fbpixel

Search icon
Search
Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα για το 2023 και σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;
LIFE & CAREER

Ποια είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα για το 2023 και σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;

Η κατάταξη του World Happiness Report στηρίζεται σε παράγοντες όπως η κοινωνική υποστήριξη, το εισόδημα και υγεία


Έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια από τη δημοσίευση της πρώτης Παγκόσμιας Έκθεσης για την Ευτυχία. Και έχουν περάσει ακριβώς δέκα χρόνια από τότε που η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε το ψήφισμα 66/281, με το οποίο ανακηρύχθηκε η 20ή Μαρτίου να γιορτάζεται κάθε χρόνο ως Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας. Έκτοτε, όλο και περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η επιτυχία μιας χώρας θα πρέπει να κρίνεται από την ευτυχία των ανθρώπων της. Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη συναίνεση σχετικά με το πως θα πρέπει να μετράται η ευτυχία, η οποία σημαίνει ότι η εθνική ευτυχία μπορεί πλέον να γίνει επιχειρησιακός στόχος για τις κυβερνήσεις. 

Η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου για το 2023

snapinstaapp-286150425-1078049952796350-8856283035998309711-n-1080.jpg
@finland

Η έκθεση, η οποία αποτελεί έκδοση του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, βασίζεται σε δεδομένα παγκόσμιας έρευνας πληθυσμού σε περισσότερες από 150 χώρες. Οι χώρες κατατάσσονται στην ευτυχία με βάση τις μέσες αξιολογήσεις της ζωής τους κατά τα τρία προηγούμενα έτη, στην προκειμένη περίπτωση από το 2020 έως το 2022. Πριν δύο ημέρες, λοιπόν, γιορτάζοντας την ευτυχία δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα των πιο ευτυχισμένων κρατών για το 2023. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά η Φινλανδία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Business Finland: "Ο φινλανδικός τρόπος ευτυχίας έχει τις ρίζες του στην τεράστια κοινωνική σταθερότητα, με υψηλό βαθμό ισότητας και, μεταξύ άλλων, πολιτική και πολιτική ελευθερία. Μπορεί να ακούγεται τραβηγμένο, αλλά η ευτυχία, μαζί με το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και την προβλεψιμότητα, είναι επίσης ένας από τους παράγοντες που καθιστούν τη Φινλανδία προνομιακή τοποθεσία για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας". Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN: "Η σκανδιναβική χώρα και οι γειτονικές της Δανία, Ισλανδία, Σουηδία και Νορβηγία σημειώνουν πολύ καλές επιδόσεις στις μετρήσεις που χρησιμοποιεί η έκθεση για να εξηγήσει τα ευρήματά της: προσδόκιμο υγιούς ζωής, κατά κεφαλήν ΑΕΠ, κοινωνική στήριξη, χαμηλή διαφθορά, γενναιοδωρία σε μια κοινότητα όπου οι άνθρωποι φροντίζουν ο ένας τον άλλον και διατηρούν ελευθερία στη λήψη βασικών αποφάσεων ζωής".

5bea22a1fd6be4b13a9a5909e958cdf4.jpg
Θάλασσα της Γαλιλαίας, Ισραήλ

Όσον αφορά την κατάταξη των υπόλοιπων χωρών, το Ισραήλ ανεβαίνει φέτος στην τέταρτη θέση από την ένατη, την οποία κατείχε πέρυσι. Οι Κάτω Χώρες κατέκτησαν την πέμπτη θέση, η Ελβετία βρίσκεται στην όγδοη θέση, το Λουξεμβούργο στην ένατη και ακολουθεί η Νέα Ζηλανδία, η οποία ολοκληρώνει την πρώτη δεκάδα. Στην πρώτη εικοσάδα κατατάσσονται Η Αυστραλία (αριθ. 12), ο Καναδάς (αριθ. 13), η Ιρλανδία (αριθ. 14), οι Ηνωμένες Πολιτείες (αριθ. 15) και το Ηνωμένο Βασίλειο (αριθ. 19). 

Όσον αφορά τις χώρες, οι οποίες αποκλίνουν από τα συναισθήματα ευτυχίας, στην τελευταία θέση (αριθμός 137) βρίσκεται το Αφγανιστάν. Ο Λίβανος βρίσκεται μια θέση πιο πάνω, στο Νο 136. Όσο για την Ελλάδα, στην φετινή κατάταξη βρέθηκε στην 58η θέση (από την 67η που βρισκόταν πέρυσι) ενώ η Κύπρος είναι στην 46η. 

"Αισθάνεσαι καλύτερα για τον εαυτό σου αν πραγματικά φροντίζεις άλλους ανθρώπους"

shutterstock-1074714476.jpg

Η κατάταξη των χωρών βασίζεται σε δεδομένα από πηγές όπως η Gallup World Poll, αξιοποιώντας έξι βασικούς παράγοντες: κοινωνική υποστήριξη, εισόδημα, υγεία, ελευθερία, γενναιοδωρία και απουσία διαφθοράς. Κεντρικός παράγοντας, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των διαπροσωπικών σχέσεων αποδείχθηκε η πανδημία, η οποία, όπως υποστηρίζεται, αύξησε τα συναισθήματα καλοσύνης.Όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία, η καλοσύνη είναι περίπου 25% υψηλότερη από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία. Ο John Helliwell, ένας από τους συντάκτες της Παγκόσμιας Έκθεσης Ευτυχίας, τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN: "Η καλοσύνη προς τους άλλους, ειδικά η βοήθεια προς τους ξένους, η οποία αυξήθηκε δραματικά το 2021, παρέμεινε υψηλή το 2022. Η κίνηση προς την κατεύθυνση να σκεφτόμαστε πιο ρητά για τις αξίες και τους άλλους ανθρώπους θα επηρεάσει όχι μόνο παράγοντες όπως το ποιες θέσεις εργασίας ή σχολεία επιλέγουν οι άνθρωποι, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν μέσα σε αυτά τα περιβάλλοντα. Δεν έχει να κάνει πραγματικά με τους βαθμούς ή τον μισθό, αλλά με τη συνεργασία με άλλους ανθρώπους με χρήσιμο τρόπο. Και φυσικά, αυτό είναι χρήσιμο για τον κόσμο, αλλά το όλο νόημα αυτής της έρευνας για την ευτυχία είναι ότι είναι επίσης καλό για τους ανθρώπους που το κάνουν. Με άλλα λόγια, καταλήγεις να αισθάνεσαι καλύτερα για τον εαυτό σου αν πραγματικά φροντίζεις άλλους ανθρώπους και όχι μόνο έναν αριθμό". 

Sources: CNN, Iefimerida, World Happiness Report