκέφαλος σας, με το στήθος σφιγμένο από την ένταση. 

Είναι γεγονός ότι το άγχος μπορεί να προέρχεται από πολλές πηγές. Αυτές περιλαμβάνουν τον φόβο για το άγνωστο, την επιθυμία για έλεγχο, ένα υπερφορτωμένο νευρικό σύστημα ή απλώς το να έχεις υπερβολική ενέργεια. Αν μπορέσουμε να εντοπίσουμε τη ρίζα αυτού που νιώθουμε και να παρατηρήσουμε το άγχος ως μηχανισμό άμυνας σε υπερδιέγερση, θα αρχίσουμε να αναλύουμε το πραγματικό επίπεδο της «απειλής» που αντιμετωπίζουμε. 

Πώς μπορούμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο; 

Πραγματική χαλάρωση

valentina-jorio-itswovkroa-unsplash.jpg

Μόλις κατανοήσουμε το άγχος και πώς λειτουργεί μέσα μας (ή εναντίον μας), μπορούμε να δημιουργήσουμε λίγο χώρο για να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι στην πραγματικότητα έχουμε εξουσία πάνω στην εμπειρία μας. Μπορούμε να μας κρατήσουμε ήρεμους και να εξασκηθούμε στο να είμαστε παρόντες. Χειριζόμαστε τις σκέψεις μας, επιβραδύνοντάς τες. Δεν πρέπει ο φόβος να μας εμποδίζει να κάνουμε πράγματα που μας φέρνουν ευχαρίστηση. Πώς θα το καταφέρετε; Μέσω της ενσυνειδητότητας και των δημιουργικών πρακτικών. Δείτε παρακάτω.

1. Προσανατολιστείτε στην τρέχουσα στιγμή. 

Αν έχουμε αγχωθεί για το μέλλον ή το παρελθόν και πιάνουμε τον εαυτό μας να στρεσάρεται, προσπαθούμε να φέρουμε τους εαυτούς μας στην παρούσα αισθητηριακή εμπειρία. Αναφέρετε πέντε πράγματα που βλέπετε, πέντε πράγματα που ακούτε και μερικά που μπορείτε να μυρίσετε. Ακόμα πιο απλό: Όταν αφιερώνετε μια στιγμή για κάτι, απολαύστε την πραγματικά. Παρατηρήστε τι βλέπετε, τι μυρίζετε και τι αισθάνεστε. Προσπαθήστε να υπερσυγκεντρωθείτε σε ένα αντικείμενο, τραβώντας την προσοχή σας πίσω σε αυτό - αν οι σκέψεις σας αρχίζουν να ξεφεύγουν. Κάντε αυτό το τελετουργικό» μια καθημερινή δραστηριότητα. Παρατηρήστε τον τρόπο που αισθάνεστε την οδοντόβουρτσα στο χέρι σας, τον τρόπο που μυρίζει η οδοντόκρεμα. Χαμηλώστε ταχύτητες και απλώς βουρτσίστε τα δόντια σας, χωρίς να κάνετε και να σκέφτεστε τίποτα άλλο.

logan-weaver-lgnwvr-3yyourq8kxi-unsplash.jpg

2. Εξασκηθείτε στο να φαντάζεστε τον εαυτό σας σε ένα πραγματικό ή φανταστικό μέρος, όπου νιώθετε ασφάλεια και ηρεμία.

Γράψτε για αυτό το μέρος, ονειρευτείτε το, ζωγραφίστε το. Παρατηρήστε τι σας συμβαίνει όταν περνάτε χρόνο να φαντάζεστε τον εαυτό σας εκεί, όπου νιώθετε ασφάλεια και ηρεμία. Επιστρέψτε σε αυτό το νοητά, όταν αισθάνεστε ότι είστε εκτός εαυτού.

3. Φανταστείτε τις αρνητικές σκέψεις σαν τρένα που περνούν από μια σιδηροδρομική γραμμή.

Στέκεστε στην αποβάθρα και παρακολουθείτε τις σκέψεις σας να έρχονται και να φεύγουν σαν τρένα που μπαίνουν στο σταθμό και φεύγουν. Μην επιβιβαστείτε σε αυτά - απλώς παρακολουθήστε τα να περνούν.

4. Σχεδιάστε το άγχος, το φόβο ή την ανησυχία σας. 

Δώστε σάρκα και οστά σε αυτά τα συναισθήματα σαν να ήταν χαρακτήρες σε μια ιστορία. Αυτό σας βοηθάει να τα κατανοήσετε πληρέστερα και να αποκτήσετε κάποια αντικειμενικότητα, η οποία θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο στρες όταν βρίσκεστε υπό αυτόν τον φόβο. Το ίδιο κάνουμε και για τα συναισθήματα της ειρήνης, της ασφάλειας και της χαράς: Πώς μοιάζουν; Πώς μιλούν; Πώς κινούνται; Φανταστείτε τα και αυτά, και αφήστε τα να σας συνεπάρουν προς την αισιοδοξία. 

marco-testi-i3-l-1jzltw-unsplash.jpg

Μερικές φορές η φροντίδα του εαυτού μας μπορεί να είναι τόσο απλή, όσο το να παρατηρούμε πότε αισθανόμαστε καλά. Όταν έχετε αμφιβολίες, ρίξτε λίγο δροσερό νερό στο πρόσωπό σας, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι αυτήν τη στιγμή είστε ασφαλείς και πάρτε μια βαθιά ανάσα. Αντιμετωπίστε σας με συμπόνια και ευγένεια. Τώρα δεν είναι η ώρα για «αυτομαστιγώσεις». Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας όπως θα αντιμετωπίζατε ένα ζωάκι, που είναι φοβισμένο, αβέβαιο και καταβεβλημένο: Πάρτε μια ανάσα, νιώστε τον ήλιο στο πρόσωπό σας, να είστε ευγενικοί και διαβεβαιώστε τον εαυτό σας: «Αυτή τη στιγμή είμαι ασφαλής».