fbpixel

Search icon
Search
Περιπτώσεις που αποδεικνύουν περίτρανα την ύπαρξη του φυλετικού ρατσισμού μέχρι και σήμερα
PSYCHOLOGY

Περιπτώσεις που αποδεικνύουν περίτρανα την ύπαρξη του φυλετικού ρατσισμού μέχρι και σήμερα

Όταν τα αυτονόητα γίνονται ζητούμενα


Ψυχολογικό και συναισθηματικό μούδιασμα σε ολόκληρο τον πλανήτη προκάλεσε η είδηση της δολοφονίας του 46χρονου έγχρωμου George Floyd από τον λευκό αστυνομικό Derek Chauvin στην Μινεάπολη της Μινεσότα, στις 25 Μαΐου του 2020. Από εκείνη την τραγική Δευτέρα μέχρι και σήμερα το συμβάν αυτό έχει δημιουργήσει παγκόσμια αναταραχή και σύγχυση, υπενθυμίζοντας σε όλους εμάς, με τον χειρότερο και πιο βίαιο τρόπο, ότι δυστυχώς παθογένειες όπως ο ρατσισμός, η κατάχρηση κρατικής εξουσίας και η ξενοφοβία συνεχίζουν να αποτελούν γνωρίσματα και των σύγχρονων κοινωνιών. Άλλωστε, κάνοντας κανείς μία σύντομη αναδρομή στην πρόσφατη κοινωνική ιστορία με τεράστια λύπη θα ανακαλύψει, ότι η δολοφονία του George Floyd δεν είναι η μόνη περίπτωση ακραίου φυλετικού ρατσισμού. Μάλιστα ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, την τελευταία 20ετία, με το πρόσχημα της προστασίας της κρατικής-κοινωνικής ασφάλειας, έχουν διαπραχθεί κάποια πολύ σοβαρά εγκλήματα. Με αφορμή λοιπόν, αυτό το απάνθρωπο γεγονός θα θέλαμε να κάνουμε μία σύντομη αναφορά και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, όπου άνθρωποι στερήθηκαν την ελευθερία ή ακόμη και την ζωή τους λόγω του χρώματος ή της εθνικότητάς τους.

Η περίπτωση του Eric Garner

shutterstock-235609126.jpg

Ο Eric Garner ήταν ένας Αφροαμερικανός, που γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1970 κι εργαζόταν για πολλά χρόνια στον τομέα της συντήρησης και διατήρησης των πάρκων της Νέα Υόρκης. Από τη συγκεκριμένη δουλειά αποσύρθηκε για λόγους υγείας. Ο Eric Garner πέθανε στις 17 Ιουλίου του 2014 σε ηλικία 44 ετών, λίγη ώρα αφότου συνελήφθη από την τοπική αστυνομική αρχή της Νέας Υόρκης με την κατηγορία της πώλησης αφορολόγητων τσιγάρων. Υπεύθυνος για τον θάνατό του θεωρήθηκε ο 29χρονος τότε λευκός αστυνομικός, Daniel Pantaleo, ο οποίος ωστόσο δεν παραπέμφθηκε σε δίκη, γεγονός που προκάλεσε ένα πολύ μεγάλο πλήθος αντιδράσεων και διαμαρτυριών. Σύμφωνα με την επίσημη γνωμάτευση του νοσοκομείου, ο θάνατος του Garner προκλήθηκε από ισχυρή και συνεχόμενη πίεση, που του ασκήθηκε στον λαιμό και στο στήθος κατά τη σύλληψή του. Επιβαρυντικός βέβαια ήταν και ο παράγοντας, ότι το θύμα έπασχε από άσθμα. Ο Eric Garner ήταν πατέρας έξι παιδιών και παππούς τριών εγγονιών. Ο Pantaleo απολύθηκε από την αστυνομία της Νέας Υόρκης στις 19 Αυγούστου του 2019, πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του Garner.

Central Park Five

2-3KmHz.jpg

Η υπόθεση που έμεινε στην ιστορία με τον τίτλο «Central Park Five» αποτέλεσε την έμπνευση για την πολύ επιτυχημένη σειρά του Netflix, με τίτλο «When They See Us». Η συγκεκριμένη τραγική ιστορία ξεκινά ένα ανοιξιάτικο απόγευμα του 1989, όταν μία ομάδα από 30 έφηβους άρχισε να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο Central Park της Νέας Υόρκης, προκαλώντας καβγάδες και παρενοχλώντας άστεγους. Το ίδιο βράδυ μία 28χρονη λευκή γυναίκα, η Trisha Meili, που έκανε jogging στο Central Park, βρέθηκε βιασμένη και χτυπημένη. Η κατάσταση της μάλιστα ήταν τόσο σοβαρή, που βρισκόταν για δώδεκα ημέρες σε κόμμα. Υπεύθυνοι για την συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια θεωρήθηκαν πέντε έφηβοι αφρικανικής και ισπανικής καταγωγής. Τα ονόματα τους ήταν Kevin Richardson, 14 ετών, Raymond Santana, 14 ετών, Antron McCray, 15 ετών, Yusef Salaam, 15 ετών και Korey Wise, 16 ετών. Παρότι δεν βρέθηκε ποτέ κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει την ενοχή τους, εν τέλει και οι πέντε μπήκαν στην φυλακή με την κατηγορία του βιασμού και της κλοπής και με ποινή φυλάκισης από έξι έως δεκατρία χρόνια. Ο πραγματικός δράστης της συγκεκριμένης υπόθεσης, όπως αποδείχθηκε 12 χρόνια αργότερα, ήταν ο Matias Reyes, ένας σεσημασμένος εγκληματίας, ο οποίος παραδέχθηκε την πράξη του το 2002.

Ο πυροβολισμός του Amadou Diallo

3-H46Aa.jpg

Ο Amadou Diallo γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1975 και ήταν μετανάστης, που ήρθε από την δυτική Αφρική στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να ζήσει το αμερικανικό όνειρο, αλλά και για να σπουδάσει πληροφορική. Ωστόσο η ζωή του τελείωσε πολύ άδοξα και απότομα, όταν στις 4 Φεβρουαρίου του 1999, σε ηλικία μόλις 23 ετών και χωρίς κανένα νομικό ή δικαστικό προηγούμενο, δέχτηκε 19 πυροβολισμούς από τέσσερις αστυνομικούς, που εργάζονταν στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης. Οι τέσσερις αυτοί αστυνομικοί παραπέμφθηκαν σε δίκη με την κατηγορία της δολοφονίας δευτέρου βαθμού. Ένας εκ των τεσσάρων λίγο αργότερα παραδέχθηκε, ότι ο λόγος που επιτέθηκαν στον Amadou ήταν γιατί πίστευαν ότι ήταν οπλισμένος και γιατί τον είχαν μπερδέψει με έναν κατά συρροήν βιαστή, που τον κυνηγούσαν για πάνω από έναν χρόνο. Ο ισχυρισμός αυτός βέβαια δεν μπόρεσε πότε να βασιστεί σε κάποιο πραγματικό στοιχείο. Αξίζει να αναφερθεί πως και οι τέσσερις αστυνομικοί συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι και σήμερα στις κρατικές υπηρεσίας της Νέας Υόρκης.

Η υπόθεση του Michael Brown

3-ZzPv8.jpg

Ήταν μόλις 18 χρονών ο Michael Brown, όταν έχασε τη ζωή του στις 9 Αυγούστου του 2014, λόγω των θανάσιμων πυροβολισμών, που δέχτηκε από τον λευκό αστυνομικό Darren Wilson. Το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα στην πόλη Φέργκιουσον της πολιτείας Μιζούρι των ΗΠΑ, προκαλώντας την οργή και τον θυμό της κοινής γνώμης. Μάλιστα αξίζει να επισημάνουμε, ότι υπήρξαν τόσο έντονες αντιδράσεις, που ο τότε κυβερνήτης του Μιζούρι, Τζέι Νίξον αναγκάστηκε να κινητοποιήσει ακόμη και την Εθνοφρουρά, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών. Η συγκεκριμένη περίπτωση θεωρήθηκε από όλους ως εν ψυχρώ δολοφονία, αντίληψη που ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από τα ευρήματα του ιατροδικαστή, τα οποία έκαναν λόγο για έξι σφαίρες, όλες στην μπροστινή πλευρά του θύματος, γεγονός που υποδηλώνει ακόμη πιο έντονα, ότι ο Brown βρισκόταν με την πλάτη γυρισμένη στον αστυνομικό. Παρόλα αυτά η επίσημη απόφαση του δικαστηρίου έκανε λόγο για αυτοάμυνα.