fbpixel

Search icon
Search
Πόνοι περιόδου: Σε τι οφείλονται και πώς να τους αντιμετωπίσoυμε φυσικά
HEALTH

Πόνοι περιόδου: Σε τι οφείλονται και πώς να τους αντιμετωπίσoυμε φυσικά

Ανακουφιστείτε από αυτούς, ακολουθώντας τις παρακάτω προτάσεις


Είστε και εσείς από εκείνες τις γυναίκες που όταν η περίοδος κάνει την εμφάνισή της, ξαπλώνετε στο κρεβάτι για αμέτρητες ώρες, λόγω του έντονου και ασταμάτητου πόνου; Νιώθετε τις περισσότερες φορές κράμπες, ημικρανίες, εφηβική ακμή, φούσκωμα, κόπωση ή ακόμα έχετε και μεγάλη ροή; Εάν ναι, δεν χρειάζεται ούτε πανικός ούτε άγχος. Μην τους αφήνετε να σας δυσκολεύουν την καθημερινότητα αλλά μάθετε σε τι οφείλονται, έτσι ώστε να βρείτε πιο εύκολα τους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισής τους.

Συνεχίστε να διαβάζετε και ανακαλύψτε τους λόγους που οι πόνοι είναι τόσο έντονοι και πώς μπορούμε να του εξαλείψουμε τελείως φυσικά!

Σε τι οφείλονται;

Μια πρωτοποριακή μελέτη, στην οποία συμμετείχαν εθελοντικά 3.302 γυναίκες, ανακάλυψε τον λόγο των έντονων πόνων της περιόδου. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βρήκαν την ισχυρή σύνδεση μεταξύ των πόνων της περιόδου και ενός βιοδείκτη που ονομάζεται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη(CRP). Επιπλέον, κάποιοι μελετητές τόνισαν πως τα συμπτώματα πριν από την περίοδο – όπως οι πόνοι στην πλάτη, οι πόνοι στην κοιλιά, το πρήξιμο και ο πόνος στο στήθος, οφείλονται στα αυξημένα επίπεδα του δείκτη φλεγμονής, C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), όμως οι πονοκέφαλοι εξαιρούνται.

Ο πόνος κατά την διάρκεια της περιόδου θεωρείται ότι οφείλεται στην παραγωγή προσταγλανδινών (ορμονών) από το ενδομήτριο, οι οποίες προκαλούν επώδυνες συσπάσεις της μήτρας. Οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα προσταγλανδινών εμφανίζουν πιο έντονες συσπάσεις της μήτρας και περισσότερο πόνο. Οι προσταγλανδίνες ευθύνονται, επίσης, για τον εμετό, την διάρροια και τους πονοκεφάλους που συχνά συνοδεύουν τις επώδυνες περιόδους.

Πώς να τους αντιμετωπίσετε;

Σωστή διατροφή

shutterstock-1042484581.jpg

Ναι, η αλήθεια είναι πως μια γυναίκα κατά την διάρκεια της περιόδου της, δυσκολεύεται να μείνει μακριά από την ζάχαρη και γενικά τους κακούς υδατάνθρακες και είναι απόλυτα φυσιολογικό, γιατί αποτελούν «παιχνίδια» των ορμονών . Σκεφτείτε όμως πως αν καταφέρετε να τραφείτε με υγιεινό τρόπο τις δύσκολες αυτές μέρες, ο πόνος θα αντιμετωπιστεί πιο γρήγορα. Βέβαια, υπάρχουν τροφές που εξομαλύνουν την κατάσταση και τον πόνο – όπως τα λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Στην συνέχεια, τις μέρες αυτές μπορείτε να προτιμήσετε και βιταμίνη Β και το μαγνήσιο, που θα το βρείτε σε τροφές – όπως το καστανό ρύζι, οι μπανάνες, τα καρύδια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Επίσης, εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στα γλυκά προτιμήστε να φάτε μια μαύρη σοκολάτα, η οποία όχι μόνο θα σας προσφέρει αντιφλεγμονώδεις και ανακουφιστικές ιδιότητες, αλλά θα συμβάλλει και στην παραγωγή ενδορφίνων!

Γυμναστική

2-qdP5Z.png

Μπορεί να φαντάζει αδύνατο να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να κάνετε γυμναστική, όταν έχετε περίοδο. Όμως, σκεφτείτε πως η άσκηση είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς όχι μόνο συμβάλλει στην χαλάρωση της μήτρας, αλλά βοηθάει και στην απομάκρυνση των θρόμβων. Μια άσκηση που αποτελεί την τέλεια ιδέα για αυτές τις μέρες είναι η yoga. Τα συχνά τεντώματα και το stretching της πλάτης είναι ένας τρόπος για να ξεμπλοκάρετε την πλάτη και την μέση σας, αφού ανακουφίζουν άμεσα τους σφιγμένους μύες. Πέρα απ’ αυτό, η αεροβική γυμναστική –όπως το τρέξιμο, το απλό περπάτημα, τονώνουν ολόκληρο το μυϊκό σύστημα. Η συνεισφορά στους μύες της πλάτης, που την κάνουν πιο ανθεκτική προσφέρει ανακούφιση και μειώνει τους πόνους και τις κράμπες.

Θερμοθεραπεία

shutterstock-599864144.jpg

Εάν πέρα από τον πόνο, ταλαιπωρήστε και από πολλές κράμπες τότε μια επαναχρησιμοποιούμενη θερμοφόρα θα αποτελέσει το ιδανικό προϊόν για την ανακούφισή τους. Μπορείτε να βασιστείτε πάνω της και να την τοποθετήσετε σε οποιοδήποτε εσείς μέρος νιώθετε ενόχληση, όπως στην κοιλιά και στην μέση. Σε κάθε περίπτωση, η θερμοθεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται σε διαστήματα, 20 λεπτά εφαρμογής και τουλάχιστον 20 λεπτά απομάκρυνσης της θερμοφόρας από το σημείο είναι αρκετά.

Απαλό μασάζ γύρω από την κοιλιά

shutterstock-1482443063.jpg

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά μια γυναίκα από τους πόνους τις περιόδου, χαλαρώνοντάς την και ανακουφίζοντας σε μεγάλο βαθμό. Πως μπορείτε να κάνετε και εσείς στην συγκεκριμένη περιοχή μασάζ στον εαυτό σας; Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι απαλές μικρές κυκλικές κινήσεις με τα δάχτυλα στην πάσχουσα περιοχή. Plus, εάν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αιθέρια έλαια – όπως το χαμομήλι, το δεντρολίβανο, το γιασεμί και η μαντζουράνα.

Tip: Το μασάζ ανακουφίζει ακόμα περισσότερο όταν το ξεκινάτε αμέσως μόλις εμφανιστούν τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια της περιόδου.