fbpixel

Search icon
Search
Δώρα Αναγνωστοπούλου: «Δεν χρειάζεται η γυναίκα σήμερα να γίνει σκληρή, αδίστακτη και να απολέσει στο βωμό της επιτυχίας την ανθρωπιά της»
LIFE & CAREER

Δώρα Αναγνωστοπούλου: «Δεν χρειάζεται η γυναίκα σήμερα να γίνει σκληρή, αδίστακτη και να απολέσει στο βωμό της επιτυχίας την ανθρωπιά της»

Η δημοσιογράφος μας μιλάει για τη γυναίκα και για όσα λατρεύει σ' αυτήν


Σήμα κατατεθέν της η ήρεμη φωνή και τα γαλαζοπράσινα μάτια της. Η Δώρα Αναγνωστοπούλου είναι δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων του Mega, και της εκπομπής Mega Stories. Σπούδασε στην Ιταλία, μία πόλη που την είχε λατρέψει από τα 13 της, όταν βρέθηκε στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών. Το 2003 ξεκίνησε την παρουσίαση πολιτιστικών εκπομπών στην ΕΤ1 και τη σεζόν 2010-2011 παρουσίασε μαζί με τη Λένα Αρώνη την εκπομπή «Γυναίκες». Πλέον έχει καταφέρει με τον ακέραιο χαρακτήρα και τη σκληρή δουλειά της να αποτελεί σταθερή και «αθόρυβη» αξία της σύγχρονης Δημοσιογραφίας. Είναι μητέρα δύο αγοριών, για τα οποία είναι ιδιαίτερα περήφανη. 

Πόσο εύκολο είναι μια γυναίκα να ξεχωρίσει σ’ ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα;

Σήμερα που μιλάμε δεν θα έλεγα ότι είναι ιδιαίτερα ανδροκρατούμενο. Είδα πολλές γυναίκες συναδέλφους να καλύπτουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, να ρίχνονται στις φωτιές για να καλύψουν πυρκαγιές, εγώ είχα την ευκαιρία να πάω στην Τουρκία λίγα 24ωρα μετά τον φονικό σεισμό. Έχουμε κερδίσει την αναγνώριση για τον δυναμισμό και το θάρρος μας όπου αυτό απαιτείται. Στο κομμάτι της παρουσίασης των ειδήσεων πάντα ξεχώριζαν γυναίκες για την νηφαλιότητα, την ευγένεια και την εγκράτεια τους. Σίγουρα 20 χρόνια πίσω όταν έκανα τα πρώτα μου βήματα υπήρχε από κάποιους μια essence απαξίας ίσως αλλά θα έλεγα ότι ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις.

Αντιμετωπίσατε ποτέ δυσκολίες επειδή απλά είστε γυναίκα;

Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύομαι να φτιάξω το πλυντήριο όταν χαλάει και είμαι ικανή να κάνω τους τοίχους σουρωτήρι από καρφιά που δεν μπορώ να καρφώσω σωστά. Οι γυναίκες έχουμε διεκδικήσει και έχουμε κερδίσει ισότιμη σχέση σε ότι αφορά την εργασία. Το μόνο παράπονο μου ίσως είναι ότι αυτό δεν αποτυπώνεται μισθολογικά ακόμα. Και μόνο αισιόδοξη δεν με κάνει να αισθάνομαι η πρόβλεψη του Γκουτέρες ότι θα χρειαστούν 300 χρόνια για να καλυφθεί το χάσμα που μας χωρίζει.

Ποιες είναι οι αγωνίες σας σχετικά με το γεγονός ότι μεγαλώνετε αγόρια σε μια εποχή που η βία προς τις γυναίκες αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς;

Η αγωνία μου είναι να μεγαλώσω τα αγόρια μου με ελευθερία. Να κάνουν παρέες, να βγουν έξω, να αποκτήσουν εμπειρίες να μάθουν να σέβονται, να αγαπούν τους φίλους τους και τα τους ανθρώπους με τους οποίους συντροφευόνται. Να νιώσουν συναισθήματα, να αποκτήσουν πληρότητα που εκτιμώ πως δεν αναπληρώνεται με καμία μητρική νουθεσία περί σωστής συμπεριφοράς. Να ζήσουν ελεύθερα. Ακόμα με περιορισμούς, ασφαλώς, γιατί είναι στην εφηβεία, αλλά με την ασφάλεια της αγάπης και της στήριξης που είναι το μεγαλύτερο δώρο για την υγιή ανατροφή. Τους έχω μεγάλη εμπιστοσύνη και είμαι πολύ περήφανη για το πώς εξελίσσονται.

Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, ποιο ήταν το πιο δύσκολο γεγονός που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε στη δουλειά σας;

Κάθε φορά που καλούμαι να καλύψω μια τραγωδία, αισθάνομαι ότι είναι και η πιο δύσκολη . Πριν από ένα μήνα βρέθηκα στην Τουρκία και βίωσα συναισθήματα που μου ήταν πρωτόγνωρα. Ο πόνος και η απελπισία στα βλέμματα που αντίκρισα δεν πρόκειται να ξεχαστούν ποτέ. Και πριν μια εβδομάδα έγινε το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και κλήθηκα να κρατήσω «ροή» πολλές ώρες και στις συνδέσεις προσπαθούσα να παραμείνω συγκεντρωμένη γιατί έστω και ένα λεπτό αν χαλαρώσεις μπορεί να τινάξεις μια συλλογική δουλειά στον αέρα και να «αδειάσεις» τους συναδέλφους σου που βρίσκονται εκεί στο πεδίο, στη μάχη και προσπαθούν να μην λυγίσουν.

Και εμείς άνθρωποι είμαστε και με ευαισθησίες ωστόσο έχω επιλέξει να πορευτώ στη διαδρομή μου με την πεποίθηση ότι ανήκω σε μια ομάδα και οφείλω να σέβομαι όποιον με παρακολουθεί χωρίς να μονοπωλήσω τον χρόνο που μου δίνεται ούτε στο ελάχιστο. Σεβόμενη απολύτως ότι είμαι εκεί για να μεταφέρω την είδηση και όχι να γίνω η ίδια είδηση.

Ποια είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη γυναίκα του 2023;

Ο δυναμισμός, η απενοχοποίηση, η απέχθεια απέναντι σε στερεότυπα που υπεδείκνυαν ρόλους και θέση. Η γυναίκα του ’23 μπορεί να είναι ελεύθερη να διεκδικήσει, να ζήσει, να διαμορφώσει το μέλλον της όπως το ονειρεύεται.

Τι προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει η σύγχρονη γυναίκα;

Νομίζω η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μην ζηλέψει χαρακτηριστικά που αποδίδονταν στους άνδρες διαχρονικά και μάλλον στερεοτυπικά. Δεν χρειάζεται πια για να ακουστεί ή για να καθιερωθεί σε μια δουλειά να χάσει την ευγένεια, την ευαισθησία ή την ζεστασιά της. Η φιλοδοξία μπορεί να συνυπάρξει με το fair play, έχουμε κατακτήσει πολλά. Δεν χρειάζεται η γυναίκα σήμερα να γίνει σκληρή, αδίστακτη και να απολέσει στο βωμό της επιτυχίας την ανθρωπιά της. Στο πεδίο των συναισθημάτων επίσης. Να είναι τρυφερή και να μην φοβάται να το δείξει. Να ζεσταίνει τους γύρω της. Αν οι μητέρες των κακοποιητών ήταν ανθρώπινες και στοργικές με τους γιους τους μάλλον δεν θα είχαμε τόσες γυναικοκτονίες.

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη δύναμη και τη μεγαλύτερη αδυναμία μιας γυναίκας;

Την ενσυναίσθηση. Το γεγονός ότι η αναλυτική της σκέψη την οδηγεί στο να κατανοεί πως αισθάνονται οι γύρω της. Βεβαίως όλα αυτά πρέπει να σας πω πως σίγουρα στην νέα γενιά ακούγονται κάπως παρωχημένα.

Έχετε νιώσει να σας επηρεάζουν τα μοντέρνα σύνδρομα που «ταλαιπωρούν» τις περισσότερες γυναίκες σήμερα; Για παράδειγμα, σύνδρομο του απατεώνα (imposter syndrome).

Δεν αποτελώ εξαίρεση , με την έννοια ότι και οι ανασφάλειες ήταν και είναι μέρος του παιχνιδιού για όσους μας ταλαιπωρούν κατά καιρούς υπαρξιακά ζητήματα. Θέλω να προσφέρω από την θέση μου, δεν χαρακτηρίζομαι από τις βεβαιότητες αλλά από τις αμφιβολίες και με παιδεύουν πολλά ηθικά ζητήματα καθημερινά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν νιώθω ασφαλής μέσα στο δικό μου σύμπαν, την οικογένεια μου και τους φίλους μου. Αντλώ από εκεί αγάπη και στήριξη για να μπορώ να αμφισβητώ πράγματα και να προχωρώ παραπέρα.

Γυναικεία εξουσία: Πόσο λεπτά είναι τα όρια που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάχρηση;

Ανήκω στις γυναίκες που αγαπούν τις άλλες γυναίκες. Είμαι σε θέση να θαυμάσω, και να εμπνευστώ από μια άλλη γυναίκα. Δυστυχώς κάποιες γυναίκες δεν είναι σε θέση να βιώσουν αντίστοιχα συναισθήματα και γίνονται πολύ ανταγωνιστικές ιδίως όταν καλύπτουν θέσεις εξουσίας. Αν μπείτε σε έναν εργασιακό χώρο το συνηθέστερο πλέον είναι γυναίκες να κάνουν bullying σε άλλες γυναίκες.

Social media: Ποια είναι η σχέση σας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πώς αντιμετωπίζετε τα hate comments (σχόλια μίσους);

Δυστυχώς είναι μια σχέση στην οποία όλο λέω ότι θα αφιερωθώ περισσότερο και ποτέ δεν το κάνω. Ακριβώς λοιπόν επειδή ακόμα δεν έχω ασχοληθεί πολύ, δεν έχω και hate comments. Γιατί είναι σαφές πως η ειλικρίνεια και τα social media έχουν τσακωθεί. Υπάρχει πολύ υποκρισία εκεί έξω και στα social media βρίσκει μια σύγχρονη και άγρια έκφραση.

Αισθάνεστε απελευθερωμένη με την εικόνα σας; Κατά πόσο η εικόνα είναι μέρος της γυναικείας φύσης και πώς αντιμετωπίζετε τις αλλαγές επάνω σας.

Νομίζω την πιο απελευθερωμένη της ζωής μου! Έχω συμφιλιωθεί απολύτως με ό,τι είμαι. Η αγωνία για να μεγαλώνω όμορφα υπάρχει και πάντα είμαι σε μια διατροφή «για λόγους υγείας» αλλά απολαμβάνω ένα γλυκό ακριβώς όπως όταν ήμουν μικρή.

Ποιο θεωρείτε το “a-ha moment” σας. Τη στιγμή που «έσπασε η γυάλινη οροφή» και οδηγηθήκατε στην επιτυχία;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια στιγμή. Η διαδρομή έχει φτάσει στα μισά και ο λογαριασμός γίνεται πάντα στο τέλος. Η επιτυχία θα είναι να μην συμβιβαστώ στην πορεία μου με μια συνθήκη που θα είναι κόντρα στις αρχές και τις αξίες μου.

Κεφάλαιο οικογένεια. Είναι τελικά η ολοκλήρωση μιας γυναίκας η δημιουργία οικογένειας; Ποια θα ήταν η κληρονομιά που θέλατε να αφήσετε;

Έχω γνωρίσει και αγαπήσει πολλές γυναίκες, απολύτως ολοκληρωμένες που δεν έχουν κάνει παιδιά και οικογένεια. Και πολλές που έχουν κάνει και είναι πολύ μόνες και βασανισμένες και παίρνουν στο λαιμό τους και τα παιδιά τους. Οπότε όχι. Σαφέστατα δεν είναι ολοκλήρωση ούτε πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Η οικογένεια σε βάζει σε μια διαδικασία να κάνεις υπερβάσεις, να παραμερίσεις το «εγώ» σου, τα συναισθήματα σου για να πορευτείς με έναν σύντροφο που τον έχεις επιλέξει για τις ποιότητες του και να ανατρέψεις τα παιδιά σου με το αίσθημα της ευθύνης και να χαράξουν την δική τους πορεία. Δεν είναι επιδίωξη όλων, ούτε πρέπει να είναι.

Ποιες είναι οι συμβουλές που θα δίνατε στον νεότερο εαυτό σας;

Καμία απολύτως. Ζυμώθηκα με τα λάθη μου και έγινα αυτή που είμαι χάρη σε αυτά.

Ποια είναι η επόμενη μέρα για εσάς;

Η επόμενη μέρα είναι πάντα μια νέα μέρα. Με τις εκπλήξεις, τα σκοτάδια και τις λιακάδες της.

Info: 

@anagnostopoulou_dora