Η δουλειά του Γιώργου Λάνθιμου δε σταματά να αναγνωρίζεται συνεχώς σε διεθνές επίπεδο. Αυτήν τη φορά, διακρίθηκε με βραβείο FIPRESCI 2024 για την Καλύτερη Ταινία της Χρονιάς, που δεν είναι άλλη από το "Poor Things". Αυτή είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του Έλληνα σκηνοθέτη που έλαβε αυτήν την αναγνώριση από τους διεθνείς κριτικούς.
Πιο συγκεκριμένα, το "Poor Things" επιλέχθηκε ως η ταινία της χρονιάς 2024 από τα μέλη της FIPRESCI, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου. Σε αυτήν την ψηφοφορία συμμετείχαν 791 κριτικοί από όλο τον κόσμο, με στόχο να αναδείξουν την κορυφαία ταινία ανάμεσα σε όσες έκαναν πρεμιέρα μετά την 1η Ιουλίου του 2023.
Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος, καθώς βρέθηκε δίπλα σε κορυφαίες παραγωγές. Ανάμεσα σε αυτές ήταν οι εξής: «Μην Περιμένετε και Πολλά από το Τέλος του Κόσμου» του Radu Jude, «Ο Διάβολος Δεν Υπάρχει» του Ryusuke Hamaguchi, το "All of Us Strangers" του Andrew Haigh και το "The Seed of the Sacred Fig" του Mohammad Rasoulof.
Το "Poor Things" μας μεταφέρει στο Βικτοριανό Λονδίνο και γνωρίζουμε βήμα - βήμα τη δεύτερη φάση στη ζωή της Bella (Emma Stone), η οποία κατοικεί σε μια αρχοντική κατοικία με τον λαμπρό και ανορθόδοξο, Dr. Dodwin (Willem Dafoe) με τη σταθερή παρουσία του μαθητή και βοηθού του, Max McCandles, μέλλοντας συζύγου της. Kαι κάνουμε λόγο για δύο πλευρές, καθώς στο μεσοδιάστημά τους κυριαρχεί η εγχείρηση αναγέννησης και μεταμόρφωσης της ίδιας από τον συγκεκριμένο επιστήμονα. Μια νέα προσωπικότητα έχει δημιουργηθεί, χωρίς ίχνος μνήμης της προηγούμενής της, για την οποία έχουμε μόνο μία εικόνα μέχρι στιγμής: Αυτής μιας εγκύου γυναίκας, η οποία επιλέγει να δώσει τέλος στη ζωή της, πέφτοντας από τη γέφυρα της Βρετανικής πρωτεύουσας.
Η ιστορία, με τον τρόπο, με τον οποίο εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, μπορεί να μάς θυμίσει σε μεγάλο βαθμό την ιστορία ενηλικίωσης, όπως συμβαίνει με τον χαρακτήρα της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων. Από τα στοιχεία που ξεχωρίζει κανείς σε όλη τη διάρκεια του φιλμ είναι το black χιούμορ, το οποίο επικρατεί σε κάθε χαρακτήρα, με ισχυρές δόσεις στον ήρωα που ενσαρκώνει ο Willem Dafoe, αυτό του τρελού και επικίνδυνου -για την τοπική κοινωνία- επιστήμονα. Το πρώτο συνθετικό του ονόματός του Dodwin, εμμέσως πλην σαφώς ταυτίζεται με τον Θεό. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του χιουμοριστικού ρητορικού ερωτήματος που θέτει ο ίδιος στον βοηθό του, Max McCandles σχετικά με το αν πιστεύει στον Θεό ή σε εκείνον.
Η ταινία κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα για την Καλύτερη Ταινία, δύο Χρυσές Σφαίρες και πέντε BAFTA, καθώς κι 11 υποψηφιοτήτες και 4 βραβεία στα Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία ήταν το Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου για την Emma Stone. Έκανε παγκόσμια επιτυχία και στην Ελλάδα ειδικά ξεπέρασε τα 400.000 εισιτήρια.
Info: Το βραβείο FIPRESCI θα απονεμηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στην τελετή έναρξης του 72ου Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και θα προβληθεί την ίδια ημέρα, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στις 9 Σεπτεμβρίου.